23 juni 2013

Vattenbyte

Efter midsommarhelgens firande har jag nu fått till att göra ett vattenbyte i akvariet.
De emersa växterna har vuxit en del sedan sista vattenbytet och den nya tillväxten ser ut att vara submers, vilket ju är bra!
Dock är Ludwigia sp. "Super Red" lite knasig. Den nya tillväxten är helt grön, vilket jag är ovan vid. Normalt sett brukar den bli knallröd utan överdrivet mycket ljus eller näring. Antingen är det en annan sort (Ludwigia repens) eller så är mina näringsnivåer helt åt skogen, vilket jag har svårt att tro. De andra växterna visar inga bristsymptoner och min torrmix borde ge det mesta i näringsväg.
Jag tillsätter ju ADA ECA för att ge en extra mikronäringsdos, men idag insåg jag att den rekommenderade dosen var 2 droppar till 5 liter vatten en gång om DAGEN, inte en gång i VECKAN. Så går det när man inte läser noga på förpackningen. Jag har alltså inte tillsatt så mycket som jag borde gjort, men detta ska inte göra så stor skillnad på färgen i och med att jag ändå har en grundläggande närnigstillsats från torrmixen.
Dock tycker jag att det är på gränsen till för dyrt vad jag betalar för en gödning (300kr), det innebär ju att jag ska tillsätta 14-16 droppar varenda dag, vilket gör att flaskan skulle ta slut på 2 månader till mitt lilla akvarium. För dyrt säger jag! Och omständigt, jag lär ju inte komma ihåg att dosera det varje dag.
När flaskan ADA ECA tar slut ska jag köpa Miplus (tidigare kallat Micro+), som innehåller flera mikroämnen (metaller) för att optimera bildningen av röd färg i växterna. Antagligen fungerar den lika bra som ADA ECA.

Inga kommentarer: