2 maj 2013

Björkrötter

Här kommer en liten uppdatering på läget i akvariet.
I höstas var jag ute och klippte ner lite rötter från en björk som vält. Jag har funderat på hur jag ska använda dem på bästa sätt, och så här blev det.
Jag gillar dom för att de har så fina små detaljer och förgreningar. Jag har fler rötter till senare scapes också, som säkert kommer att användas.
Dessutom är sanden i förgrunden utbytt mot en fnkornigare variant som jag tog med från en strand i Skåne. Jag tyckte att den passade bättre än den grövre sanden för att få akvariet att se större ut.

Det mesta växer på bra, men jag har problem med att det kommer toffsalger på mina Anubias och Bucephalandra. Det är lite trist och jag vet inte riktigt vad det beror på. Min CO2-nivå är jämn och lagom hög under hela dagen, så jag kommer inte på vad det kan vara.
Jag har hittat ett par konstiga saker i karet som jag inte stött på tidigare:
En alg som växer väldigt långsamt och kontrollerat. Sprider sig knappt och blir slemmig när den lyfts över vattenytan.
Willow moss (Fontinalis antipyretica) som på något sätt kommit ner i mitt akvarie och växt upp ur mossan.
Små gröna prickar som flyter runt på ytan mellan flytväxterna. Jag har faktiskt ingen aning om vad det här är, växter, alger, frön eller rom? De har inga rötter och betydligt mindre än Andmat (Lemna Minor), så jag är osäker på om det verkligen är en växt.

Mossan jag har i akvariet nu är ju någonting som kallades Taiwanmossa "Mini" när jag köpte den. Jag har förstått att dess vetenskapliga namn är Isopterygium sp. och att den ska växa lite mindre yvigt och ha kortare "blad" än vanlig Taiwanmossa.  Jag tycker att den liknar Taxiphyllum alternans väldigt mycket, men skillnaden är kanske inte så stor.
Här finns lite mer info: http://www.aquamoss.net/Mini-Taiwan-Moss/Mini-Taiwan-Moss.htm

Inga kommentarer: