28 augusti 2007

24l VB

Jag gjorde 50% VB på 24l karet igår. Lät det vattnet bli klart innan jag tog fotot, idag. Blir rätt grumligt direkt efter dosering av FFM och när man planterar om en del växter!
Gjorde om layouten ytterliggare lite närmare mot mitt slutmål ;) Tagit bort en del arter, men även satt i HM igen. Jag har den bara där tills jag kan sätta den i ett annat kar... så den ska egentligen inte vara där.
Gödning/preparat:
0.2tsk KNO3
0.5tsk K2SO4
0.5krm MgSO4
5ml ProFito
0.5ml EasyCarbo
5ml FFM
Många växter har fått kvävebrist, bla Lilaeopsis som fått röda blad, även Hygrophilan och Proserpinacan har nog fått mer röd färg än normalt pga av kvävebristen. Jag har ju inte doserat KNO3 på 3 veckor, men nu när växterna får brister tyckte jag att det kunde vara ok att dosera lite KNO3
Ingen KH2PO4 idag, inte heller så mkt av övriga gödningar. Hoppas på piggare räkor nu!
Inte någon dosering av bikarbonat eller mineral-salt för räkorna. Tror det är bra om man skippar den dosen med jämna mellanrum, så att man inte bara häller i mer och mer, så att det inte förbrukas i samma takt som jag doserar.
Skrapade inte rutorna denna veckan heller, skönt! 2 veckor sedan sist.
Jag rengjorde ryggsäcksfiltret, sköljde igenom biobollarna (som knappt var smutsiga), insuget med den täta filtermatta (igen kletad) och innersidan av filtret + impeller, m.m.
Nu går den mkt bättre igen, jag måste tydligen rengöra den mycket oftare eftersom att insuget blir smutsigt så fort. Det är nog också bra att ta ut impellern och rengöra den + inne i pumpen.
Nu går det alltså jättebra och ytan snurrar mera =) som jag vill ha den. Tidigare, när det var kass cirkulation i karet, så blev det hela tiden en hinna på vattenytan. Då satte jag i min Tunze-mini pump, 300l/h max! =) liten som en tändsticksask. Det blev också mycket bättre, men den behövs inte nu längre när Eheim ryggsäckfiltret fungerar bra igen. Kommer nog rengöra filtret med ungefär 1-2 månaders mellanrum från och med idag.
Känns som att räkorna blivit piggare nu också.
Jag har tagit upp de svarta Trumpetsnäckorna (sandsnäckorna) ut 54l och lagt i 24l istället. Då korsar sig inte dessa svarta och dom vanliga. Kanske roligt att hålla kvar lite svart i stammen iaf =) Tycker dom är coola, men dessa skulle vara roligare att uppgradera sig till Brotia pagodula: http://www.allesumdieschneck.de/html/brotia_pagodula.html

3 kommentarer:

defdac sa...

Tumnagelsbilden på akvariet ger intrycket av att det är värsta TakashiAmanoburken, men den illusionen blir abrupt ihjälslagen när man klickar upp bilden i full storlek.

Då ser detaljerna lite oordnade och struligt ut, som att finliret saknas.

Designen som sådan och färgkomposition osv är däremot nästintill mästerlig.

Nu ska det bara tuktas ordentligt - främst bottentäckarna ser ut som du bara slängt ner huller om buller. Dom behöver mycket mer struktur, det måste se ut som det faktiskt växer i bottnen och inte bara är ditlagt eller ditklämt.

Leonard sa...

Jo, jag känner också det! =(
Jag håller ju på och krånglar med Utricularian som tar grymt lång tid på att sig att anpassa sig och börja växa. Den flyter ju upp hela tiden i mitt grova grus, så jag måste plantera om den hela tiden!
Jag har också en del andra nya växter, som nog måste komma igång lite mer innan det så fräscht ut igen.

Har föresten fått tag på Ludwigia glandulosa! =)

Lite för många olika arter i karet kanske? Jag tycker det känns så iaf. Måste nog bestämma mig för vilka arter jag verkligen vill ha, och ta bort resten.

defdac sa...

Jag är personligen inte så känslig för många arter, har nästan alltid haft det själv. Det går att få ihop om man vill det.

Det mesta är skitbra med hela scapet, så om du får ordning på bottentäckarna tror jag det blir en killer.