8 april 2010

Ett nytt projekt

Yes, ett nytt projekt är redan igång. Lite som ett substitut för räkkaret ;) Jag har länge varit sugen på att prova på Wabi-Kusa, så varför inte nu när jag har utrymme för det. Hur det ska fungera att se ut är sedan långt i förväg bestämt, så här ska jag berätta för er hur jag gjort. Jag kommer att testa LED till detta projekt. Jag hoppas att det ska fungera och om jag märker att det inte har någon som helst effekt så får jag tänka om. Jag har i varje fall beställt en 3,5 watt LED lampa på 7000 K och köpt elektroniken från IKEA. Just den lampan jag beställde ger en bred och jämn spridning på grund av det diffusa glaset framför dioderna. Butiken verkar riktigt trevlig med personliga svar på mail och snabb leverans! Det gillar jag. Lampan ger ett skönt ljus för ögat som är fräscht och inte sådär pissgult som vanliga halogenlampor. Jag håller alla tummar jag har för att det ska fungera för växterna att växa i det här ljuset. För att fästa belysningen där jag ville ha den krävdes ett hål i hyllan ovanför akvariet. Jag tycker lösningen blev riktigt snygg. Hoppas som sagt att det fungerar nu! Själva akvariet är beställt från Kungs-Glas AB, en riktig toppenbutik det med! 80kr kostade det så varför inte måttbeställa bara för att man kan det? Det blev ett 27x20x7cm! (LxBxH) Zoobutikerna i Halland och Göteborg har fått var sitt samtal den senaste veckan. Jag har ringt runt och letat ihjäl mig efter någon slags vit sand och till slut hittade jag det på Zoo Kompaniet när jag var där. Alldeles precis vad jag tänkte mig, men kanske lite för grovkornigt... Tack alla ni som bidragit med växter. Dessa har jag förvarat antingen i en fuktig plastpåse ovanpå akvarierampen till 54l eller i en skål med AquaSoil Amazonia flytandes runt på vattnet i 54l. Båda varianterna verkar ha fungerat någorlunda med att konverterade växterna, snabbare eller långsammare, till emers tillväxt.
Nästan alla växterna i scapen planterades i den här något förkortade krukan, som jag bundit fast Taiwanmossa runt. Jag täckte botten i plastkrukan med några kulor Eheim Substrat Pro. Mest för att AquaSoilen inte skulle läcka ut ur hålen.
Sedan blev det plantering och duschning av alla växter jag samlat på mig till projektet. Jag planterade den förhållandevis stora Cryptocorynen först och lade/tryckte sedan ner lite mer Taiwanmossa runt om Crypton. Efter det tog jag pincetten och tryckte ner en stängel Ludwigia sp. (Super Red) i AquaSoilen under mossan. Jag gjorde också det samma med lite HC och ett par stänglar Hydrocotyle sibthorpiodes. Sedan placerade jag helt enkelt plastkrukan gömd i växter i mitt akvarium och placerade ut stenar för att göra det hela mer naturligt. Eleocharis vivipara är planterad bakom krukan i sanden och några små bitar HC lades ut på stenarna för att så småning om täcka små partier av dem.
Voilá! För en gångs skull fick jag användning för mitt lilla stativ. Växterna täcktes med plastfolie för att inte torkas ut nu i början. Tanken är ju sedan att ta bort folietältet. Efter påsättningen ;) av plastfolie piggade växterna upp sig rejält, nu ser de inte alls lika tafliga ut som förförra bilden. Jag lovar! Fortsättning följer.

1 kommentar:

Anonym sa...

Spännande! Men kommer verkligen 3.5 watt att räcka tror du?