22 april 2020

Glasburksterrarium

Efter flera veckor gåendes hemma så blev det till slut ett nytt projekt. Inspirationen kommer från ett antal Youtube-kanaler (exempelvis SerpaDesign) där små terrarium har skapats utav emersa växter som samlats lokalt. För min del är det för tillfället Tyskland där jag bor i en stad med begränsad tillgång till natur. Det finns dock en liten skog eller parkområde i närheten, där jag diskret plockade det material som behövdes för att sätta igång.
Som behållare kommer jag använda en tom glasburk, som tidigare innehållit någon form av tyskt godis. Eftersom att den har ett tätslutande lock med plastpackning, så kommer terrariumet bli ett slutet system som måste vara balanserat. Faktorerna som avgör framgången är fuktighet, näringstillgång, belysning och val av växter samt ev. insekter.

Små stenar från en bäck samlades, tvättades av under vatten och fick sedan stå några minuter i en svag klorinlösning innan de noga sköljdes av och fick torka över natten. Stenarna lades i botten på burken för att undvika röta där vatten kan bli stående. 
Ett lager plast fullt av små hål lades ovanpå för att undvika att substratet blandas med stenarna. Här skulle man lika gärna kunna använda myggnät, men det var inget jag hade hemma. Tyvärr föll lite av substratet redan ned till botten, men så länge det inte täcker hela botten av burken så borde det inte vara ett större problem.
Som substrat använde jag ett tunt lager planteringsjord (ca. 1 cm). Denna är antagligen lite för näringsrik och detta blir ett experiment för att se om det går bra.
Ovanpå jorden lades ett tunt lager lera, som hämtats från skogen. Jag hade egentligen tänkt hämta jord ifrån skogen, men den bestod i princip bara av lera där jag letade, därav denna blandning.
En enkel hardscape installerades bestående av ett par "elephant skin"-stenar, samma typ som jag har i mitt akvarium. En bit bark med mossa på sattes ned bredvid och ett par kvistar med alkottar nästlades in bakom stenarna.
Växterna jag samlat ihop grovrensades direkt efter att jag kommit hem, ställdes i en skål, sprayades med vatten och fick stå över natten täckt med plastfolie. Innan planteringen sköljdes de av under kranvatten, men jag misstänker ändå att insekter kommer dyka upp i terrariumet så småning om. Planteringen blev väldigt spontan, men jag gillar blandningen av mossor och den slutliga mixen av texturer. Totalt hittade jag minst 6 olika sorters mossor, bland annat levermossa, näckmossa (willow moss / Fontalis), stjärnmossa, kvastmossa och väggmossa skulle jag tro. Dessa plockades alla längs med en liten bäck. Jag kompleterade även med en Anubias nana "Variegated" från min lokala akvariebutik, som redan växt emerst.
Det hela sprayades med vatten för att få ett fuktigt substrat och locket sattes på för att stänga terrariumet. För att få en optimal fuktighet så kommer jag använda ett trick jag lärt mig från mina inspirationskällor. Om för mycket vatten finns i terrariumet kommer kondens bildas på väggarna, torka då bort det kondenserade vattnet dagligen och stäng locket igen. Repetera tills att ingen ny kondens bildas. Om ingen kondens bildas från starten tillsätt mer vatten. 
Jag kommer förvara terrariumet i min lägenhet på en plats utan direkt solljus eller extra belysning. Förhoppningsvis fungerar detta för att få växterna att överleva, men jag misstänker att tillväxten kommer bli gles. Eventuellt kommer jag ställa burken närmare ett fönster, det beror på hur växterna reagerar nu i början. 

Inga kommentarer: