19 oktober 2020

Finjusteringar

Akvariet klarade denna sommaren väl, som i och för sig inte lika varm som förra årets. Inga större algutbrott och bara cyano på flytväxterna (som vanligt) att rensa bort efter 3 veckors semester. 

Jag gillar Flamemossan, men efter några trimningar började de skuggade delarna längst ner mot stenen bli bruna. Eftersom att de tidigare trimningarna hade lite cyano på sig, så lades de i ett bad med EasyCarbo (ca. 10% i vatten) under en kvart för att därefter sköljas av under rinnande vatten och limmas tillbaka på stenen. Detta var tydligen något som dödade båda cyano och mossan, som aldrig började växa efter behandlingen. Därför inhandlades ny flame mossa som nu limmats på toppen av stenen. 

Ceratopteris-plantan har flyttats lite till höger för att skapa en mer triangulär komposition, osäker på om det gjorde någon större skillnad för scapen. Jag har även rensat ut lite mer i höger förgrund för att ge mer plats åt Monte Carlo-mattan som sprider sig långsamt men säkert. 

Det verkar som att växterna med kraftigare rotsystem, speciellt Ceratopteris och Eriocaulon, inte längre har så bra tillväxt. Jag misstänker att detta beror på att näringen i substratet tagit slut i och med att akvariet har varit igång i över 1.5 år. Det är nog snart dags för en ny scape och att förnya substratet. Innan dess funderar jag faktiskt på att ta bort dessa två växter för ett renare utseende. 

Inga kommentarer: