9 juni 2013

Uppstart

Karet rengjordes med en klorinlösning över natten för att få bort algerna på silikonfogarna, som var svåra att få bort på annat sätt. Men detta fungerade bra, det gäller bara att skölja ordentligt efteråt.
ADA Tourmaline BC, ADA Bacter 100 och ADA Clear Super användes, som vanligt, under substratet.
Ebi Gold Waterplant Soil användes som sagt. Jag hade i 5 liter av den vanliga varianten i botten och 2-3 liter av powder på toppen, för att underlätta plantering. Här med Echinodorus "Aquartica" planterad.
Leveransen från Wasserpflanzenfreunde anlände idag och som vanligt var allt välpackat och friskt. Om ni inte redan upptäckt butiken kan jag varmt rekommendera den!

Hemianthus callitrichoides ("Cuba")
Hemianthus micranthemiodes
Rotala sp. "Pearl"
Rotala wallichii
Bacopa caroliniana
Alla dessa plantor var planterade i gel med näringslösning. Väldigt smart! Mycket enklare att spola bort gelen än att pilla bort glasull från rötterna.
Limnophila sessiliflora och Ludwigia sp. "Super Red" planterades också.
Vatten påfyllt och filter inkopplat. Körsbärsräkorna kommer få bo kvar i hinken ett tag till, sedan ska de släppas ner i karet. Jag vill inte riskera att soilen släpper ifrån sig höga mängder näring nu i början, så efter nästa vattenbyte får de åka i.

Jag är osäker på om soilen släpper ut näring mycket snabbare nu i början eller om jag kan köra på med näringstillsatser från start som vanligt. Jag tror att det får bli full dos från start, som jag numera brukar göra.
Gödningsupplägget denna gång kommer vara samma PMDD-torrmix som i tidigare scape: http://leo-scape.blogspot.se/2011/11/torrmix-20.html
Det blir 1 dos i veckan efter 50% vattenbyte med denna blandning, som jag upplevt fungerat bättre än den andra torrmix jag blandat speciellt för röda växter: http://leo-scape.blogspot.se/2012/05/vaxtleverans-1.html
Utöver PMDD kommer jag att dosera ADA Green Gain, ADA Phyton Git och ADA ECA, för att få den extra kicken mikronäring för att ändå få röda växter trots torrmixen som är designad för att enbart använda gröna växter.
CO2 löser jag fortfarande upp i ytterfiltret och jag kommer köra på samma bubbeltakt som jag kört sedan uppstarten, känns dumt att ändra något som redan fungerar bra. Lysrör är som tidigare ett 15 watt T8 Aquarelle och ett 15 watt T8 AquaGlo med reflektorer. Bakgrundbelysning består av två halogenspotar. Det hade vart kul om jag kunde få Rotala wallichii riktigt röd denna gången, så därför funderar jag nu på hur jag skulle kunna montera extra belysning över karet. Alternativen är ytterliggare ett lysrör, en lampa från Kjell & Co eller en LED lampa med halogenfattning. Den sistnämda är ju inte anpassad för växter, så jag vet inte hur mycket den egentligen skulle hjälpa. Jag har i och för sig drivit ett Wabi-Kusa med en sån, men jag vet inte om den skulle göra så värst mycket för färgen.

Under denna scape ska det nog bli tätare med uppdateringarna än tidigare eftersom att jag valt främst snabbväxande växter.

Inga kommentarer: