22 november 2012

Ny Layout

Nu är den gamla scapen riven och jag har lyckats ta ett fotografi som jag är tillräckligt nöjd med för att kunna använda i kommande tävlingar.

Jag har under veckan byggt upp en ny layout, som jag tänkt ut i förväg.
Jag har varit så trött på det begränsade utbudet av stenar i affärerna, så nu bestämmde jag mig för att använda svenska stenar. Nu kan jag välja och vraka efter precis det jag vill ha.
Jag kommer senare lägga till lite rötter, som jag också hittat i naturen här i västra Sverige.
Sanden kommer ifrån Hornbach och är riktigt fin tycker jag. Jag gillar sammansättningen av de olikfärgade kornen, som gör att den ser naturlig ut. Kanterna är hyffsat runda, vilket kommer fungera bra med de pansarmalar jag planerat att köpa.
Lysrören har använts i 1 år nu och de är utbytta mot ett Aquarelle 15 watt samt ett AquaGlo 15 watt. Färgen är mer lila än tidigare och det har jag inte riktigt vant mig vid, men det ska nog gå bra.
Växter är beställda från WasserpflanzenFreunde, vilka som vanligt levererade växter i perfekt kondition. Leveransen tog bara 2 dygn, helt otroligt snabbt gick det den här gången.
Eftersom att jag inte kommer ha några röda växter i den här scapen, så kommer jag att byta PMDD-torrmix. Jag kommer använda samma torrmix som jag hade när jag gjorde "Green Valley": http://leo-scape.blogspot.se/2011/11/torrmix-20.html
Jag löser fortfarande upp koldioxid i ytterfiltret, som är fyllt mestadels med biobollar. Däremot kommer jag sluta dosera EasyCarbo, för att de flesta växter jag har (mossor, ormbunkar, Anubias) tydligen ska må dåligt av det aktiva ämnet glutaraldehyd. Jag har inte märkt att de mått dåligt av det tidigare, men jag ska prova för att också se om algtillväxten ökar jämfört med tidigare.
Den här scapen kommer inte kräva så mycket efterhållning, förutom 50% vattenbyte varje vecka. Jag har bara långsamväxande växter och nu under uppstarten har jag några stängelväxter samt flytväxter för att minska algtillväxten nu när risken för alger är som störst då akvariet inte kommit i balans än. Jag tror att det här scapet kan bli svårt att hålla fritt från alger, men det ska bli intressant att prova. Ett alternativ skulle kunna vara att släcka ner ett av de två lysrören, men till att börja med kommer jag köra med båda lysrören tända.
36 liter
ADA Bacter 100, ADA Tourmaline BC, ADA Clear Super
Harscape

 Växter planterade, vatten på fyllt
 Flytväxter
 Någon typ av Salvinia som jag inte sett tidigare
 Bucephalandra cf. Motleyana - Sekadu
 Anubias nana "Petite"
Bucephalandra cf. Motleyana - Bukit Kelam-Sintang
 Bucephalandra cf. Motleyana - Bukit Kelam-Sintang
 Taiwanmossa "Mini" 
 Edanyoa difformis
 Javaormbunkar sedan tidigare.
Höger: Microsorum pteropus spec. "Mini"
Vänster: Microsrum pteropus "Short Narrow Leaves"

Min plan med akvariet är att mossan ska täcka hela botten, förutom i "viken" i framkanten där sanden ska få synas. Sedan ska det få växa ihop naturligt, vilket antagligen kommer ta ett tag med de långsamväxande växterna. Jag tycker om flytväxterna jag beställde, så jag funderar på om de ska få vara kvar en längre tid.
Som sagt så funderar jag på vilka fiskar som kan passa in. Jag hade tänkt köpa ett gäng Pygmépansarmalar och någon liten stimfisk. Körsbärsräkorna från förra scapen har fått flytta med, så de är kvar. Jag kanske ska köpa några Amanoräkor också. Vi får se...


9 kommentarer:

Mikael sa...

Snyggt! Bara en fråga. Din låda med ljus i - I vilket material gjorde du den? Vilken ljusanordning har du byggt in? Glomat? Har du någon ritning? Snygg lösning måste jag säga och intressant att få reda på hur du gjorde. Letar för kung och fosterland efter ekonomiskt försvarbara lösning för ljuset för ett ev. liknande projekt men det finns ju inte...

Leonard sa...

Hejsan Mikael!
Min ramp är byggd i 12mm tjock MDF. Konstruktionen är inte alls avancerad. Det är bara en låda, där 5 skivor är ihopsatta med hjälp av trälim. Ytan är sedan spacklad och sedan nedslipad för hand med sandpapper ett par gånger för att få en jämn yta. Lådan målades sedan med grundfärg och högglansig vit färg (vattenbaserad) 2-3 lager.
Måtten på min låda (yttre) är: 50 x 24 x 8 cm (LxBxH).
Då får det plats med 2-3 15 watt T8-lysrör med reflektorer inuti rampen. Jag kör med 2st, det räcker gott till mitt 36l akvarium.
Hoppas att det hjälpte :)

Mikael sa...

Tusen tack för infon! Din lösning är helt klart en inspirationskälla för mitt nästa projekt (när det nu blir). Blir också ett mindre kar (har ett 126 liters idag).

Känner igen dig från Hornbach i lördags förresten, då Brams och Johan satte upp karet, nu när jag ser bilden! :) Vi växlade snabbt några ord om Tropicas app (det var jag som hade infusorier... ;). Vet inte om du minns men men... :)

Lycka till med ditt nya projekt!

Mikael sa...

Just, bara en fråga till. Vilka lysrörshållare köpte du som är monterat inne i lådan?

Tackar!

Leonard sa...

Jodå! Det var ett trevligt arrangemang i lördags :) Kul att se att det faktiskt finns fler som är intresserade av aquascaping i trakterna.

Jag kör med Glomat's lysrörshållare 2 x 20 watt. De fungerar felfritt.
Tackar! Du får hålla koll på bloggen för att se hur det går.
/ Leo

Anonym sa...

Hej leo,
Grymt fina akvarium. Hur håller du dig bort från alger? Hur många ljus timmar om dan?

Mvh
Jon

Leonard sa...

Tackar!
Jag skulle säga att mitt bästa tips är att vara så kontinuerlig med allt man gör som möjligt. Att inte ändra på saker för ofta, utan göra samma saker och samma doseringer med samma intervall. Förutsatt då att man har okej dimensioner på näring, ljus och CO2 :) Då får man glada växter och färre alger.
Jag rekommenderar att man kör 8-12 timmar ljus/dag. Jag kör 11 timmar/dag.

Anonym sa...

Tack så mycket för ditt svar =)

elmeti sa...

It's intersting that in Taiwan no one knows Taiwanmossa(Taiwan moss), even heard about it. According to the specimen from the herbacium of National Taiwan University, Taiwanmossa is located in Japan.