29 mars 2008

24l Växtkar

Jag vet inte riktigt vad jag vill göra med växtkaret, hur jag vill forma layouten. Just nu tycker jag att det ser illa ut! Här kommer iaf en bild så att ni ser hur karet ser ut i nuläget, så att ni kan ge förslag vad jag ska göra med det! Rotala macrandra "Green" har stuntat rätt mycket (topparna har växt/krypt till yttepytte-format), även Mayacan lite. Jag har haft en del problem med denna typen av stuntning och om någon vet vad det beror på (ska fixa en ordentlig bild!) så skulle jag vara väldigt tacksam!
Jag såg detta på min Potamogeton perfoliatus-stängel:Jag skulle plantera om den och ansa lite. När jag höll på att dra upp rötterna, så följde stängeln som satt bredvid också med, även en utlöpare från stängeln! Jag har aldrig tidigare sett en stängelväxt som skjuter utlöpare =) Själva utlöparen såg nästan ut som en luftrot från växten, så jag har inte lagt märke till detta för än nu!Jag tycker Potamogeton perfoliatus är en rätt cool växt! Tyligen ovanlig, men har inga gigantiska krav på varken ljus, CO2 eller gödning. Växer mycket fort och jag tror den skulle funka lika bra i ett Walstad jordbottens kar, som i mitt växtkar.
Mina Japan Blue Guppy är fortfarande kvar, en del yngel också.Bra med dom är att dom käkar lite Cyano-alger. Dessutom är dom ju enormt snygga!!
Äntligen har jag fått tummen ur och letat rätt på läckaget i CO2 systemet. Tidigare när jag tittat på bubbelräknaren, så har bubblan som kommer hackat sig fram, vilket då tyder på att det är en liten, liten läcka någonstans. Jag kollade alla skarvar och fick för mig att byta slangarna i hela systemet och jag har även bytt backventilen (den som läckte) till en ny i plast, men med muttrar som man kan skruva åt slangen med, ni fattar säkert vad jag menar ;) Nu verkar hela systemet vara helt tätt och det känns jäkligt gött att veta att det inte längre pyser ut en massa CO2 hela tiden!
CO2 diffusorn har algat igen, så nu ligger den i en klorinlösning över natten. Jag tvättar den imorgon och kan sedan sätta tillbaka den igen, då är den som ny =)
Gödning igår:
0.5 ml EasyCarbo (varje dag)
20 ppm NO3 (2ggr/vecka, från KNO3)
1.7 ppm PO4 (1ggr/2 veckor, från KH2PO4)
13.4 ppm K (från KNO3, KH2PO4 och ibland K2SO4)
0.2 ppm Fe (2ggr/vecka, från micro+)
Jag tänkte börja med någon slags GH-boost också! Fast jag vet inte riktigt vart jag kan köpa CaCl2. KNO3 kör jag ganka hårt med nu för att inte få allt för mycket Cyano som lägger sig på botten. Det är faktiskt rätt mycket slam som ligger där och ett rejält drag med slamsugen hade inte vart fel, men det är lite jobbigt när jag har HC över hela botten ;)

13 kommentarer:

defdac sa...

Rötterna är alldeles för grova och skuggar växterna som gör att bottentäckarna verkar vilja resa sig upp och aldrig bli så där riktigt tight invuxna.

Utrymme är lyxigt, speciellt i små akvarier, och rötterna sabbar det. En relativt stor öppen plats för fiskar att simma på vore läckert trots att akvariet är så litet. Då får du även ett ställe att få sådär riktigt tight ivuxen bottentäckare som verkligen kramar marken.

Leonard sa...

Jag är jäkligt sugen på att byta layout och nästa kommer bli en iwagumi med Dragonstones, Glosso & Riccia, lite Nålgräs, m.m. Ganska basic Amano =)
Jag vill ändå på något sätt avsluta denna layouten lite snyggt, men du har alldeles rätt i att rötterna tar för mycket plats!

Wickberg sa...

Tänkte bara kolla om det är ok om jag länkar till din blogg från min sida?

Leonard sa...

wickberg: Klart du får! =)

Unknown sa...

En källa till CaCl2 är Refill till Torrbollen. Borde finnas i vilken ICA-butik som helst...

agdor

Leonard sa...

Det har jag hört, att Torrbollen innehåller CaCl2. Men till hur stor del? Det måste ju finnas en del annat i den också.
Jag tror att jag har hittat en som kan sälja ren CaCl2, PMDD, till mig. Tack ändå! =)

Wickberg sa...

Jag var faktiskt och köpte torrbollen refill idag till mitt kar, fick tipset av Brams och sedan Averater på PS (glömde vad Brams sa ;-)). Firrarna har inte dött än i alla fall :-. Undvik bara den med dofttillsatser, tror inte det är så nyttigt.

Förresten, har hört att du är rätt bra på det här med snackor och dyligt. Har du några tips på hur jag hittar information om mina nya bumblebee snäckor??

Ha de bra!

Leonard sa...

är det bumblee bee räkor? Snäckor är det väl inte du menar??
Har du nåt latinskt namn?

Wickberg sa...

Tror dom hette det i alla fall, det är snäckor med svarta och gula band med någon form av piggar på skalet. rätt säker på att de hette något åt det hållet i alla fall... Köpte dem på zookompaniet

Leonard sa...

Jaha! =) Hornsnäckor kallas dom på svenska, Clithon corona. Dom är rätt nyupptäckta, så det finns nästan ingen info alls om dom. Men dom trivs bäst i pH över 7, högt GH.
Kan inte föröka sig i sötvatten, larverna kräver saltvatten för att utvecklas, som Amanoräkor.

Wickberg sa...

Tack för infon!

Hmm... har själv ett göteborgst kranvatten med ett gH runt 3-4 och ett pH på 6,8 kanske dom inte trivs så bra med andra ord. Och sist jag försökte mig på en Gh boost dog en red crystal.... Får se vad jag gör...

Ha de bra!

Leonard sa...

Du kan få köpa lite boost av mig. Jag kör med den i mitt räkkar med CB och CR och det har alltid fungerat bra. Den är alltså tillverkad för skaldjur, så det ska inte vara någon fara.

Wickberg sa...

Tack! Det gör jag gärna, har du någon mail jag kan kontakta dig på?

Mig kan du nå på: sven_olofwickberg@hotmail.com