25 november 2013

Ny scape

Växterna i den gamla scapen hade totalt ballat ur och vuxit ihop till en djungel, så nu kände jag att det var dags för ett designbyte.
Som planerat blev det Seiryu-stenar och jag behöll två av sorterna från förra scapen som jag tycker om, nämligen Elatine triandra och Ranalisma rostrata. Jag tänker även komplettera med någon mossa, förslagsvis Weeping-mossa, i förgrunden. Förhoppningsvis kommer jag ha tid att sköta om den här scapen, som jag tror kommer sköta sig själv ganska väl. Hur jag ska lägga upp näringsdosering, belysning och koldioxidtillförsel får jag tänka vidare på.

9 november 2013

Intressedipp

Jag har inte haft tid eller intresse att ta hand om akvariet på ett tag, så det hela har nu vuxit igen och jag har tröttnat på den nuvarande aquascapen, så om ett par veckor planerar jag att byta scape till en som är mer lättskött. Det blir i princip inga stängelväxter eller annat som behöver trimmas ofta, och en enkel hardscape med Seiryu-stenar. Jag funderar också på ifall att jag ska gå över till Low-tech och ta bort koldioxiden, minska på ljuset och näringen för att göra det hela ännu mer lättskött.
Dvärgkardinalfiskarna är det bara några få kvar av, medans körsbärsräkorna frodas, så nya fiskar får det väl också bli efter omscapningen. Jag har alltid tyckt om Kampfiskar, så det kanske får bli en sådan.

20 augusti 2013

Nedtrimmat

Nu vart det ett tag sedan sista inlägget.
Allt har växt på bra den senaste tiden, men jag har inte haft överdrivet mycket tid att lägga på akvariet, vilket resulterat att det mer eller mindre vuxit igen. Så nu i helgen vart det dags att klippa ner allt för att få en tätare och finare nytillväxt.
Som ni ser så har jag en ny bakgrund. Jag har fäst en blå plastfilm på akvariets bakruta. När jag satte dit den självhäftande filmen så blev det en massa luftbubblor, så jag ska ta och göra om det ordentligt en annan dag. Man ska tydligen ha lite såpavatten mellan glaset och filmen för att det ska gå bra.

HC-mattan hade blivit rejält tjock, uppåt 6-7cm gissar jag på. Det har fört med sig att jag nu fått lite cyano längs med glaset, som förhoppningsvis ska försvinna nu när mattan är nerklippt. Cyano brukar växa på de platser i akvariet där cirkulationen inte är tillräckligt och där vattnet står stilla, vilket jag nu förhindrat genom att klippa ner mattan. Jag har varit dålig på att byta vatten och att vara konstant med gödningsdoseringen, vilket också bidrar till att cyanon kommit fram. Men det ska jag bättra mig på!

Min tanke med stängelväxterna där bak är att få ett virrvarr av olika sorter som växter tillsammans i ett tätt buskage. Det har inte riktigt lyckats då jag ansat växterna en art i taget, vilket gjort att en del sorter varit stora när de andra precis blivit nedklippta och därför har buskaget aldrig blivit ordentligt tätt och fint. Men nu när jag klippt ner allt på en och samma gång, så hoppas jag att den nya tillväxten ska växa ihop fint och tätt.

De flesta av Dvärgkardinalfiskarna har hoppat ur akvariet, så nu finns bara 4st kvar, vilket är himla synd. Någon typ av fisk vill jag ju ha, men dessa kanske inte var helt lämpade till ett öppet akvarium, så frågan är vad jag ska prova nu? Endlers guppy?

9 juli 2013

Fiskval

Jag har funderat på vilka fiskar som skulle passat bäst i denna aquascape. Någon liten stimfisk som passar med mina vattenvärden har varit kravet och jag har bland annat funderat på att köpa Endlers Guppy, grön neontetra, Galaxyrasbora, Pseudomugil sp. "Red Neon", Pseudomugil furcatus, Sundadanio axelrodi eller Nannostomus espei. Alternativt en mix av olika tetror, likt det ADA ofta kör med, exempelvis Kolglödstetror, Guldtetror och Smyckestetror i mitt kar.
Men det blev inget av ovanstående alternativ, utan det blev ett stim på 17st Dvärgkardinalfiskar (Tanichthys micagemmae). De passar mina krav väldigt bra i och med att de trivs i kallare vatten, dvs i mitt kar utan uppvärmning, klarar kraftigare vattenflöde bra, är små och äter inte de vuxna räkorna, är fredliga, är icke-växtätare, inte är speciellt hoppbenägna, stimmar, är tåliga, syns tydligt mot den ljusa bakgrunden och det är en sort jag aldrig provat förut, vilket är roligt. Dessutom tänkte jag att jag nog borde ha ett enhetligt stim med fiskar av samma sort i och med att stängelväxterna ska bli ihoptrasslade och något vildvuxna för att se lite naturliga ut. Hade jag då dessutom haft ett stim av olika tetror så hade det sett för spretigt ut tror jag.

