21 april 2008

Växtkar VB

Vattenbyte i växtkaret!Händer inte jättemycket nu. Jag är sugen på att göra en ny layout, men jag kan inte bestämma mig för exakt hur den ska se ut... Har några alternativ, som jag tvekar emellan. Men innan dess, måste jag bli av med en del växter. Om ni är intresserade, så hör av er!!! =) Potamogeton perfoliatus som finns i detta karet, är tydligen Ålnate =) Haha, köpte den ju från Singapore, när jag kunde åkt nån kilometer med bilen och plockat den ur en svensk sjö ;) Vet iof inte vart man kan hitta den i Sverige, så det var väl lika bra att köpa den därifrån när man ändå beställde ;)
Flera av mina vuxna Guppies, som jag köpte till karet för ett tag sedan, har hoppat ut. Även några yngel tyvärr =(
På de vuxna som är kvar ser jag lite "sår". De liknar såren som BluesBoy's Dvärggurami fått... Undrar om det beror på EC'n? Det kanske inte alls har med EC att göra, även om jag tycker mig se att djuren påverkas negativt av den ändå. Kanske handlar om nån svamp-, infektions-liknande sjukdom som drabbat dem. Om det skulle vara svamp, så är det väl salt som gäller? =S
Jag har iaf fått ännu en kull yngel från dem. Kan inte se någon skada på ynglena.
Växterna verkar trivas mer och algerna mindre. Har inte sett av Cyanon på ett tag nu =) Gött! Istället har jag inte trådalger, men dom är inte alls lika jobbiga som Cyanon.
Till en början verkade Ludwigian, som jag fick från Frankrike för 1-2 veckor sen, inte alls ha lika kraftigt färgade nya skott. Men nu har den fått lika fin färg, som den hade när jag fick den. Bara den får stå oskuggad, så håller den samma, fina, djupröda färg =) KUL!

5 kommentarer:

Annica sa...

Började med Co2 i mitt kar idag! Kör en mäsk-blandning och utrnustning från Nutrafin. Dock tycker jag att deras bubbelräknare/diffusor är så hiskeligt stor i mitt kar! Den är ju ungefär lika hög som mitt kar och ca 5-6 cm bred = inte snyggt. Den diffusorn som du har tycker jag är riktigt snygg, men hur funkar den? Kopplar man bara på den på änden av slangen helt enkelt? Vad använder du för bubbelräknare?

Leonard sa...

Japp! Jag trycker bara på glas diffusern på änden av CO2-slangen. Sedan pressas gasen genom en keramikplatta och kommer ut som "dimma" i akvariet. Alltså inte helt upplöst, men växterna tar upp CO2'n när de små bubblorna fastnar på bladen ändå =) Funkar skitbra tycker jag!! Det blir inte toffsalger och CO2-svängningar i vattnet lika lätt heller, eftersom att CO2'n aldrig blir helt upplöst i vattnet och påverkar värdet så mkt (jämfört om man löser upp helt i en vanlig reaktor).
Jag har en vanlig bubbelräknare utanför karet: http://www.guldfisken.se/beta/catalog/fp-co2-bubbelraeknare-p-4220?osCsid=653901395fb79750566731e73c368d07

Leonard sa...

Hur fin dimman är beror också på hur ren keramikplattan är från alger, m.m.
Här är en liten film på hur den fungerar när den är alldeles nyrengjord: http://www.youtube.com/watch?v=MPTPWGNQYc8

Annica sa...

nice nice! Nu vet jag vad jag skall köpa när jag får min lön! Eller skall jag kanske ha lite mer koll på systemet först? Jag vet inte! ^^

Leonard sa...

Hur stort är karet?
Det är viktigt att kunna system, men du skulle ju kunna börja med reaktorn.
Jag gissar att en DIY (hemmabyggd) reaktor skulle fungera bättre än en glasdiffuser i ett större kar, men om karet är mindre så blir nog en glas diffuser perfekt!
Du skulle annars kunna bygga en egen av tex. PET-flaska och en mindre pump. Men det skulle ju ta mer plats, så som du säger. Valet är ditt =) Jag tror att jag lärde mig en del när jag började med växtkar, av att bygga alla mina egna reaktorer och lösa hur jag skulle få mitt mäsk-system att fungera. Sedan bytte jag upp mig till tub, pH-controller och sånt =) efter att jag visste hur allt fungerade.
Fråga mer om du undrar nåt! min mail: scarl91@hotmail.com