10 januari 2012

Inte långt kvar

Jag tycker att det hela växt ihop vädigt fint och snart är det dags att ta ett avslutande foto att använda i framtida tävlingar, framför allt i International Aquatic Plant Layout Contest 2012 !


Torrmixen jag blandat ihop själv verkar ha fungerat väldigt bra. Jag har i princip inga problem med alger och ser inte brister på växterna. Ljusmängden har också fungerat väldigt bra. Det var nog tur att jag inte tog i med ännu fler watt, det hade antagligen blivit svårt att hålla akvariet fritt från alger då. Samtidgt är det ju aningen begränsande när jag väljer växter, men det kan jag leva med. Det viktigaste är att hålla en relativt hög och stabil CO2-nivå, så klarar de flesta arter av att växa.

JBL's ytterfilter är jag väldigt nöjd med. Det är helt tyst och det har inte varit några problem med att det läckt ifrån själva filtret.

Jag har kopplat CO2-slangen till insuget på filtret och låtit gasen lösas upp i filtret. Det har fungerat bra, men inte varit helt optimalt eftersom att all CO2 inte blir upplöst och filtret rapar upp gas i akvariet. Mitt ytterfilter innehåller nästan bara biobollar, med lite fin filtermatta i toppen. När man löser upp gas i filtret är det bäst att ha grovt filtermaterial, så att gasen inte fastnar och bildar en stor bubbla som inte blir upplöst.
Ett sätt att optimera upplösningen är att skaffa en s.k. Atomizer, som löser upp gasen i mikroskopiska bubblor innan de kommer in i ytterfiltret. Alternativt placera Atomizern efter ytterfiltret (som man brukar göra), så att de mikroskopiska bubblorna inte löses upp i vattnet. Detta sätt fungerar också bra. Växterna tar upp CO2 i gasfas effektivt, så det är inga problem. Det som är nackdelen med Atomizer är att den kräver ett ganska högt arbetstryck, 2-3 bar, vilket gör att det lätt blir läckage.

Min plan med den här scapen är att låta växterna växa in vanandra ännu mer, så att det ser mer naturligt ut. Sedan ska jag trimma växterna en sista gång och låta dem växa ytterliggare en liten stund innan jag tar fotot. Jag ska försöka hålla den här scapen ytterliggare en tid istället för att riva ner den direkt, som jag brukar göra. Det kan ju vara kul om akvariet ser bra ut en liten stund, istället för att vara i utvecklingsfasen hela tiden, så att man aldrig hinner njuta av att det ser bra ut.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Använder du nån pump/filtrering till detta karet?

Leonard sa...

Jag har ett ytterfilter, JBL CristalProfi.