23 december 2012

Pansarmalar

Nu i veckan var jag och köpte ett gäng Dvärgpansarmalar, Corydoras habrosus. Jag tycker att de passar in fint med räkorna och de långsamväxande växterna i karet och jag gillar verkligen att de faktiskt stimmar.
Utöver de nya malarna har jag Körsbärsräkor och Amanoräkor i akvariet.
Allting växer på i sin takt, det är inte mycket att uppdatera om egentligen.
Dock börjar jag bli väldigt osäker på om Edanyoa difformis faktiskt kan växa submerst. Jag har givit plantorna de allra bästa möjliga förhållandena de kan få och provat att placera tre olika plantor på tre olika platser i akvariet med olika mängd ljus. Ingen av plantorna har växt en millimeter under de 4 veckor de suttit i akvariet. De har i och för sig inte vissnat heller, så jag har inte gett upp hoppet.

De Anubias-plantor jag fick i min beställning tror jag inte är Anubias barteri nana "Petite" utan snarare Anubias barteri nana, vilket är rätt stor skillnad när de är planterade i ett så litet akvarium. Så jag ska tänka på om de ska få vara kvar eller ej.

Annars har alla växter tagit sig bra och Bucephalandra-sorterna har förvånat mig med att skjuta massor av skott och växa förhållandevis snabbt för att vara långsamväxande, vilket är kul!
Ni får ha en riktigt God Jul & Ett Gott Nytt år! Så hörs vi 2013 igen

22 november 2012

Ny Layout

Nu är den gamla scapen riven och jag har lyckats ta ett fotografi som jag är tillräckligt nöjd med för att kunna använda i kommande tävlingar.

Jag har under veckan byggt upp en ny layout, som jag tänkt ut i förväg.
Jag har varit så trött på det begränsade utbudet av stenar i affärerna, så nu bestämmde jag mig för att använda svenska stenar. Nu kan jag välja och vraka efter precis det jag vill ha.
Jag kommer senare lägga till lite rötter, som jag också hittat i naturen här i västra Sverige.
Sanden kommer ifrån Hornbach och är riktigt fin tycker jag. Jag gillar sammansättningen av de olikfärgade kornen, som gör att den ser naturlig ut. Kanterna är hyffsat runda, vilket kommer fungera bra med de pansarmalar jag planerat att köpa.
Lysrören har använts i 1 år nu och de är utbytta mot ett Aquarelle 15 watt samt ett AquaGlo 15 watt. Färgen är mer lila än tidigare och det har jag inte riktigt vant mig vid, men det ska nog gå bra.
Växter är beställda från WasserpflanzenFreunde, vilka som vanligt levererade växter i perfekt kondition. Leveransen tog bara 2 dygn, helt otroligt snabbt gick det den här gången.
Eftersom att jag inte kommer ha några röda växter i den här scapen, så kommer jag att byta PMDD-torrmix. Jag kommer använda samma torrmix som jag hade när jag gjorde "Green Valley": http://leo-scape.blogspot.se/2011/11/torrmix-20.html
Jag löser fortfarande upp koldioxid i ytterfiltret, som är fyllt mestadels med biobollar. Däremot kommer jag sluta dosera EasyCarbo, för att de flesta växter jag har (mossor, ormbunkar, Anubias) tydligen ska må dåligt av det aktiva ämnet glutaraldehyd. Jag har inte märkt att de mått dåligt av det tidigare, men jag ska prova för att också se om algtillväxten ökar jämfört med tidigare.
Den här scapen kommer inte kräva så mycket efterhållning, förutom 50% vattenbyte varje vecka. Jag har bara långsamväxande växter och nu under uppstarten har jag några stängelväxter samt flytväxter för att minska algtillväxten nu när risken för alger är som störst då akvariet inte kommit i balans än. Jag tror att det här scapet kan bli svårt att hålla fritt från alger, men det ska bli intressant att prova. Ett alternativ skulle kunna vara att släcka ner ett av de två lysrören, men till att börja med kommer jag köra med båda lysrören tända.
36 liter
ADA Bacter 100, ADA Tourmaline BC, ADA Clear Super
Harscape

 Växter planterade, vatten på fyllt
 Flytväxter
 Någon typ av Salvinia som jag inte sett tidigare
 Bucephalandra cf. Motleyana - Sekadu
 Anubias nana "Petite"
Bucephalandra cf. Motleyana - Bukit Kelam-Sintang
 Bucephalandra cf. Motleyana - Bukit Kelam-Sintang
 Taiwanmossa "Mini" 
 Edanyoa difformis
 Javaormbunkar sedan tidigare.
Höger: Microsorum pteropus spec. "Mini"
Vänster: Microsrum pteropus "Short Narrow Leaves"

Min plan med akvariet är att mossan ska täcka hela botten, förutom i "viken" i framkanten där sanden ska få synas. Sedan ska det få växa ihop naturligt, vilket antagligen kommer ta ett tag med de långsamväxande växterna. Jag tycker om flytväxterna jag beställde, så jag funderar på om de ska få vara kvar en längre tid.
Som sagt så funderar jag på vilka fiskar som kan passa in. Jag hade tänkt köpa ett gäng Pygmépansarmalar och någon liten stimfisk. Körsbärsräkorna från förra scapen har fått flytta med, så de är kvar. Jag kanske ska köpa några Amanoräkor också. Vi får se...


12 november 2012

IAPLC 2012 - Resultat

Nu precis droppade brevet från ADA ner i brevinkastet. Det är alltid lika spännande att få reda på hur jag blivit placerad och i år slog jag faktiskt nytt rekord i The International Aquatic Plants Layout Contest.

Placeringen blev # 520. Jag är mycket nöjd! =)

4 november 2012

2012 AGA Aquascaping Contest

Nu är årets AGA Aquascaping Contest avgjord.
Ni kan se resultaten här, där även mitt 36l akvarium är med: http://showcase.aquatic-gardeners.org/2012/
Det är skönt att få lite kritik på det man gör och jag håller fullt med om vad de säger om mitt akvarium.

Nu är det snart dags att riva ner scapen och bygga en ny layout.

15 oktober 2012

Fotografering

I söndags fotograferade jag akvariet, men jag är inte helt nöjd med resultatet. Jag vill ha en jämnare höjd på stängelväxterna och större sluttning på förgrunden. Jag har därför klippt ner stängelväxterna ännu en gång och håller tummarna för att dom ska växa upp jämnt och fint denna gången. Dessutom var Rotalan lite blek vid fotograferingen, så nu häller jag i lite extra mikronäring i hopp om att den ska få rödare färg. Sedan har jag vinklat upp ett av metallnäten som mossan sitter fast på, det gör att övergången mellan mossa och stängelväxter blir jämnare och att lutningen blir större.
Det kanske kommer en teaser om någon vecka när växterna växt upp igen!

8 oktober 2012

1 vecka innan fotografering





Ja, nästa vecka tänkte jag plocka ut utrustningen ur akvariet och fotografera det ordentligt, så att jag har en bra bild att tävla med i nästa års IAPLC.
Efter det ska jag ha kvar samma aquascape i några veckor och tänka på hur den går att utveckla och förbättra. Sedan blir det nog en ny scape snart igen!

27 september 2012

Uppdatering

Akvariet växer på och läget är förhållandevis stabilt. Jag har lite problem med långa gröna alger som sitter i mossan, men den är hyffsat lätt att ta bort med en uppflisad grillpinne av trä.

Min plan är att toppa stängelväxterna en gång till innan jag tar mitt finalfoto av denna aquascape.
Jag tycker att det verkar som att mina kolglödstetror har trivts bra i akvariet, men ändå har de långsamt försvunnit en och en i taget. Nu har jag bara 5st kvar, vilket ju är tråkigt! Jag har ju haft dem i snart 1 år, och de blir väl inte mycket äldre än så egentligen. Så det kanske inte är så konstigt att det inte är så många av dem kvar. Körsbärsräkorna däremot har förökat sig något enormt! Har hur många som helst nu.

28 augusti 2012

Tar form

Det börjar nu synsas vart jag vill komma med denna aquascape. Nu vill jag bara ha allting tätare, jämnare och så ska jag formklippa stängelväxterna i bakgrunden i en U-form. Dock tror jag inte att jag kommer hinna göra detta innan stängningsdatumet för AGA Aquascaping Contest 2012 går ut, men kanske....
Sen har jag inte riktigt bestämt mig om jag tycker att det är snyggare när stenarna är helt rena eller när de är lite smutsiga, som på den här bilden. Vad tycker ni?

18 augusti 2012

Pincetthållare

Jag hittade ett gäng väldigt praktiska sugkoppar med krok på Lagerhaus i veckan. Jag satte upp dem på insidan av dörren till akvarieskåpet och de sitter bra.
Nu slipper pincetter, saxar och en del andra saker ligga framme och skräpa.

13 augusti 2012

Trimmning

Det här är väl tredje trimmningen av stängelväxterna tror jag.
Allt sköter sig bra, så i den här takten ska det nog kunna bli en tävlingsbild om någon månad :)

2 augusti 2012

Grön botten

Nu så har Riccian börjat titta fram genom näten på bottnen!
Jag experimenterar lite med olika växter just nu, 2-3 sorter ska bort så småning om. De jag provar är Glossostigma elatinoides, Hydrocotyle sp. "Japan" och Microsorum-sorterna.
Karet verkar friskt och det mesta växer på bra.
Min magnetventil har börjat väsnas en hel del, så jag har köpt silikonspray som jag ska smörja den med. Så det ska jag göra under kommande veckan någon gång.

17 juli 2012

Microsorum

I fredags fick jag en ny leverans från Wasserpflanzenfreunde. Som alltid var det toppskick på växterna och transporten tog bara 4 dagar.
Jag har bytt ut Hottonia i scapen mot Microsorum. Jag beställde två olika sorter, en M pteropus "Short Narrow Leaves" och en M. spec. "Mini".
Den lite större ormbunken till vänster är M. pteropus "Short Narrow Leaves" och den till höger (syns knappt på bilden) är M. spec. "Mini".
M. spec. "Mini" gillar jag verkligen redan! Den har 4cm långa och väldigt smala blad, den här växten kommer bli väldigt användbar i mitt lilla akvarium.
M pteropus "Short Narrow Leaves" har jag haft tidigare. Då beställde jag den från samma ställe, men fick en mycket mindre planta (med kortare blad), säljaren på Wasserpflanzenfreunde har dock berättat att storleken på hans leveranser skiljer sig ganska mycket och att växten efter ett tag under vatten återgår till sina småväxta blad.
Båda sorterna gillas verkligen mycket och om någon är intresserad av "Short Narrow Leaves" så har jag en planta över.

8 juli 2012

Mossnät

Sådär! Nu är Riccia sp. "Dwarf" planterad på botten. Den kommer växa upp fint mellan näten, och gömma dem så att näten inte kommer synas. Det kommer antagligen ta omkring 6-8 veckor innan jag fått en fin matta av Riccia, men jag tror att pillet och väntan kommer kännas värt i slutändan. Det är bättre att göra något ordentligt första gången än att göra om det en massa gånger. Med den här metoden kommer jag antagligen inte behöva plantera om Riccian om jag håller mattan hyffsat tunn genom att klippa ner den ibland.
Så här gjorde jag i varje fall:

Jag klippte ut bitar av rostfritt stålnät, som passade min hardscape hyffsat exakt. Jag skapade alltså hål så att stenarna skulle få plats. Nätet köpte jag ifrån AquaMoos och de är i storlek 10x10cm ursprungligen. 

Jag klippte även ut bitar av finmaskigt myggnät (nylonmaterial). Desssa bitar är lite större än metallnätet. Detta för att jag ska kunna vika kanterna på myggnätet till undersidan av metallnätet.

Nu lade jag ut mossan över näten. Lägg inte för tjocka lager, det kommer växa upp tätt och fint ändå. Det går att använda vilken mossa som helst, själv använde jag Riccia sp. "Dwarf".

Riccia sp. "Dwarf"

Nu har jag vikt över kanterna på myggnäten och virat runt nylonlina (fisketråd) och bundit fast, så att näten sitter ihop ordentligt och så att mossan inte lossnar.

Innan

Efter

Det aktuella resultatet

Förresten så är det här mitt 500:e inlägg i bloggen, lite kul! =)

1 juli 2012

Första trimmningen

Nu är alla växter (utom Didiplis diandra) nedklippta för första gången i det här scapet. Meningen med att klippa ner växterna flera gånger är att de förgrenar sig mer då, vilket ger ett tätare buskage av växter vilket ser bättre ut än ett glest buskage.
Jag har nu kommit på min lösning till problemet med att fästa Riccia på botten. Det kommer bli pilligt, men jag ska formklippa mina metallnät efter stenarna i hardscapen. Sedan lägger jag mossan på nätet, lägger över en utklippt bit av mitt myggnät och binder ihop näten och mossan, som ligger emellan dem, med nylonlina. Nu har jag förhoppningsvis tillräckligt mycket Riccia för att täcka bottnen också!

 Rotalan börjar nu få lite färg, men jag hade viljat ha ännu mer färg på den samt Didiplisen. Jag har därför doserat 1 dos mikrogödning från märket Ferka, ur en gammal flaska jag hade hemma. Jag ska köpa en ny, så att jag vet att alla ämnen finns intakta i lösningen, så att inget har fällt ut eller bildat komplex. Märket på mikrogödningen spelar ingen större roll.
Jag misstänker nämligen att växterna inte kan tillgodogora sig all NutriSI som jag tillsätter torrt varje vecka. Främst järnet blir ostabilt om det inte binds upp som kelat (med EDTA t.ex.) och det gör att växterna inte kan ta upp det, då blir följden att växterna inte blir så röda (av järnbrist).
Dock har jag fått lite trådalger, så det säger ju motsatsen, dvs att jag har ett överskott av mikroämnen (järn). Jag provar, så får jag se hur det går!
I övrigt så bubblar och växer det på bra =)

20 juni 2012

Wavecutter

Idag fick jag en ny sax med posten! En kopia av ADA's Wavecutter, dock i mycket fin kvalitet, det känns när man använder den. En riktig läckerbit är det ;)
 

Karet behövdes lämpligt nog ansas, jag klippe ner HM som vuxit till sig rejält. De andra växterna har också tagit sig, men jag klipper ner dem vid nästa vattenbyte då det blev lite sent ikväll.