13 december 2010

Äldre bilder

Jag kikade på bilder av 144l karet, ifrån oktober detta år och inser nu att det så väldigt bra ut då. Jag ånrar riktigt mycket att jag inte tog något ordentligare foto då, som man skulle kunna använda i IAPLC 2011 t.ex. Frågan är om det kommer bli så mycket bättre än hur det såg ut i oktober. Attans, jag har helt enkelt lärt mig att det är viktigt att ta "tävlingsbilder" av karet oftare, trots att det kräver lite arbete, eftersom att man aldrig kan veta om karet kommer se bättre ut i framtiden (vilket man ju alltid tror att det kommer göra).
Det jag gillar med dessa bilder är speciellt att de finbladiga javaormbunkarna på toppen av roten syns, och det ser ut som att de har spridit sig väldigt naturligt neråt på roten också. Nu syns dessa inte alls i karet, så jag har gallrat ur en hel del mossa så att det kommit fram igen. De ser väldigt bleka, bruna och taniga ut, men med mer ljus så ska de förhoppningsvis fräscha upp sig.
Sedan gillar jag också att stenarna på botten syns mer i det äldre fotot. Nu är de överväxa av mossa, så den ska jag trimma till helgen. Jag skulle också vilja att Javaormbunken i botten av roten (där det är väldigt mörkt) ska frodas. Jag tror att det kommer bli väldigt svårt med tanke på att de andra växterna skymmer den väldigt mycket, vi får se hur det går. Jag gör antagligen inget åt det, utan hoppas bara på att den ska ta sig.
Kampen mot cyano fortsätter, vilket jag börjat tröttna på. Funderar på att använda General Tonic, men den ska tydligen hämma bakteriekulturen och jag gissar att det skulle kunna medföra att jag får nya alger att kämpas med.

12 december 2010

144l

Liten framgång i kampen mot cyano, det går långsamt frammåt.
Emersed tillväxt ovanpå roten.

1 december 2010

Plantswap Aquascaping Contest 2010

Ja, då har Plantswap också skaffat sig sin egen aquascapingtävling med ett flashigt namn ;) Detta kanske må vara en årlig tradition i framtiden? vem vet.
Sista dagen att skicka in bidrag var idag, så jag tog fram kameran och fotograferade mitt Wabi-Kusa, som är i betydligt bättre skick än 144l växtkaret för att delta i tävlingen med.
Litet smakprov

21 november 2010

Cyano

Det har kommit så mycket cyano nu så att jag har blivit tvungen att sätta in en extra pump, får se om det hjälper. Doserar även extra mycket PMDD torrmix samt försöker komma ihåg att dosera EasyCarbo. Jag funderar på att prova General Tonic, som tydligen ska vara bra mot cyano.

18 november 2010

Växtkaret

Jag har en del cyano, men tänkte prova att hälla i lite av min kvävegödning (med bla Urea) för att ta död på cyanon. Värt ett försök i varje fall! Är ganska säker på att det är näringsbrist som orsakat cyanon, Azollan käkar nog en hel del gödning. Sedan finns en del toffsalger också och en stor anledning till detta tror jag är att jag har för dålig cirkulation, det räcker inte med mitt Fluval-filter för att cirkulera runt koldioxiden. Får fundera på om jag ska sätta in en extra pump.
Annars tuffar karet på, inte alls mycket skötsel!! Grymt skönt nu när det är så mycket i skolan, som för övrigt är något av det roligaste jag vet nu för tiden! ;) Snart får mossorna trimmas lite åtminstone.
Har dykt upp både Glosso och Marsilea emerst uppe på roten :)Något jag dock stör mig på är att vattnet är helt tefärgad pga roten som färgar av sig, det lär ta ett tag att laka ur den.
Sedan är det nytt beonde på G, så jag får klura lite vad jag ska göra med det här karet. Ta med eller inte?

14 november 2010

1:a plats

Jag är den första svensken som tagit hem första pris i AGA-tävlingen tror jag =) http://showcase.aquatic-gardeners.org/2010.cgi?&op=showcase&category=3&vol=-1 Känns kul att vara uppskattad. Inte så många deltagande i gruppen, men det känns ändå riktigt kul!!

9 november 2010

Katalogen

Då har årets katalog för IAPLC anlänt. Ett akvarium som är riktigt häftigt är det som hamnade på fjärde plats, grymt snyggt! Själv hamnade jag på placering 1410, får allt bättra på det där ;) Här har ni mitt bidrag: Här kan ni se en del av bilderna: http://acuariorosa.com/2010/10/11/the-international-aquatic-plants-layout-contest-2010-1-608/ http://acuariorosa.com/2010/10/11/the-international-aquatic-plants-layout-contest-2010-616-1216/ http://acuariorosa.com/2010/10/11/the-international-aquatic-plants-layout-2010-1217-1819/

25 september 2010

AGA

Nyligen skickat in mitt bidrag till AGA's Aquascaping tävling detta året. Ska bli intressant att se vad de tycker om det! Jag har även fått hem ett nytt UV-C lysrör från PWSS och bytt ut det gamla. Nu funkar det igen och jag kommer förhoppningsvis kunna ge dammalgerna lite motstånd. Sedan vattenbytet förra veckan, då jag satte i flytväxterna så har jag märkt en stor skillnad i hur mycket dammalger jag får. Mycket mindre alger sedan flytväxterna introducerades. De tar en himla massa ljus, vilket inte verkar spela någon roll för mina växter, som i och för sig är sådana som brukar trivas i svagare belysning. Enda skillnaden är mindre alger och en numera täckt yta. Får se hur länge jag orkar ha kvar dem, men just nu är det kul att se att någonting växer hyffsat fort.

19 september 2010

Uppdatering

Tänkte att det skulle vara dags för en liten uppdatering såhär på valdagen och allt. Idag har jag pysslat lite med karet. Bland annat rengjort ytterfiltret, vilket jag brukar göra ungefär var 3:e månad, och fick laga för två läckor som uppkom samtidigt. Det är alltid strul med mitt Fluval. Nästa ytterfilter kommer absolut bli ett Eheim! Hur som helst fick jag det tätt till slut och det fungerar bra nu. Däremot har UV-C filtret lagt av helt, så jag hoppas att en ny lampa löser problemet. De är dock inte superbilliga, så jag får se när jag införskaffar en ny lampa. Trist i och med att jag hade behövt den nu när jag har en del problem med dammalger och lite toffsar, då brukar ju UV-C hjälpa tycker jag. Så här ser karet ut. Det har vuxit lite, men jag tycket det växer onormalt långsamt. Jag vet inte om det kan bero på att jag tagit bort AquaClear-pumpen som tidigare hjälpte till att blåsa runt CO2 till alla växterna. Kanske beror det på att jag inte haft några snabbväxande växter i karet som kunnat konkurrera ut alger. Kanske beror det på att jag inte gött lika hårt som innan och att jag släckt ner de båda T5 lysrören. Jag hoppas på att det så smått tar sig och växer jämnt och stadigt utan problem med alger. Lite trist sedan jag skaffade Kejsartetrorna är att jag nästan aldrig ser mina Amanoräkor längre. De sitter inne i rötterna och trycker numera. Mossan på roten ovanför vattnet tar sig ganska bra, hoppas på en lite fräsch oas där sen där jag kan plantera lite annat kul också!

14 september 2010

Neptunia oleracea

Jag fick nya växter på posten idag. Neptunia oleracea och Azolla caroliniana från PlantSwap. Jag har aldrig hört talas om Neptunia oleracea förut så den ska bli riktigt kul att prova! När man petar på bladen så drar den ihop sig =) Azolla är ju snabbväxande så förhoppningsvis så kan den minska algbildningen i karet. För övrigt har jag ju inga snabbväxande, vilket var dumt att inte ha nu i uppstarten. Jag ska nog skaffa mig ett gäng Pitbullpleco eller något liknande om ett tag.

16 augusti 2010

Brummande belysning

Ända sedan jag köpte belysningen till detta karet har MH-armaturen varit högljudd. Om någon har en aning om varför så får ni gärna tipsa mig om vad jag kan göra för att bli av med det störande ljudet? Det är inte själva lampan som är problemet eftersom att jag kört med 3 olika lampor och det har inte varit någon skillnad i ljud. Det är alltså armaturen det är fel på. Hjälp uppskattas!!!

Som värst låter belysningen direkt när den startar på morgonen, inte särskillt kul när den drar igång kl. 9 lördag morgon ;)

15 augusti 2010

Omdesign

Under fredagen tog jag ur växter, fiskar, sköljde ur AquaSoilen, filter, doppvärmare, m.m. Ytterfiltret tvättade jag inte eftersom att jag ville bevara min bakteriekultur. Däremot fick slangarna sig en rengöring nu efter 2 års användning ;) Tycker inte det är jättestor skillnad i flödet trots allt, men lite märks det allt. När jag gör en ny layout så vill jag starta på noll för att få det rätt från början. Det är så väldigt krångligt att ändra något efter att man startat upp ett kar. Under helgen pysslade jag med att finna ett bra sätt att belysa den vita tapeten bakom akvariet. Tidigare hade jag kört med enbart ett lysrör + reflektor bakom akvariet i nederkanten. Nu monterade jag ytterliggare ett lysrör i överkanten bakom akvariet och täckte sidorna mellan akvariet och väggen (ca. 6cm stort glapp) med vitmålade brädor för att stänga in ljuset och lysa upp tapeten så mycket som möjligt. Den vita färgen på brädorna fungerar alltså som reflektor. Trots detta arbete så blev jag väldigt besviken. Jag fick inte alls den effekten jag var ute efter, som ni kan se här: http://www.cau-aqua.net/images/zoom/backlight/p1_1.jpgEftersom att mitt kar är så högt är ett stort problem att få en jämn belysning över väggen. Det skulle krävas att större avstånd mellan ljuskällan och väggen, vilket skulle göra att jag skulle behöva flytta ut akvariet från väggen. Det skulle inte fungera i mitt lilla rum och därmed går hela idén bort med en vettig bakgrundsbelysning. Jag skulle också behöva en kraftigare ljuskälla att belysa väggen med än lysrör. Ett alternativ till att få en vit belyst bakgrund är att spänna upp ett vitt tyg bakom akvariet som belyses bakifrån, men även detta hade tagit alldeles för stor plats bakom akvariet.
Så för tillfället har jag tagit bort all belsyning bakom akvariet och har endast den vita tapeten som bakgrund nu. Frågan är om jag inte ska byta till en svart bakgrund, det är i varje fall enkelt och tar inte stor plats. Vad tycker ni? Vit eller svart bakgrund till denna layouten?
Och så började scapningen av den nya layouten. Inredningen jag använder mig av är en riktigt snygg sand som jag hittade på Hornbach, 100kr för 25kg. OK pris. Det går att köpa sand billigare, men då får man inte med den här schyssta blandningen av korn i sanden. I den här layouten använder jag alltså bara sand som substrat, ingen Aquasoil eller gödning.
Jag använde även 3st rötter i scapet samt en massa naturplockade stenar från Dalsland =) Jag hade en jäkla tur med rötterna, eftersom att de inte flöt i vattnet, vet inte varför men jag tyckte inte att det var något ovanligt träslag i varje fall. Det kanske hade varit dränkt tidigare. Mycket skönt var det i varje fall, eftersom att det blir otroligt jobbigt att tynga ner så stora rötter, dessutom riskbelt om de skulle lyfta. Jag upptäckte att rötterna sjönk för några dagar sedan då jag skulle dränka dem i badkaret.
Som vanligt gör jag alltid klart hardscapen innan jag börjar plantera växter och fylla på med vatten. När hardscapen var färdig planterades små växter och jag knöt mossa på mindre stenar och lade mellan stenarna i hardscapen. Tanken är att mossan ska växa upp och täcka stenarna de är knutna mot. Då kommer endast stenarna i hardscapen att sticka upp som berg ur mossan.
Därefter fyllde jag upp en del vatten och planterade resten av växterna.
Växterna som levererats från Tyskland hade klarat sig bra och de piggar förhoppningsvis till sig snart. Jag fick en del roliga arter därifrån, bland annat Bolbitis heterocilta som inte alls blir lika stor som Bolbitis heudelotii. Växten jag fick levererad hade ungefär 5cm långa blad.
Jag fick även Microsorum pteropus "Short Narrow Leaf", som tydligen inte ska bli mer än 10cm. Nu är bladen inte mer än 4cm, så det ska bli intressant att se hur denna växt utvecklar sig i submersed tillstånd. De flesta växterna jag beställde var emersa, så jag har ingen aning om ifall de förändrar sig mycket när de blir submersa.
Vid uppstarten hade jag i 2krm av min PMDD-torrmix. Alltså inte en hel fulldos. Resongemanget ligger i att det inte finns några snabbväxande växter och därmed är det bara onödigt att kasta i för mycket gödning - riskera alger. Jag släckte ner de 2 T5-lysrören och jag ska enbart köra med 150watt MH-lampan i denna layout. Jag doserade ADA Green Gain, vet inte riktigt om det gör någon som helst skillnad, men jag hade kvar i flaskan. Med tiden som växterna startar att växa kommer jag öka doseringen sakta. CO2 diffuseras fortfarande av min Point Four Micro Bubble Diffuser. Jag hade även i 1 dos EasyLife FFM, som fungerar som bakteriekultur. Jag rengjorde inte filtret vid omstarten, så där sitter säkert kvar en del gottiga bakterier. Men det är säkert inte fel att dosera lite FFM nu i början. Frågan är hur ofta och länge man ska dosera det?
Tills dagen efter, då jag körde ner ännu 1 dos EasyLife FFM, fick fiskarna ligga i en hink. Nu simmar de fint i karet igen.
Här har vi karet.
Min plan är nu då alltså att mossan ska växa upp mellan stenarna på den vänstra sidan. På rötterna i vattenbrynet vill jag få mossa och lite annat att växa upp emersed, det hade vart snyggt! Sedan ska bara växterna omkring rötterna växa till sig lite.

