7 februari 2019

Återfall

6 år tog det att bli med akvarium igen. Har flera gånger haft tanke på att starta något nytt, men nu när jag flyttat in bredvid en zoobutik fick jag äntligen tummen ur. Jag har nyligen påbörjat en tjänst i Tyskland där jag nu kommer att spendera några år.
Vad gäller akvariet så är kravet numera att det ska vara lättskött och med inkomst som student så ligger budgeten fortfarande som en begränsning. Skulle inte ha tid att sköta om ett high-tech längre och blev inspirerad av Oliver Knott's "No energy" - ett litet akvarium utan någon utrustning, enbart solljus, enkla växter och en kampfisk. Så det är vad jag tänkte försöka efterskapa, fast med en liten LED lampa istället för solljus.
Utrustningen blir följande:
Dennerle Nano Cube 20 liter (25 x 25 x 30 cm)
Dennerle Scaper's Soil
AquaEl Leddy Smart 2, 6 W LED, 6500 K
Elephant skin stones

När det kommer till skötsel av detta akvarium har Knott hänvisat till 50% vattenbyte varje vecka utan några tillsatser av näring, som istället kommer från substratet. Man kan efter en viss tid ersätta en del av substratet med ny för att få mer näring i akvariet. Jag kommer nog snarare börja dosera näringsämnen om jag märker att växterna får näringsbrist, vilket Knott numera också gör efter att akvariumet varit igång 2 år i kombination med 20-25% vattenbyte varje vecka.
Det är en metod helt klart inspirerad av Diana Walstad, där balansen mellan fiskar och växter gör att vattenbyte var 6e månad kan vara tillräckligt. Efter en tids inkörning tror jag att även detta är möjligt i mitt akvarium.
Något som hänt sedan sist jag höll på med hobbyn är ökad tillgänglighet av prisvärda LED-lampor, speciellt för nanoakvarium. Ska bli spännande att se vad resultatet blir med denna 6 watt LED, hoppas att den inte är för stark och bidrar till problem med alger bara. Den ser åtminstone estetiskt tilltalande ut.
Dortmund har en aning hårt vatten (KH 7, GH 8), så jag hoppas inte att det ska bli något problem, men det sägs ju att substratet ska åtgärda detta även om effekten avtar med tiden. Därför kommer jag försöka dra ned på vattenbyten efter att akvariet är ordentligt inkört.
Valet av fisk är också mycket lämpligt eftersom att kampfiskar kan hållas ensamma utan problem, akvariestorleken passar, de andas från luften ifall syrenivån är för låg i ett stillastående vatten, de föredrar låg/obefintlig vattenrörelse, de är inte så hoppbenägna och de klarar 24 C som jag hoppas nå i rumstemperatur med lite värme från lampan.
Jag kommer kopiera mycket av Knott's växtval och ta hjälp av hans erfarenhet med vad som fungerar, därför blir det mest mossa och Bucephalandra. Någon typ av Marsilea från butikens visningskar kommer testas som bottentäckare i ena hörnet. Under uppstarten kommer jag också ha Hydrocotyle leucocephala som snabbväxare, vilken jag hoppas ska ta hand om näring som släpps från substratet i början. Når den ytan kommer upptag av CO2 från luften verkligen snabba på tillväxten och dessutom fungera som skydd för kampfisken.
Även om den lokala akvariebutiken har ett ganska trevligt utbud, så blev det en beställning av växter från en av alla tyska nätbutiker. Garnelengarten Bayern hade ett trevligt utbud av Bucephalandra som kom fram i fint skick. Tråkigt att se att Wasserpflanzenfrenude där jag beställt växter tidigare inte verkar finnas längre.

Växterna i denna layout:
Vesicularia ferriei (Weeping moss)
Thaxiphyllum sp. (Flame moss)
Bucephalandra sp. "Mini coin"
Bucephalandra sp. "Velvet"
Bucephalandra sp. "Vlaminggo"
Marsilea crenata (?)
Hydrocotyle leucocephala

2 kommentarer:

Hawkse sa...

Kul! Välkommen tillbaka i min feedly :)

Leonard sa...

Kul med sån snabb respons :)