1 juli 2012

Första trimmningen

Nu är alla växter (utom Didiplis diandra) nedklippta för första gången i det här scapet. Meningen med att klippa ner växterna flera gånger är att de förgrenar sig mer då, vilket ger ett tätare buskage av växter vilket ser bättre ut än ett glest buskage.
Jag har nu kommit på min lösning till problemet med att fästa Riccia på botten. Det kommer bli pilligt, men jag ska formklippa mina metallnät efter stenarna i hardscapen. Sedan lägger jag mossan på nätet, lägger över en utklippt bit av mitt myggnät och binder ihop näten och mossan, som ligger emellan dem, med nylonlina. Nu har jag förhoppningsvis tillräckligt mycket Riccia för att täcka bottnen också!

 Rotalan börjar nu få lite färg, men jag hade viljat ha ännu mer färg på den samt Didiplisen. Jag har därför doserat 1 dos mikrogödning från märket Ferka, ur en gammal flaska jag hade hemma. Jag ska köpa en ny, så att jag vet att alla ämnen finns intakta i lösningen, så att inget har fällt ut eller bildat komplex. Märket på mikrogödningen spelar ingen större roll.
Jag misstänker nämligen att växterna inte kan tillgodogora sig all NutriSI som jag tillsätter torrt varje vecka. Främst järnet blir ostabilt om det inte binds upp som kelat (med EDTA t.ex.) och det gör att växterna inte kan ta upp det, då blir följden att växterna inte blir så röda (av järnbrist).
Dock har jag fått lite trådalger, så det säger ju motsatsen, dvs att jag har ett överskott av mikroämnen (järn). Jag provar, så får jag se hur det går!
I övrigt så bubblar och växer det på bra =)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har klippt ner mina växter en gång i mitt akvarium (54L) och nu växer dom jätte långsamt. Vad är felet?
//Robban akvariefisken.blogg.se

Leonard sa...

En anledning till att de växer långsammare för dig är att ju närmare ljuskällan växterna kommer, desto snabbare växer de. Nu när du trimmat ner växterna får de inte lika mycket ljus.
Att de växer snabbare när de är oansade kan också bero på att en del biologiska processer i växten kan ske snabbare och gynnas av att växten är större. Det är en gissning av mig, men jag tror inte att ljuset är enda faktorn som gör att de växer snabbare när de är stora.