15 maj 2007

Död räka

Jag hittade en död Red Cherry räka i 24l idag =(
Har ingen aning om vad det berodde på. Nitriten var 0.6ppm (kanske därför?).
Jag har inte heller använt så mycket gödning eller överdoserat EasyCarbo, men räkorna ska ju tydligen vara mycket känsliga mot bl. a. EasyCarbo. Jag räknar in det som en tänkbar orsak tillsammans med nitriten.
Jag har också fått lite prickalger (d. v. s. PO4-brist). EasyCarbon ska ju motverka algerna, så jag trodde att det var "omöjligt" att få alger i ett kar med sånt. Därför tror jag inte att räkan dött av matbrist, dom har alltid haft någonting att äta.
Mina Echinodorus tenellus har blivit "brända" i kanterna på bladen (yttersta biten). Det var precis denna symyom jag fick på en del växter i 160l innan det kraschade (överdosering av EasyCarbo). E tenellus kanske inte tål EasyCarbo, precis som mossor och flera andra växter som tar upp karbonater (typ Anubias, Javaormbunke, Vallisneria, mm). Funderar på att byta ut den mot Blyxa japonica eller Littorella uniflora.
Dessutom har det bubblat i 24l idag. Knäppt! Iom att jag använder EasyCarbo, så ska det inte bubbla om växterna.
När man kör med CO2 ska det bubbla för att växterna tar kolen i CO2, kvar blir alltså O2 (syre) och det syns som bubblor på växterna. Denna kemiska process sker inte om man använder EasyCarbo!
Så jag fattar inte vad det kan vara för gas. Gasen kommer från växterna och stenarna!
Ingen som har en aning om vad det kan vara? Det luktar ingenting heller. Skulle det kunna vara svavelgas?

2 kommentarer:

Anonym sa...

För mig har det bubblat massor med easycarbo!

Leonard sa...

Jo om man bara doserar efter anvisningarna så är det ju perfekt! Men det verkar vara riktigt kass att överdosera EC däremot.