11 augusti 2007

Tyska räkor

Igår fick jag mitt paket med räkor och snäckor ifrån Tyskland! =D Trodde nästan att jag inte skulle få det innan helgen, så att dom behövde ligga ytterliggare 2 dagar innan dom kunde släppas ner i karen.... större chans att dom skulle vara döda också. Dom skickades på måndagen från Tyskland och kom fram på fredagen, trodde iof att det skulle få snabbare, det var trots allt flyg-frakt. Frakten för dom kostade 20 Euro. Räkorna var i bra kondition när jag öppnade paketet. Dom hade packats ner i en frigolitlåda i ganska små plastpåsar som var helt fyllda med vatten, nästan ingen luft i dom. Det är väl så man "ska" göra när man skicka levande fisk en under en längre transport. Räkorna hade också fått små klippta bitar filtermatta att hålla fast sig i, inne i påsarna. 1 art/påse. Var påse för sig var inpaketerad i tidinigarn också. Och på frigolitlådan satt ju såklart lite papp-tejp. Det funkade tydligen bra att skicka så här, bra att veta om man gör det själv någon gång =) Räkorna jag hade köpt var Gröna räkor/Caridina cf. baubalti ssp. , Röd-ögda Tigerräkor/Caridina serrata sp. "Tiger" och Gula räkor/Neocaridina heteropoda "Yellow". Det var 10-12st av dom gröna och gula, och bara 3 av Tigerräkorna. Han skickade även med lite snäckor gratis, super snällt! =) Det var Posthorn som inte hade så bra färg, iof några rosa! men annars var det grå-blå-röda. Dom betalade jag som sagt inte för, så det spelar ju ingen roll om jag inte tyckte om dom isf. Har ju inget att begära ;) En cool sort han hade skickat med också var svarta Malaysiska sandsnäckor. Som våra, fast svarta. Den svarta färgen kommer försvinna i mitt kar efter ett tag, har ju en massa vanliga, så i avkomman kommer troligen inte få svart färg efter ett tag i samma kar. Jag kan medela att jag är först i Sverige med de gula räkorna, Neocaridina heteropoda "Yellow" ! Det är bara ett 10-tal personer i världen som har sånna =) En av dom är jag! Vad dom kostade vill ni inte veta! ;) De gröna räkorna stoppade jag i 24l. Resten satte jag ner i 54l karet. De ska kunna variera rätt mycket i färg, efter vad de äter, hur de mår och avel. På en av mina bilder ser man tex röda prickar. Färger som dom ska kunna växla mellan är grön, röd, orange, brun, blå och och grå-brun blaskig. När dessa blir vuxna hoppas jag på att dom kommer vara limegröna, vilket är mest troligt! Jag hade egentligen inte planerat att köpa Tigerräkorna, men dom var superbilliga, så "när jag ändå höll på...." ;) De är ju röd-ögda och är lite finare än dom vanliga Tigerräkorna. Egetligen gillar jag dom vanliga bättre, får se om jag ändå blandar in vanliga i den här finare sorten, eller kanske blåa eller röda! Får se hur det blir! Alla räkor som skickade var mellan 0.7-1cm, alltså inte så stora och utfärgade. Inte så lätt att hitta dom, speciellt i 54l karet, men här kommer lite försök till bilder:
Grön räka

Gul räka

Rödögd Tigerräka

Än så länge är det Tigerräkorna som är mest aktiva =) men dom andra verkar absolut må bra också! Jag lade ner 6 timmar på att koppa in dom i de nya akvarierna! Jag tycker egentligen inte att dom har röda ögon, men de brukar tydligen kallas för röd-/vit-/guld-ögda.

5 kommentarer:

Leonard sa...

Problem med radbrytning.... krånglar hela tiden med Blogger =( Funderar på att byta!

Pny sa...

Är dina gula räkor en annan art än de Kjell Fohrman nyligen köpte i singapore?

Nicklas (Sintei) sa...

från vem beställde du i tyskland?

Leonard sa...

Jag tror inte att det är samma sort som Kjell köpte. Har han kvar sina?

Som alla andra räk-handlare vill jag inte säga vem jag köpte ifrån ;)

Nicklas (Sintei) sa...

förstår inte varför man inte vill berätta det? Det är ju ganska lätt att bara söka.. man hittar många av den arten för runt 10 till 18 euro/st.