8 januari 2010

Känns bra

Ja, 144 liter akvariet tuffar på.
Efter en ganska rejäl attack av dammalger, så verkar faktiskt karet ganska stabilt. Jag har inte direkt några problem med alger. Det finns fortfarande lite cyano och dammalger kvar, men det om trenden fortsätter så lär de snart vara borta från detta kar. Under tiden med algerna, var större delen av sanden täckt av cyano och rutorna fulla med dammalger. Jag hade även några få trådar (inte trådalger) som låg inkilade mellan växterna, vet inte vad det var för alg.
Jag är inte helt säker på vad som gjort att algerna försvunnit, det verkar som att de tappat livslusten och tynat bort, vilket inte gör mig något.
En bidragande orsak kan ju vara att jag nyligen satt ner Siamesiska algätare, en annan kan vara att jag börjat göda EasyCarbo igen och nu även sprutat vätskan direkt på algerna (mest cyano), samt att jag har höjt mina låga näringsnivåer igen. Speciellt de låga nitrat-nivåerna var nog en orsak till att jag har haft problem med cyano, jag tror att jag ligger på runt 5ppm. Jag har skrapat rutorna med UV-C filtret påslaget, även 24h efter rengöringen. För att bli av med cyanon bland växterna och i sanden, har jag krattat sanden och sprutat EasyCarbo på växterna där cyanon suttit. En annan sak som kan ha gjort att algerna gett upp kan ju även ha varit snabbväxarna som jag la ner i karet för någon vecka sedan. De har växt mycket, så det var nog smart att lägga i dem.
Nu börjar växterna i karet sprida sig och det är nog snart dags att ta bort snabbväxarna. E. vivipara har börjat skjuta skott upp i vattnet, så snart hoppas jag att jag har en mindre vägg med den bakom nålgräset.
En lite konstig grej jag upptäckte när jag fick dammalger var att de satt på rutan i ett speciellt mönster, i riktning med flödet från ytterfiltret. Jag vet inte om det bara var en tillfällighet, men det kanske är något man skulle kunna utnyttja för att motverka algerna på något sätt, genom att kanske ha högre cirkulation eller att rikta utblåset på ett annat sätt. Inte vet jag, bara lite spånerier :)Tyvärr verkar inte Humlorna tycka så bra om de nya Siameserna. De nya är nog lite för stressiga för Humlorna, vilket bidragit till att 2 av mina 7 humlor hoppat ur karet den senaste veckan. Trist! Men jag hade bara tänkt ha kvar siameserna till den här layouten är färdig vilket borde vara om några veckor.

1 kommentar:

Wickberg sa...

Riktar du utblåset så du har en kraftig cirkulation mot rutorna orkar inte dammalgerna fästa. Har provat det själv och det hjälpte mig även om inte algerna försvann helt