8 juli 2013

Wabi-Kusa

Efter att ha spenderat en del tid på att hitta en optimal vas för att skapa ett Wabi-Kusa i, så hittade jag till slut en perfekt glasskål på Lagerhaus som är 22cm i diameter.
Scapen består av gamla rötter, några små Mini-landscape-stenar, sand och sparade växter från förra aquascapen i 36l-karet. Växterna planterades alldeles nyss, så nu kommer vasen få stå med plastfolie över sig tills att växterna acklimatiserat sig till miljön och fått emers tillväxt. Lite i taget kommer jag trycka nya hål i plastfolien för att slutligen ta bort den helt och hållet när växterna ser välmående ut.
Planen är att, som i mitt förra Wabi-Kusa, fylla på det vatten som avdunstar med kranvatten och vatten från akvariet emellanåt för att bidra med lite näring. Jag kommer också dosera EasyCarbo i vattnet för att hålla undan alger, och då en ganska hög dos, precis som i förra Wabi-Kusat. Belysningen kommer däremot bli lite annorlunda. Antingen får det stå i solljuset från fönstret i västerriktning, men risken är att det blir för varmt och för mycket ljus, vilket leder till alger. Så jag lutar nästan istället åt att ställa det under lampan, som jag odlat upp mina chiliplantor med, och ställa upp något som skuggar vasen från solljus. Jag får helt enkelt prova mig fram.

Omplantering

I och med att en del av växterna var emersa från början så har nu nederdelarna på stänglarna blivit emersa och topparna submersa. Givetvis vill jag ha allting submerst, så i helgen ryckte jag upp alla stängelväxter, klippte av nederdelarna och planterade dom på nytt. Nu hoppas jag att det räcker med att jag klipper ner topparna för att få ett fylligt och välmående buskage. Det brukar gå bra, så jag ser inga hinder med det.
Jag har plockat bort några arter ur scapen. Det är Limnophila aquatica, Ludwigia repens (eller vad det nu var för sort) och Rotala sp. "Pearl" som rök.
Limnophilan växte väldigt konstigt och till skillnad från de andra växterna så var det väldigt stora avstånd mellan bladparen under det kraftiga ljuset. Jag vill ju ha täta plantor, så dessa rycktes ur under senaste ansningen.
Ludwigian tröttnade jag på, konstigt att den aldrig fick nån vidare färg. Hade vart kul om jag kunde få tag i den arten jag letade efter.
Rotalan var allmänt tråkig tycker jag. Den växte oerhört långsamt, stänglarna var smala som HC och de växte bara på höjden. Jag vet inte om jag kanske borde gett den mer tid, men jag orkade helt enkelt inte. Jag kan tänka mig att den hade passat bra i ett väldigt litet kar (under 1 liter) med sina små nedåtskruvade blad och tunna stjälk, tyvärr blir det för puttenuttigt i mitt kar och den försvinner i mängden.
Istället har Ludwigia acurata, Hemianthus micranthemiodes och Eriocaulon setaceum fått ta mer plats. Min tanke är ju att det ska bli ett fylligt virrvarr med en blandning av alla stängelväxter. Som ni kanske redan kommit på så har jag tagit inspiration från ADAs små visningskar:
 

1 juli 2013

Trimmad HC

HC'n har vuxit på bra. I söndags trimmade jag ner den för första gången. Det brukar behövas med jämna mellanrum då mattan blir för tjock och riskerar att släppa från substratet och flyta upp.
Rotala wallichii har fått lite färg, vilket är kul.
Dock lyser Ludwigians röda färg fortfarande med sin frånvaro. Jag börjar allt mer tro att det är fel art.

23 juni 2013

Vattenbyte

Efter midsommarhelgens firande har jag nu fått till att göra ett vattenbyte i akvariet.
De emersa växterna har vuxit en del sedan sista vattenbytet och den nya tillväxten ser ut att vara submers, vilket ju är bra!
Dock är Ludwigia sp. "Super Red" lite knasig. Den nya tillväxten är helt grön, vilket jag är ovan vid. Normalt sett brukar den bli knallröd utan överdrivet mycket ljus eller näring. Antingen är det en annan sort (Ludwigia repens) eller så är mina näringsnivåer helt åt skogen, vilket jag har svårt att tro. De andra växterna visar inga bristsymptoner och min torrmix borde ge det mesta i näringsväg.
Jag tillsätter ju ADA ECA för att ge en extra mikronäringsdos, men idag insåg jag att den rekommenderade dosen var 2 droppar till 5 liter vatten en gång om DAGEN, inte en gång i VECKAN. Så går det när man inte läser noga på förpackningen. Jag har alltså inte tillsatt så mycket som jag borde gjort, men detta ska inte göra så stor skillnad på färgen i och med att jag ändå har en grundläggande närnigstillsats från torrmixen.
Dock tycker jag att det är på gränsen till för dyrt vad jag betalar för en gödning (300kr), det innebär ju att jag ska tillsätta 14-16 droppar varenda dag, vilket gör att flaskan skulle ta slut på 2 månader till mitt lilla akvarium. För dyrt säger jag! Och omständigt, jag lär ju inte komma ihåg att dosera det varje dag.
När flaskan ADA ECA tar slut ska jag köpa Miplus (tidigare kallat Micro+), som innehåller flera mikroämnen (metaller) för att optimera bildningen av röd färg i växterna. Antagligen fungerar den lika bra som ADA ECA.

13 juni 2013

Växtakvaristträff

Då var det igång igen, det var ett tag sedan sist, omkring 3 år sedan tror jag. Men nu är Göteborgs växtakvarister på uppstart igen. Det var en trevlig liten träff vi hade hemma hos Brams ikväll.
Det blev några växtbyten och jag fick med mig Eriocaulon setaceum, Ranalisma rostrata och Ludwigia acurata hem. Vi pratade om att vara hos mig nästa gång senare i sommar.
Idag anlände även Elatine triandra med posten, som också ska bli väldigt spännande att få prova på! Just nu har jag en väldans massa arter i karet, så det får nog bli en utrensning om ett tag när jag bestämmt mig för vilka jag gillar mest.

12 juni 2013

Vattenbyte

Fick ett gäng Amanoräkor levererade hem idag, närmare bestämmt 14 styckna, som ska hålla pli på algerna tillsammans med mina gamla Körsbärsräkor. Lite roligt är att Amanoräkorna är hobbyodlade, vilket inte är helt enkelt att lyckas med.
Jag bytte 50% av vattnet innan både Amano- och Körsbärsräkona flyttades in i karet och doserade samtidigt första dosen PMDD, ADA Green Gain och EasyLife flytande filtermedium.

9 juni 2013

Uppstart

Karet rengjordes med en klorinlösning över natten för att få bort algerna på silikonfogarna, som var svåra att få bort på annat sätt. Men detta fungerade bra, det gäller bara att skölja ordentligt efteråt.
ADA Tourmaline BC, ADA Bacter 100 och ADA Clear Super användes, som vanligt, under substratet.
Ebi Gold Waterplant Soil användes som sagt. Jag hade i 5 liter av den vanliga varianten i botten och 2-3 liter av powder på toppen, för att underlätta plantering. Här med Echinodorus "Aquartica" planterad.
Leveransen från Wasserpflanzenfreunde anlände idag och som vanligt var allt välpackat och friskt. Om ni inte redan upptäckt butiken kan jag varmt rekommendera den!

Hemianthus callitrichoides ("Cuba")
Hemianthus micranthemiodes
Rotala sp. "Pearl"
Rotala wallichii
Bacopa caroliniana
Alla dessa plantor var planterade i gel med näringslösning. Väldigt smart! Mycket enklare att spola bort gelen än att pilla bort glasull från rötterna.
Limnophila sessiliflora och Ludwigia sp. "Super Red" planterades också.
Vatten påfyllt och filter inkopplat. Körsbärsräkorna kommer få bo kvar i hinken ett tag till, sedan ska de släppas ner i karet. Jag vill inte riskera att soilen släpper ifrån sig höga mängder näring nu i början, så efter nästa vattenbyte får de åka i.

Jag är osäker på om soilen släpper ut näring mycket snabbare nu i början eller om jag kan köra på med näringstillsatser från start som vanligt. Jag tror att det får bli full dos från start, som jag numera brukar göra.
Gödningsupplägget denna gång kommer vara samma PMDD-torrmix som i tidigare scape: http://leo-scape.blogspot.se/2011/11/torrmix-20.html
Det blir 1 dos i veckan efter 50% vattenbyte med denna blandning, som jag upplevt fungerat bättre än den andra torrmix jag blandat speciellt för röda växter: http://leo-scape.blogspot.se/2012/05/vaxtleverans-1.html
Utöver PMDD kommer jag att dosera ADA Green Gain, ADA Phyton Git och ADA ECA, för att få den extra kicken mikronäring för att ändå få röda växter trots torrmixen som är designad för att enbart använda gröna växter.
CO2 löser jag fortfarande upp i ytterfiltret och jag kommer köra på samma bubbeltakt som jag kört sedan uppstarten, känns dumt att ändra något som redan fungerar bra. Lysrör är som tidigare ett 15 watt T8 Aquarelle och ett 15 watt T8 AquaGlo med reflektorer. Bakgrundbelysning består av två halogenspotar. Det hade vart kul om jag kunde få Rotala wallichii riktigt röd denna gången, så därför funderar jag nu på hur jag skulle kunna montera extra belysning över karet. Alternativen är ytterliggare ett lysrör, en lampa från Kjell & Co eller en LED lampa med halogenfattning. Den sistnämda är ju inte anpassad för växter, så jag vet inte hur mycket den egentligen skulle hjälpa. Jag har i och för sig drivit ett Wabi-Kusa med en sån, men jag vet inte om den skulle göra så värst mycket för färgen.

Under denna scape ska det nog bli tätare med uppdateringarna än tidigare eftersom att jag valt främst snabbväxande växter.

7 juni 2013

Nedrivning

Nu så är gamla scapen utplockad ur akvariet och som vanligt har jag i lång förväg bestämmt mig för hur den nya layouten kommer att se ut.
Roligt att se att Bucephalandran var på väg att blomma, men synd att jag aldrig fick se den göra det i min gamla aquascape.
I den nya designen kommer jag inte använda någon hardscape. Det är ofta där jag brister i min design, så nu blir det en variant med enbart växter, som jag planerar att vara färdig med i slutet av sommaren.
Här är en kladdig skiss över den nya layouten:
Idag har jag varit iväg till en butik i stan som heter Godhems Zoo. Det som är riktigt roligt med just denna butik är att dom börjat ta in ADAs produkter och säger man till i förväg så kan de beställa allting från ADAs sortiment. Samma sak med växter från Tropica, det är bara att säga till i förväg så ordnar dom det. Det är riktigt bra tycker jag!
Jag fick tag i ADA ECA, som är ett mikronäringsmedel, som jag tror kan vara bra att ha nu när jag ska ha en del röda växter i akvariet. Jag hade också tänkt köpa ADA Phyton Git, men den fanns inte hemma just nu.
 Nu när jag ändå skulle tömma hela akvariet passade jag på att byta bottensubstrat, så nu blir det till att testa Ebi Golds Waterplant Soil. Jag beställde en påse av den vanliga och en av powder-sorten. Det borde räcka för att skapa en del lutning i mitt kar.
Jag gjorde beställningen från den fina webbutiken Ebi Shop, där jag passade på att köpa ett räkfoder som jag vet är bra, nämligen Mosura Speciality CRS Food.
Anledningen till att jag valde att prova den här soilen var dels på grund av priset, men också att den inte innehåller någon tillsatt ammonium, så som ADAs Aquasoil, vilket gör att man måste vänta 3 veckor innan djur och växter kan tillsättas för att laka ur ammonium ur soilen med hjälp av täta vattenbyten. Det fungerar inte riktigt just nu i och med att jag har mina körsbärsräkor i en hink med ytterfiltret inkopplat, så jag vill få tillbaka dom i karet så snabbt som möjligt.
Sedan finns ju Oliver Knotts soil, men den ser så onatutlig ut tycker jag, alla korn är helt runda och lika stora, lite trist.
Akadama är ju också ett alternativ, men den är inte av samma kvalitet som de andra soilerna. Den smular sönder mycket lättare och det gillar jag inte. Dessutom är den nästan helt fri från näring, och då tror jag mer på de andra sorterna.
Eco-Complete är ett annat alternativ som jag tycker är riktigt bra, men det har jag redan provat, så det fick bli Waterplant soilen denna gång.

Växterna har jag samlat ihop från Wasserpflanzenfreunde, folk på PlantSwap och Godhems Zoo. Jag har inte fått alla leveranser än, men imorgon ska jag nog starta akvariet ändå tror jag. Uppdatering kommer!

26 maj 2013

Fotografering

Nu har jag tagit ur all utrustning och gjort iordning akvariet för fotografering. Tanken är att använda detta foto till tävlingar. Här kommer ett par teasers :)

Generellt är jag nöjd, men jag stör mig otroligt mycket på att björkrötterna, som jag stoppade ner för några veckor sedan, lyckats bli fullkomligt täckta av toffsalger. Skit! Dom hade varit så snygga annars. Jag har tagit ur en del rötter för att det såg så illa ut, men ville ändå ha kvar några. Jag har inte heller sett röken av mina pansarmalar på ett tag, så jag misstänker att de är döda vilket är himla tråkigt. De hade passat in fint i den här scapen.
Jag har håvat och håvat och håvat och nu tror jag äntligen att jag blivit av med dessa förbannade flytväxter, eller vad det nu är...
Jag har precis lämnat in mitt bidrag till IAPLC, se till att göra det du med!

2 maj 2013

Björkrötter

Här kommer en liten uppdatering på läget i akvariet.
I höstas var jag ute och klippte ner lite rötter från en björk som vält. Jag har funderat på hur jag ska använda dem på bästa sätt, och så här blev det.
Jag gillar dom för att de har så fina små detaljer och förgreningar. Jag har fler rötter till senare scapes också, som säkert kommer att användas.
Dessutom är sanden i förgrunden utbytt mot en fnkornigare variant som jag tog med från en strand i Skåne. Jag tyckte att den passade bättre än den grövre sanden för att få akvariet att se större ut.

Det mesta växer på bra, men jag har problem med att det kommer toffsalger på mina Anubias och Bucephalandra. Det är lite trist och jag vet inte riktigt vad det beror på. Min CO2-nivå är jämn och lagom hög under hela dagen, så jag kommer inte på vad det kan vara.
Jag har hittat ett par konstiga saker i karet som jag inte stött på tidigare:
En alg som växer väldigt långsamt och kontrollerat. Sprider sig knappt och blir slemmig när den lyfts över vattenytan.
Willow moss (Fontinalis antipyretica) som på något sätt kommit ner i mitt akvarie och växt upp ur mossan.
Små gröna prickar som flyter runt på ytan mellan flytväxterna. Jag har faktiskt ingen aning om vad det här är, växter, alger, frön eller rom? De har inga rötter och betydligt mindre än Andmat (Lemna Minor), så jag är osäker på om det verkligen är en växt.

Mossan jag har i akvariet nu är ju någonting som kallades Taiwanmossa "Mini" när jag köpte den. Jag har förstått att dess vetenskapliga namn är Isopterygium sp. och att den ska växa lite mindre yvigt och ha kortare "blad" än vanlig Taiwanmossa.  Jag tycker att den liknar Taxiphyllum alternans väldigt mycket, men skillnaden är kanske inte så stor.
Här finns lite mer info: http://www.aquamoss.net/Mini-Taiwan-Moss/Mini-Taiwan-Moss.htm

18 mars 2013

Långsamt men stabilt

Ja, det är väl ungefär så man kan sammafatta utveckligen av denna aquascape.

Allting växer på bra, även Edanyoa difformis som jag inte haft så höga förväntningar om.

Dock finns en viss tillväxt av toffsalger, som vanligtvis tyder på ostabila eller för låga halter av CO2. Stabila halter har jag i varje fall och nu har jag höjt bubbeltakten pyttelite för att se om algerna försvinner. Jag har inte ändrat CO2-flödet sedan uppstarten av akvariet, så stabilt lär det vara. Jag har också svårt att tro att jag har låga CO2-halter med tanke på hur bra alla växter växer, så jag är inte helt säker på vad det beror på, dock stör algerna inte jättemycket, så det är inte något krisläge heller. Det sitter lite alger på de äldre bladen på mina Bucephalandra och Anubias, vilket ju inte är så ovanligt i och för sig. Tiden får visa om algerna försvinner.

Min plan är att scapen ska få mogna ännu lite mer och växa ihop lite mer naturligt, för att sedan ta ett slutligt foto att tävla med i IAPLC 2013, där sista datum som vanligt är sista dagen i maj.

31 januari 2013

Uppdatering

Som sagt, så händer det ju inte enormt mycket i karet nu i och med att det främst är långsamväxande växter jag anvnder mig av. Lägger upp några bilder för att beskriva läget.
Jag tänkte behålla både Salvinia'n och Hydrocotyle'n, jag har kommit fram till att de passar rätt bra ändå. Dock vet jag inte om Anubias'en och den stora Bucephalandra'n passar in lika bra med deras lite större bladverk. De kanske ryker och ersätts med något annat.