17 maj 2009

Fluidiserande Sandfilter

Här har ni mitt DIY Fluidiserande Sandfilter.
Fördelen med ett sånt här filter är den stora filterytan man får på alla sandkornen där bakterier kan sätta sig och bryta ner skit. Dessutom så är den ju rolig att titta på ;)
Något jag ska ändra är att skaffa finare sand (alltså mindre diameter på kornen) till filtret. Pumpen jag har nu pumpar 200l/h och det är inte tillräckligt för att sanden ska fylla 2/3-delar av flaskan, vilket är ett standardmått på hur mycket sand man ska ha i sitt filter. Då måste jag anpassa ratio mellan pump-styrka vs. sandkornens storlek.

2 kommentarer:

Bootin sa...

Tips! - för att det ska fungera effektivt behöver du också en spridnings-platta i botten av behållaren, detta gör att sanden lättare flyter runt i hela behållaren utan stillastående partier. Detta i sin tur är viktigt pga FBF:s stora bakteriemassor = hög syreåtgång i nitrifikationsprocessen. Stora bakteriemängder i liten volym gör detta känsligare (det är därför det är viktigt att anpassa bäddens höjd). För hög bädd i cylindern = för lite syre.

Leonard sa...

Tack för tipset!
Jag har beställt en kraftigare pump och ska byta ut mot en finkornigare sand. Jag tar nog inte lika mycket sand då för att minska syrebehovet hos bakterierna.
Tack för tipsen Bootin! =)
Har du ett tips på hur en spridningplatta kan se ut och hur man skulle kunna göra en själv?