17 juni 2021

Inför flytt

Tyvärr gick kampfisken bort under våren. Får ändå vara tacksam för drygt två års sällskap. Det märktes ganska direkt att stimmet dvärgleopard danios blev skyggare för att därefter igen visa sig mer när en ny kampfisk introducerades. Det blev denna gång en vackert mönstrad kampfiskhona av sorten koi plakat. 

Lyckligtvis har Utricularian tagit sig bra och nu bildat en heltäckande matta. Däremot inser jag att den blir lite väl hög för denna aquascape. Den verkar tåla trimningar väl, men en del av mattan kommer nog ändå ersättas med Micranthemum Monte Carlo. 

Då sommarvärmen tog fart i slutet på Maj fick flera plantor Bucephalandra sp. "Red" spel och jag observerade 5 blommor slå ut under en kort period. Måste vara något slags säsongsbeteende som jag aldrig märkt tidigare, i och med att skötselrutinerna inte medvetet ändrats. 

Detta blir en sista uppdatering innan flytt tillbaka till Sverige. Återstår att se om designen kan behållas eller om det blir något nytt. 

15 mars 2021

Vit bakgrund

Med inspiration från Green Aqua's youtube-kanal så har jag beställt vit vinylplast för att använda som bakgrund till akvariet. De använder själva detta som substitut för ADA's dyrare light screen, verkar få ett väldigt snyggt resultat och slipper skuggor från glaskanten som uppstår när väggen bakom belyses med akvariets lampa. Detta insåg jag var ett problem när jag fotograferade förra scapen. Det gäller väl bara att man har tillräckligt bra belysning och en hardscape som inte skuggar för ett bra resultat med vit plastfilm. 

Plastfilmen jag beställde från Amazon är av märket dc-fix och självhäftande i vit färg. Den skars ut i en storlek av 26 x 31 cm, det vill säga med 1 cm marginal jämfört med akvariets bakruta. Både glaset och plastfilmen sprayades med såpvatten och filmen kunde sedan enkelt appliceras på bakrutan och glidas till precis rätt position. Bubblorna mellan glaset och filmen skrapades bort med ett plastkort och bakgrunden skars till exakt efter akvariets kanter för en perfekt passning. Efter en vecka hade de flesta små kvarvarande bubblorna försvunnit och gett ett relativt rent utseende. Får erkänna att det var enklare än förväntat och resultatet godkänt även om det inte är helt perfekt homogent. 

I övrigt växer de flesta växter väl, med undantag från lotusen som skjutit enstaka blad vilka sedan smält. Löken verkar vara i något slags viloläge, ska försöka att ha mer tålamod och låta den ta sin tid att komma igång. Kul däremot att se Anubias nana "Pinto" skjuta nya variegerade blad efter att den placerats ljusare i denna scape, det verkar helt enkelt vara beroende av kraftigare belysning. Jag har adderat Bacopa australis för att skapa en tätare växtlighet och framhäva en triangulär komposition. 

27 februari 2021

Vintersol

Då solen står lägre under vinterhalvåret har mossburken fått direkt solljus några minuter varje dag. Detta har markant ökat tillväxten och resulterat i en mindre djungel.

Efter trimning verkar de flesta arterna må bättre än någonsin och jag hoppas att burken ska klara sig ett bra tag till. Jag är speciellt fascinerad av en art Fissidens som hittades i skogen och växer i långsam stabil fart. 

Undantaget är en mossart, som aldrig riktigt växt ordentligt sedan uppstarten. De äldre och grövre delarna hade nu helt torkat ut, blivit bruna och tagits ur burken. Däremot kommer nya gröna och mindre skott som eventuellt passar terrariumet bättre. 

1 februari 2021

Tillväxt

Liksom vid uppstarten av förra scapen så blev vattnet grumligt efter ett par dagar. Därför inleddes regim med mer frekventa vattenbyten de första två veckorna, ungefär var tredje dag. Jag tillsatte aldrig ny bakteriekultur eftersom att samma filter återanvänts samt största delen av substratet. Osäker på vad grumligheten kommer ifrån, men rötterna har släppt ifrån sig tanniner och ett ljust slem vilket är ganska vanligt och kan säkert vara en orsak. Oavsett verkar nu problemet vara över och jag har återgått till vattenbyte en gång i veckan. 

Efter denna period av inkörning började jag dosera EasyCarbo, Aqua Rebell's Makro Basic och Mikro Basic. Dosen makroämnen sänktes aningen från tidigare layout för att locka fram rödare färger samt undvika att stressa Utricularian, som tydligen föredrar lägre nitratnivåer. 

Alla plantor visar på tillväxt och det är snart dags för en första trimning och eventuellt ge mer plats åt stängelväxterna. Denna layout är designad för insyn från två sidor, vilket gör att man får en bra vy även från sittplatsen intill. 

17 januari 2021

Ny aquascape

Nytt år och dags för en ny scape i mitt Dennerle 20 l nano cube akvarium. Först av allt så sögs en del av den gamla soilen ut, där kvarvarande del försiktigt sköljdes av och tre Tropica Nutrition capsules tillsattes. Därefter ströddes ett lager ny Dennerle scaper's soil på toppen för att ge extra näring till växter med kraftigt rotsystem.

Hardscapen är nu framförallt baserad på trä bestående av mindre bitar "dragon wood" och ännu mer detaljerade "desert tree" som tagits isär och limmats ihop på nytt med cyanoakrylat. Stenen är en för mig ny variant kallad Gapalagos, som påminner något om svart lavasten. Tanken med denna scape är att få en dramatisk och mörk förgrund med ljusare växter i en triangulär komposition. 

Jag kommer att återanvända de flesta växter samt alla djur från tidigare scape, men även några nya tillskott i form av Nymphea lotus, Utricularia graminifolia, Hydrocotyle tripartita (istället för ADAs mini-variant som aldrig riktigt växte bra för mig), Staurogyne repens och Ludwigia sp. "Mini Super Red". Det som försvann var framförallt de olika mossorna för att underlätta skötsel samt Ceratopteris som egentligen är för stor för detta akvarium. Nu när jag har större yta att plantera ner i soilen på jämfört med tidigare scape, så är tanken att ha fler stängelväxter med snabbare tillväxt, vilket jag hoppas kan förebygga alger. Hoppas bara att jag orkar ta hand om den ansning som kommer behövas. Valet av växter kan givetvis ändras allt eftersom akvariet utvecklas och jag är speciellt nyfiken på om jag kommer få Utricularian att växa.