10 mars 2008

Mossjakt

Idag plockade jag hem lite mossa från skogen, alldeles utanför huset. Tanken med detta lilla experiment, som jag iof tror kommer bli ganska misslyckat, är att kunna odla mossorna i akvariumet, under vatten alltså.
Det finns bl.a. Fissidens fontanus, Plagiomnium affine, Riccardia chamedryfolia (minipellia) och Fontinalis antipyretica (willow moss) ute i vår svenska natur. Det ska gå att hitta, men jag kan tänka mig att det är rätt jobbigt att hitta precis rätt arter. Jag hade stora problem i att artbestämma mina 4 mossor och jag har ännu inte lyckats. Har liksom ingen aning om vart jag ska börja leta efter namn, foton eller vad man nu ska göra ;)
Jag har placerat alla arterna på en bit fuktig filtermatta, som jag balanserat på kanten av ett akvarium. Det kommer inget ljus från lysrören på mossorna, men dom får lite fuktig luft och CO2 från akvarievattnet.
De 4 olika sorterna jag hittat, ser ut såhär (halvkassa bilder):
typ 1:
typ 2: (torkade in redan några minuter efter att jag tagit in den inomhus, så den är väl redan i princip död...)typ 3:typ 4:
Det är bättre att gå ut på mossjakt på sommaren eftersom att det inte skiljer så mycket i temp. inomhus som utomhus då. Nu när jag plockade in dessa skiljde det ca. 15gr C.
Är det någon som vill hjälpa mig med hur jag ska identifiera mina fynd? ;) Någon som har hittat mossor eller andra växter ute i naturen som fungerar att odla i akvariumet? Vart ska man leta? sjöar, åar, på träd, m.m? VART?

6 kommentarer:

Anonym sa...

Den första mossan är svår, men nr 2 är en björnmossa, nr 3 är en kvastmossa och nr 4 är en hakmossa. Plagiomnium affine borde du kunna springa på i skogen eftersom det är en vanlig art.

brams sa...

De vanligast akvatiska mossorna hittar du ganska bra beskrivet på Aquamoss.net (om du inte redan visste det).

Leonard sa...

Tack så mycket för att du kunde hjälpa mig med arterna =)
Björnmossan trivdes tydligen i "våt torv o dyl."
Se: http://www-umea.slu.se/miljodata/webrod/ekkatsv/movisa.asp?nr=745
Än en gång tack för hjälpen! =D

Wickberg sa...

Jag gjorde samma sak för ett tag sedan faktiskt men jag la ner det ganska snart.

Precis som du skriver tror jag temperaturskillnaden är för stor nu, dessutom tryckte jag ner mina direkt i tanken vilket nog inte var så smart;-)

Ha de gött!

Leonard sa...

Det är nog sen vår-tidig höst som gäller om man ska försöka med detta egentligen.
Det kommer en ny uppdatering om mossorna om ett tag =)

Coleoptera sa...

Jag misstänker att det är Plagiomnium affine som växer vid grannes mur, 20 meter från mitt hus :-)