25 mars 2008

Svenska mossor

Här kommer en uppdatering om hur det går med mossorna, som jag hittat i skogen!
Jag har hittat en ny moss-art som jag plockat från en liten pöl. Den borde fungera bättre i akvariet än de mossor som växt naturligt på torra platser.
mossa
Fungera än så länge bäst av de mossor jag provat.
Jag har också hittat en växt som växte i diket och tagit ett nytt skott av samma mossa som jag haft tidigare, Björnmossa.
Björnmossa
I början lät jag denna "stängeln" av Björnmossa stå upp från vattenytan och då verkade den må bra. När jag sedan tryckte ned den i vattnet, så har "bladen" blivit fläckvis bruna. Den verkar alltså inte gilla att växa under vatten, eller så har förflyttningen gått för snabbt.
Växten verkar inte trivas att växa under vatten, eftersom att bladen som satt under vattenytan, där jag tog den, var bruna och döda. När jag nu lagt stängeln i växtkaret, så har de blad som hamnat i vattnet krullat sig, men inte blivit bruna...
Den nya växten och mossorna lade jag först i en låda med ganska kallt vatten direkt när jag kom hem. Sedan har jag alltså flyttat över växten till växtkaret, men båda mossorna ligger ännu kvar i lådan med numera rumstempererat vatten. Alla verkar ha klarat temperaturskillnaden rätt bra. Jag plockade dom innan all snön kom, annars hade det nog inte alls fungerat.
Totalt sett har jag nu alltså 1 sorts växt och 3 olika sorters mossor.
Ena mossan är den jag hämtade första gången och den ligger nu inne i ryggsäcksfiltret, ovan på filtermaterialet, alltså emerst, men luften är mycket fuktig. Jag har fått hjälp att identifiera den som Kvastmossa.
Kvastmossa
Jag tror inte att Kvastmossa fungerar att ha i akvariet. Nu verkar det som att den ruttnar.
Mossorna som ligger kvar i lådan med vatten är Björnmossa och en art som jag inte vet vad det är. Växten vet jag inte heller vad det är.
Hjälp med att identifiera mossan och växten är mycket välkommet =)

5 kommentarer:

Anonym sa...

Mossan är svår. Närbild vore fint. Växten däremot kan mycket väl vara en art som heter sommarlånke. Även den skulle jag behöva se nån mer bild på.

Anonym sa...

Kul att någon verkar lyckas med detta, jag har försökt att få en annan mossa att bli "akvarievan" jag med, fast det kan nog alla räkna ut hur det gick. ;)

Leonard sa...

Jag vet inte om det fungerar så bra för mig heller, men man kan ju alltid testa =)
Ska fixa bättre bilder på mossan och växten!

Leonard sa...

Här fler bilder på mossan och växterna:
Oidentifierad mossa:
http://img227.imageshack.us/img227/4888/mossa12wi3.jpg
http://img227.imageshack.us/img227/3919/mossa14ye6.jpg
http://img227.imageshack.us/img227/9161/mossa13jy1.jpg
http://img227.imageshack.us/img227/5344/mossa15sh9.jpg
http://img227.imageshack.us/img227/8375/mossa1frwp8.jpg

Oidentifierad växt:
http://img227.imageshack.us/img227/9915/vxt13dc1.jpg
http://img175.imageshack.us/img175/1940/vxt14rc4.jpg
http://img175.imageshack.us/img175/9559/vxt15um2.jpg

ännu en oidentifierad växt:
http://img175.imageshack.us/img175/1301/vxt21lc1.jpg
http://img175.imageshack.us/img175/1119/vxt22qk6.jpg

Anonym sa...

Jag tar tillbaka det jag sa om sommarlånke tidigare. Glöm det. Det är svårt att säga men en annan spontan art som kommer upp i mitt huvud är "topplösa". Mossan vågar jag mig inte på en gissning på. Det gäller även den andra växten som på bilden verkar vara ett halvgräs eller möjligtvis en igelknopp av något slag. Det enda är nog att vänta någon månad eller två för att kunna få en lättare artbestämning.