13 augusti 2010

En sista titt

Numera är alla växter utslitna och karet är rengjort inför en nystart :) Växterna från Tyskland har också kommit, men jag har inte packat upp dem ännu. Frågan är växterna bäst förvaras tills de ska planteras (imorgon), i sitt paket eller i vattenbad? Här kommer en sista bild på den senaste layouten. Det är ingen layout jag är särskillt nöjd med faktiskt och jag har ju inte ens kommit på ett namn till den, så det ska bli riktigt kul att få göra ett nytt scape! Min tanke är att det nya scapet ska kräva mindre tid. Jag ska använda mig av främst långsamväxande växter och jag har kommer inte att ha några stängelväxter alls. Snart kommer nya bilder :)

10 augusti 2010

IAPLC 2010

För egen del en ren besvikelse egentligen, placering 1410 utav 1819 deltagare.
Här är bilden jag tävlade med:

3 augusti 2010

Inför remake

Jag har varit runt på alla de stora akvarieaffärerna i Götet ;) Hornbach, Herkules och Zoo Kompaniet, gött gäng! Jag har nog fixat det mesta inför den nya layouten nu, hittat rötter, sand, stenar, nytt koncept på bakgrundsbelysning (det ska bara snickras ihop först) och lite nya växter beställda från WasserPflanzenFreunde. Ska bli kul att göra om lite i karet!

21 juli 2010

Fyllning av tuben

Jag såg att det bubblade ovanligt lite efter vattenbytet imorse och det var därför jag av en tillfällighet kollade om det fanns någon CO2 kvar i tuben. Den var tom och man kan säga att det var lite lätt tur att jag kollade överhuvudtaget. Men den kan inte ha varit tom i mer än 1 vecka för då bubblade växterna bra. Idag fick jag i varje fall lämnat in min 6kg tub för påfyllning. Dock kom jag några minuter innan de stängde för dagen och då hade gubbarna i versta'n redan gått hem, så jag fick lov att lämna tuben till en kontorsfarbror som inte kunde fylla tuben själv. Så imorgon ska den hämtas ut. Rätt fräckt, den har ändå hållt i 2 år!! och jag har använt den konstant till både 144 liter och mitt gamla 24l (bara några veckor).

7 juli 2010

Tidningslyx

Sitter och bläddrar i ett gäng nya AquaJournal just nu. Måste säga att det verkligen är värt pengarna i och med att de faktiskt inte kostar mer än vad en vanlig tidning på ICA gör.

28 juni 2010

Wabi-Kusa i kvällssolen

Nu på sommarhalvåret får växterna i Wabi-Kusa'n lite solljus på kvällen och det har gjort att Cryptocorynena har börjat skjuta nya blad =)

144l karet

Mattan blev rejält tjock igen och ännu en gång kör jag på med att brutalt bara klippa bort översta lagret med sax.Det har ju funkat tidigare så... =)

2 juni 2010

Grymma!

Leverans på under 48 timmar! Hehehehe, och jag som trodde att alla butiker skulle vara fullt upptagna av att skriva ut studentplanscher vid det här laget. Utskriften är en present till farmor, som fyller år på måndag, så jag var lite sent ute. Jag trodde egentligen inte att jag skulle hinna få bilden innan helgen, men Crimson fixade det! Tummen upp =) Jag tackar Crimson än en gång för deras fina utskrifter!

