15 augusti 2010

Omdesign

Under fredagen tog jag ur växter, fiskar, sköljde ur AquaSoilen, filter, doppvärmare, m.m. Ytterfiltret tvättade jag inte eftersom att jag ville bevara min bakteriekultur. Däremot fick slangarna sig en rengöring nu efter 2 års användning ;) Tycker inte det är jättestor skillnad i flödet trots allt, men lite märks det allt. När jag gör en ny layout så vill jag starta på noll för att få det rätt från början. Det är så väldigt krångligt att ändra något efter att man startat upp ett kar. Under helgen pysslade jag med att finna ett bra sätt att belysa den vita tapeten bakom akvariet. Tidigare hade jag kört med enbart ett lysrör + reflektor bakom akvariet i nederkanten. Nu monterade jag ytterliggare ett lysrör i överkanten bakom akvariet och täckte sidorna mellan akvariet och väggen (ca. 6cm stort glapp) med vitmålade brädor för att stänga in ljuset och lysa upp tapeten så mycket som möjligt. Den vita färgen på brädorna fungerar alltså som reflektor. Trots detta arbete så blev jag väldigt besviken. Jag fick inte alls den effekten jag var ute efter, som ni kan se här: http://www.cau-aqua.net/images/zoom/backlight/p1_1.jpgEftersom att mitt kar är så högt är ett stort problem att få en jämn belysning över väggen. Det skulle krävas att större avstånd mellan ljuskällan och väggen, vilket skulle göra att jag skulle behöva flytta ut akvariet från väggen. Det skulle inte fungera i mitt lilla rum och därmed går hela idén bort med en vettig bakgrundsbelysning. Jag skulle också behöva en kraftigare ljuskälla att belysa väggen med än lysrör. Ett alternativ till att få en vit belyst bakgrund är att spänna upp ett vitt tyg bakom akvariet som belyses bakifrån, men även detta hade tagit alldeles för stor plats bakom akvariet.
Så för tillfället har jag tagit bort all belsyning bakom akvariet och har endast den vita tapeten som bakgrund nu. Frågan är om jag inte ska byta till en svart bakgrund, det är i varje fall enkelt och tar inte stor plats. Vad tycker ni? Vit eller svart bakgrund till denna layouten?
Och så började scapningen av den nya layouten. Inredningen jag använder mig av är en riktigt snygg sand som jag hittade på Hornbach, 100kr för 25kg. OK pris. Det går att köpa sand billigare, men då får man inte med den här schyssta blandningen av korn i sanden. I den här layouten använder jag alltså bara sand som substrat, ingen Aquasoil eller gödning.
Jag använde även 3st rötter i scapet samt en massa naturplockade stenar från Dalsland =) Jag hade en jäkla tur med rötterna, eftersom att de inte flöt i vattnet, vet inte varför men jag tyckte inte att det var något ovanligt träslag i varje fall. Det kanske hade varit dränkt tidigare. Mycket skönt var det i varje fall, eftersom att det blir otroligt jobbigt att tynga ner så stora rötter, dessutom riskbelt om de skulle lyfta. Jag upptäckte att rötterna sjönk för några dagar sedan då jag skulle dränka dem i badkaret.
Som vanligt gör jag alltid klart hardscapen innan jag börjar plantera växter och fylla på med vatten. När hardscapen var färdig planterades små växter och jag knöt mossa på mindre stenar och lade mellan stenarna i hardscapen. Tanken är att mossan ska växa upp och täcka stenarna de är knutna mot. Då kommer endast stenarna i hardscapen att sticka upp som berg ur mossan.
Därefter fyllde jag upp en del vatten och planterade resten av växterna.
Växterna som levererats från Tyskland hade klarat sig bra och de piggar förhoppningsvis till sig snart. Jag fick en del roliga arter därifrån, bland annat Bolbitis heterocilta som inte alls blir lika stor som Bolbitis heudelotii. Växten jag fick levererad hade ungefär 5cm långa blad.
Jag fick även Microsorum pteropus "Short Narrow Leaf", som tydligen inte ska bli mer än 10cm. Nu är bladen inte mer än 4cm, så det ska bli intressant att se hur denna växt utvecklar sig i submersed tillstånd. De flesta växterna jag beställde var emersa, så jag har ingen aning om ifall de förändrar sig mycket när de blir submersa.
Vid uppstarten hade jag i 2krm av min PMDD-torrmix. Alltså inte en hel fulldos. Resongemanget ligger i att det inte finns några snabbväxande växter och därmed är det bara onödigt att kasta i för mycket gödning - riskera alger. Jag släckte ner de 2 T5-lysrören och jag ska enbart köra med 150watt MH-lampan i denna layout. Jag doserade ADA Green Gain, vet inte riktigt om det gör någon som helst skillnad, men jag hade kvar i flaskan. Med tiden som växterna startar att växa kommer jag öka doseringen sakta. CO2 diffuseras fortfarande av min Point Four Micro Bubble Diffuser. Jag hade även i 1 dos EasyLife FFM, som fungerar som bakteriekultur. Jag rengjorde inte filtret vid omstarten, så där sitter säkert kvar en del gottiga bakterier. Men det är säkert inte fel att dosera lite FFM nu i början. Frågan är hur ofta och länge man ska dosera det?
Tills dagen efter, då jag körde ner ännu 1 dos EasyLife FFM, fick fiskarna ligga i en hink. Nu simmar de fint i karet igen.
Här har vi karet.
Min plan är nu då alltså att mossan ska växa upp mellan stenarna på den vänstra sidan. På rötterna i vattenbrynet vill jag få mossa och lite annat att växa upp emersed, det hade vart snyggt! Sedan ska bara växterna omkring rötterna växa till sig lite.

4 kommentarer:

Nils sa...

Om du spänner ett vitt tygstycke bakom karet som du sa. Kan du inte sänka ned den övre lysröret så att ljuset sprider sig längre ned?

Leonard sa...

Isåfall lär jag få har typ 4-5 lysrör för att få ett jämnt ljus över hela bakgrunden och det känns väldigt omständigt. Bara 1 lysrör lär inte räcka för att få en jämnljus bakgrund.

Hana_Caena sa...

det gäller att inte ha fiskar som hoppar eller odla sniglar om man vill ha så där hög vattenkant..
Men väääldans snyggt e de.

Leonard sa...

Kul att du gillar designen!