5 januari 2009

Växtkaren

Nu blir det uppdatering utav bägge växtkaren. I 24l växer allting på. Jag tycker att Nålgräset har fyllt ut fint än så länge. Det är vara på ett ställe i karet som den inte växer lika snabbt och det är allra längst till vänster mellan sidorutan och stenarna där det inte kommer så mycket ljus från lamporna.
Jag doserar mest spontant i detta karet, egentligen ingen som helst planering bakom det överhuvudtaget. Doserar lite micro+ när gräset börjar blekna och samtigigt kör jag i en skvätt KH2PO4 och lite Kvävegödning. Ungefär så har det gått till under de två senaste scape'sen.
Jag skrapar dammalgerna nästan varje dag, men i övrigt har jag inga andra algproblem. Tycker det ser rätt fräscht ut just nu. Gräset behöver bara växa ihop lite till...
I 144l så tror jag nästan att jag vunnit över dammalgerna nu! =D
Jag har låtit bli att skrapa under en tre-veckorsperiod och dessutom installerat ett UV-C filter, som är tänkt att döda algerna som man sedan behöver skrapa loss från glaset någon gång. Nu ska jag skrapa bort det sista, lilla som är kvar på glaset och låta UV-C'n låta ta hand om det.
Kan även passa på att tala om varför jag satt in ett powerhead. UV-C filtret gjorde nämligen så att vattenflödet genom ytterfilret minskades ganska häftigt. Nu blåser det igenom ungefär 300liter/timme, förutom 1000l/h. Men denna lösningen är nog inte permanent, så när jag är helt av med dammalgerna, så tar jag bort UV-C filtret igen. Tycker att jag har fått ganska mycket klarare vatten, vilket alltså är positivt. Antingen inbillar jag mig det efter att rutorna har varit igenkletade med alger under några veckor eller så är det AquaClear-filtret som jag monterade på Powerhead'en som gjorde det eller så är det som jag hoppas att växterna har kommit i rätt fas så att vattnet blir sådär kristallklart och vattnet luktar fräscht.
Bacopa australis är en ny växt jag planterat in, istället för gröna Rotalan och Hygrophila "Siamensis". Jag har ansat mossa ännu hårdare nu, så att tillväxten förhoppningsvis ska se lite trevligare ut. Dessutom är näckrosen borta. Nu får de andra växterna mycket mer ljus!
Så här ser karet ut idagsläget:L. acurata har tagit sig och fått en del färg. Även en stängel Hygrophila sp. "Ceylon" som dök upp ur växtmassan, trodde nästan den hade tynat bort, lite tur får man allt ha.
De svarta Fantomtetrora-hanarna har verkligen blivit helt kolsvarta. Tror att de håller på att leka. Hanarna spärrar upp sig inför honorna och slåss lite med de andra hanarna.

7 kommentarer:

gnu83 sa...

Är det bara bottensubstrat i 24 litaren? Ingen sand? Fint kar! =)

Leonard sa...

Japp, det är bara grus (Eco-Complete) i 24l.

gnu83 sa...

Okej, inget ler-grejs i det då?

Leonard sa...

Jag hade från början Tropica Substratnäring, men den sög jag bort efter en omdesign av karet, så nu är den inte kvar längre. Jag tycker det är bättre med rent grus för att den inte skitar ner så mycket när man drar upp växter.

Sonja sa...

Svarta fantomtetror har jag haft tidigare. Dom är så snygga då dom imponerar på varandra med snygga färger och uppspärrade fenor.

Martin sa...

vad kör du för kno3 halter, jag hade min beskärda del av gda när jag låg över 20ppm

Leonard sa...

Du jag vet faktiskt inte rikigt vilka halter jag ligger på, men jag skulle gissa på att jag ligger under 10ppm NO3. Har alltid haft olika sorters problem när jag haft över ungefär 10ppm NO3, så därför doserar jag inte särskillt mycket av det.