Ludwigia glandulosa

Igår anlände tre stänglar med posten. Jag satte dem i 144 liter karet vid sidorna om roten där jag tänkte att de skulle få växa lågt ungefär i jämnhöjd med Blyxan eller lite högre. Stänglarna var lite sådär halvgosiga, men jag hoppas att jag får liv i dem!Jag funderar också på att ta bort java'n som sitter på/omkring roten. Den stör nästan mer än vad det ger scapen ett lyft. Dock vet jag hur läckra dessa växter blir bara man ger dem lite tid!
Det var riktigt länge sedan jag hade denna växt så jag kommer knappt ihåg om den är "svår"/"lätt", men vi får se hur det går =)
Nu är också studenten riktigt nära, på fredag smäller det! ;) Det känns otroligt skönt men lite sorgligt samtidigt i och med att man människorna i klassen man lärt känna.

31 maj 2010

Uppdatering

Då var det dags för en uppdatering av akvaristatusen. Jag rengjorde filtret på 144l karet igår. Jag brukar göra det med ungefär 3 månaders mellanrum och det verkar ju fungera bra. Däremot så gör jag rent filtret i AquaClear-filtret betydligt oftare, snarare varannan vecka skulle jag tro. Växterna växer på i stabil fart, men Juncusen längst bak tenderar till att bara lägga sig ner längs bottnen och inte resa sig upp. Jag vill ju att den ska stiga som en kulle upp bakom roten och de andra växterna, så mitt mål är ju att få den tät och högväxande vilket verkar lite jobbigt... Jag får helt enkelt jobba på med den! Jag göder numera med ADA Phyton Git varje vecka istället för EasyCarbo. Jag tycker att det fungerar lite "snällare" mot räkor och filter än EasyCarbo, men det är bara en känsla jag har. Min lilla flaska av ADA Green Bacter tog slut för ett par veckor sedan så jag funderar faktiskt på att köpa en ny sån, trots att de är så dyra... Just Green Bacter och Phyton Git från ADA har jag uppskattat, resten går att ersätta med PMDD. Det växer även så smått i Wabi-Kusa't. Jag är lite sugen på att prova Anubias nana "Petite" här, men jag vet inte om det får plats.

14 maj 2010

Wabi-Kusa

Lampan verkar duga för att hålla min växter vid liv. Vissa ser fräschare ut än andra, men med tiden så tror jag att det går att få grönt och fint av det hela :)Jag har bytt vatten en gång. Då bytte jag allt jag kunde få upp och ersatte med rent kranvatten. Jag har haft i några droppar EasyCarbo i vattnet, vilket ger en ganska hög koncentration i det lilla akvariet. Efter att jag började med EasyCarbo har inga nya alger kommit och de gamla som kommit på rutan och på sanden har jag bara skrapat bort/snurrat runt sanden ett varv. Med EasyCarbo har jag också märkt att Microsorum-plantan som är under vatten har växt mycket mer än den över ytan. Den submersa har skjutit flera nya blad som är ljust gröna medans den andra plantan mer eller mindre tynar bort. Jag har planterat en liten bit Eleocharis vivipara bakom stengruppen och den har skutit ett par blad över ytan som jag hoppas ska växa vidare!
Jag sprayar växterna med en blomsterspruta en gång per dag. Jag vet inte om det egentligen gör någon skillnad... någon som har någon åsikt kring det? Akvariet står ju i samma rum som mitt växtkar och där är luftfuktigheten väldigt hög iom att det dunstar så mycket vatten från växtkaret. Antagligen är det en stor fördel.
Jag satte ner några plantor Pistia och lite Süsswassertang, som blev över från 54l. De har ännu inte växt någonting, inte så konstigt iom att det bara gått några dagar sedan dess. Får se om jag behåller dem.
Nu fler bilder!

12 maj 2010

144 liter

Efter en tids inte allt för ambitiös trimmning av Glosson var en omplantering nödvändig. Nu med en så kraftigt minskad växtmassa i karet tog jag bara halva mängden PMDD-torrmix från vad jag brukar ta. Ändå dök dammalgerna upp illa kvickt, som alltid efter ett växtrens verkar det som för mig.

9 maj 2010

Nu har den släppt

Idag rycktes en 6cm fet glossomatta upp ur växtkaret. När jag ändå höll på planterade jag om resten av växterna också. Allting med samma placering, men mer välordnat denna gången. Bilder kommer...

7 maj 2010

54l karet nere

Då var också 54l räkkaret nedtaget för att säljas. Nu det sista har räkorna dött av i det karet verkar det som, hittade inga alls nu när jag rensade bort växterna. Så nu har jag i varje fall en massa mer utrymme på skrivbordet som ska utnyttjas in i det sista på terminen med matteböcker och formelsamlingar ;) Jag fick resultatet på högskoleprovet nu tidigare i veckan och jag höjde mig faktiskt 0.3 sen mitt förra prov, skönt att ha som backup om man inte kommer in på det vanliga betyget, vilket jag ändå tror att jag gör.

20 april 2010

How to grow a carpet

8 veckors tillväxt på Glosson i karet, nu får jag trimma den så gott det går varje vecka i samband med vattenbytet. Den är i varje fall som jag vill ha den nu =)

14 april 2010

Frilagt

Plastfolien är nu borttagen från mitt Wabi-Kusa och växterna står fritt inne i rummet. Jag har klippt bort blad som var dåliga i början, men nu ser allt grönt och fint ut och verkar det komma nya skott.

9 april 2010

Fotomässan, på Sveriges framsida

Fotomässan är verkligen underbar! Gallerier, mässpriser och seminarier och kända fotografer på plats. Dagens köp blev två böcker, "Ett Barn Blir Till" av Lennart Nilsson och "Sleeping Beauty" av Simon Cederquist. Båda otroligt vackra på sitt sätt.

8 april 2010

Ett nytt projekt

Yes, ett nytt projekt är redan igång. Lite som ett substitut för räkkaret ;) Jag har länge varit sugen på att prova på Wabi-Kusa, så varför inte nu när jag har utrymme för det. Hur det ska fungera att se ut är sedan långt i förväg bestämt, så här ska jag berätta för er hur jag gjort. Jag kommer att testa LED till detta projekt. Jag hoppas att det ska fungera och om jag märker att det inte har någon som helst effekt så får jag tänka om. Jag har i varje fall beställt en 3,5 watt LED lampa på 7000 K och köpt elektroniken från IKEA. Just den lampan jag beställde ger en bred och jämn spridning på grund av det diffusa glaset framför dioderna. Butiken verkar riktigt trevlig med personliga svar på mail och snabb leverans! Det gillar jag. Lampan ger ett skönt ljus för ögat som är fräscht och inte sådär pissgult som vanliga halogenlampor. Jag håller alla tummar jag har för att det ska fungera för växterna att växa i det här ljuset. För att fästa belysningen där jag ville ha den krävdes ett hål i hyllan ovanför akvariet. Jag tycker lösningen blev riktigt snygg. Hoppas som sagt att det fungerar nu! Själva akvariet är beställt från Kungs-Glas AB, en riktig toppenbutik det med! 80kr kostade det så varför inte måttbeställa bara för att man kan det? Det blev ett 27x20x7cm! (LxBxH) Zoobutikerna i Halland och Göteborg har fått var sitt samtal den senaste veckan. Jag har ringt runt och letat ihjäl mig efter någon slags vit sand och till slut hittade jag det på Zoo Kompaniet när jag var där. Alldeles precis vad jag tänkte mig, men kanske lite för grovkornigt... Tack alla ni som bidragit med växter. Dessa har jag förvarat antingen i en fuktig plastpåse ovanpå akvarierampen till 54l eller i en skål med AquaSoil Amazonia flytandes runt på vattnet i 54l. Båda varianterna verkar ha fungerat någorlunda med att konverterade växterna, snabbare eller långsammare, till emers tillväxt.
Nästan alla växterna i scapen planterades i den här något förkortade krukan, som jag bundit fast Taiwanmossa runt. Jag täckte botten i plastkrukan med några kulor Eheim Substrat Pro. Mest för att AquaSoilen inte skulle läcka ut ur hålen.
Sedan blev det plantering och duschning av alla växter jag samlat på mig till projektet. Jag planterade den förhållandevis stora Cryptocorynen först och lade/tryckte sedan ner lite mer Taiwanmossa runt om Crypton. Efter det tog jag pincetten och tryckte ner en stängel Ludwigia sp. (Super Red) i AquaSoilen under mossan. Jag gjorde också det samma med lite HC och ett par stänglar Hydrocotyle sibthorpiodes. Sedan placerade jag helt enkelt plastkrukan gömd i växter i mitt akvarium och placerade ut stenar för att göra det hela mer naturligt. Eleocharis vivipara är planterad bakom krukan i sanden och några små bitar HC lades ut på stenarna för att så småning om täcka små partier av dem.
Voilá! För en gångs skull fick jag användning för mitt lilla stativ. Växterna täcktes med plastfolie för att inte torkas ut nu i början. Tanken är ju sedan att ta bort folietältet. Efter påsättningen ;) av plastfolie piggade växterna upp sig rejält, nu ser de inte alls lika tafliga ut som förförra bilden. Jag lovar! Fortsättning följer.