11 november 2007

24l omstart

Igår satte jag upp mitt nya 24l. Jag har fortfarande igång det gamla. Jag kommer köra dom parallelt ett tag och sedan stänger jag ner det andra.
I lördags var jag på Zoo Kompaniet, hos Brams, och köpte massa växter till det nya 24l!
Microsorum pteropus "Narrow"
Juncus repens
Monosoleinum tenerum
Didiplis diandra
Eleocharos parvula
Rotala indica
Glossostigma elatinoides
Vesicularia ferriei
Jag startade karet med Tropica Plantsubstrat, men det blev väldigt misslyckat eftersom att jag lyckades virvla upp det mesta av den i det lätta gruset. Så nu är den blandad med gruset (Eco-Complete).Sedan gjorde jag hardscapen med grenar som jag hittat i skogen, kokat, skurat och drängt i en hink vatten 1 vecka.
Jag använde mig också av kolstenar, bla för att stabilisera upp grenarna.Därefter knöt jag på mossa och Javaormbunkar på grenarna.Jag hällde i gruset och fyllde på med lite vatten. Jag var för hastig med att hälla i vattnet, så mycket av bottengödningen blandades upp i gruset. Gruset jag använder heter Eco-Complete och är mycket poröst, så det flyger lätt upp.
Jag planterade ännu lite växter i gruset, mest lägre växter och bottentäckare.Sedan fyllde jag upp karet helt och planterade alla växterna. Jag fick inte plats med allt jag hade tänkt, så efter en vecka eller så, kommer jag nog göra om planteringen en del. Just nu var jag mest intresserad av att få ner växterna i karet! Ingen direkt scape just nu =)Belysningen är samma som till det förra 24l, 2*11watt kompakt lysrör. Det är aningen svagt tycker jag och jag har funderat mycket på att köpa Interpet kompakt T5 belysning, men aldrig kommit på en bra lösning för hur man hänger upp dom på nåt smart sätt...
Nu kör jag också med doppvärmare, en 25watt Jäger. Tempen ligger mycket jämnt på 24 grader.
Filter är ett Mignon 360 (ryggsäcksfilter) och en Tunze minipump (cirkulationspump). Jag kör med JBL MikroMec som filtermaterial i ryggsäcksfiltret och lite filtervadd nu i början för att få klart vatten.
Jag har även satt igång CO2-setet från Aquaristic nu! =) Jag kör med PlantSwaps egna CO2 diffuser, som fungerade rätt kass (som jag misstänkt). Så om nån dag byter jag till en annan och provar hur den fungerar =)
Jag ska ha en grå-vit bakgrund bakom karet, kommer nog bli bra! =)
Lite för många olika växtarter är det nog. Jag ska kolla vilka jag tycker passar bäst i karet och sedan plocka bort de andra efter hand...
Jag ska ta mer foto på karet och bubbelbilder, när grumligheten försvinner =D

1 kommentar:

Annica sa...

Snyggt! :D Nu blev jag inspirerad till att göra nått liknande själv. Men jag har itne direkt plats för ett till kar. Tänkte dock starta upp nån liten nano burk att ha på skrivbordet :)