15 mars 2021

Vit bakgrund

Med inspiration från Green Aqua's youtube-kanal så har jag beställt vit vinylplast för att använda som bakgrund till akvariet. De använder själva detta som substitut för ADA's dyrare light screen, verkar få ett väldigt snyggt resultat och slipper skuggor från glaskanten som uppstår när väggen bakom belyses med akvariets lampa. Detta insåg jag var ett problem när jag fotograferade förra scapen. Det gäller väl bara att man har tillräckligt bra belysning och en hardscape som inte skuggar för ett bra resultat med vit plastfilm. 

Plastfilmen jag beställde från Amazon är av märket dc-fix och självhäftande i vit färg. Den skars ut i en storlek av 26 x 31 cm, det vill säga med 1 cm marginal jämfört med akvariets bakruta. Både glaset och plastfilmen sprayades med såpvatten och filmen kunde sedan enkelt appliceras på bakrutan och glidas till precis rätt position. Bubblorna mellan glaset och filmen skrapades bort med ett plastkort och bakgrunden skars till exakt efter akvariets kanter för en perfekt passning. Efter en vecka hade de flesta små kvarvarande bubblorna försvunnit och gett ett relativt rent utseende. Får erkänna att det var enklare än förväntat och resultatet godkänt även om det inte är helt perfekt homogent. 

I övrigt växer de flesta växter väl, med undantag från lotusen som skjutit enstaka blad vilka sedan smält. Löken verkar vara i något slags viloläge, ska försöka att ha mer tålamod och låta den ta sin tid att komma igång. Kul däremot att se Anubias nana "Pinto" skjuta nya variegerade blad efter att den placerats ljusare i denna scape, det verkar helt enkelt vara beroende av kraftigare belysning. Jag har adderat Bacopa australis för att skapa en tätare växtlighet och framhäva en triangulär komposition. 

Inga kommentarer: