19 februari 2011

Nytt Wabi-Kusa

Japp, då var det lilla karet igång igen. Nu med en ny design och jag vet inte riktigt om designen varken kommer fungera eller så särskillt bra ut. Den här scapen är gjord för att vara snygg som inredning, (i mitt fall på köksbordet/fönsterbrädet).
Jag använder ADA AquaSoil som substrat i hela karet. Det kan göra att vattnet blir för näringsrikt (i jämförelse med förra scapen där jag bara hade ren sand som substrat) vilket leder till alger. Dock har jag växter som täcker hela ytan på substratet i det här scapet, så det kan fungera.
Jag har krattat gruset till en liten kulle med högsta punken i det bakre högra hörnet. Det är här på toppen som de högre växterna kommer planteras. I framkanten och längs vänstersidan där grusnivån är som lägst, är Hemianthus callitrichoides ("Cuba") planterad. Dessa kommer att vara täckta med vatten, medans växterna längre upp på kullen endast kommer ha blöta rötter. I övrigt använder jag bara gräsliknande växter; Echinodorus tenellus ganska långt fram, Ophiopogon japonica "dwarf" (köpte den på IKEA) och lite Eleocharis vivipara allra längst bak i högra hörnet.
Jag är osäker på om växterna i gränsskiktet mellan vatten/lust kommer överleva, då vattennivån antagligen kommer varieras. Det blir en jättestor omställning för växterna att då hela tiden producera emersa/submersa blad varje gång vattnet sjunker/stiger. Jag måste därför vara väldigt nogrann med att hålla en konstant vattennivå och fylla på ofta.
Dock avdunstar vattnet inte så snabbt när det inte är någon cirkulation i karet, så det borde gå bra.
Jag hade varit jätteglad om jag slapp använda extra belysning och jag hoppas att det kommer fungera nu när karet bara står på fönsterbrädan i väster-läge. Jag får hitta på någon lösning till sommaren, så att det inte blir allt för varmt i karet, men det tar jag då!

Inga kommentarer: