Jag har nu haft min Canon PowerShot G7 i nästan två år. Jag känner att den begränsar min utveckling, så nu är det dags för en systemkamera!
Fördelen med en systemkamera mot en vanlig kompaktkamera är väl främst att man kan byta objektiv. Då kan du byta objektiv speciellt för situationen du är i, för att få en perfekt bild. På en kompaktkamera går det inte att byta objektiv och det som sitter på är den enda du kan använda, vilket kompromissar med bildenkvaliteten, så att den bara blir okej istället för riktigt bra.
Sedan är det ju stabilare att hålla i en systemkamera (bättre grepp) än en kompakt, oftast.
Jag har själv inte upplevt det här eftersom att jag aldrig haft en sytemare innan, men många säger att det blir en helt annan känsla i bilden när man fotar med systemkamera och det tror jag verkligen, även om jag inte vet hur det är.
Jag har bestämmt mig för att byta min egen kompaktkamera, som var en av de bästa kompaktkamerorna när jag köpte den (slutet av 2006) och den är fortfarande bra, men med en systemkamera skulle jag kunna utvecklas mycket mer!
De kameror som jag kikat på är i instegningssegmentet, det vill säga de billigare systemkamerorna. Eftersom att jag redan har en Canon och kan menyerna, så är det ju en fördel om jag skaffar ännu en Canon att jag slipper öva in menyerna så mycket, även om det förståss är lite skillnad på Canon-kamerornas menyer. Jag har varit och klämmt och provat (nästan) alla instegningskamerorna i olika affärer. De som har svårast menyer tycker jag är Nikon och Pentax, men det är absolut en smak- och vanesak. De flesta av Pentax, Nikon och Canons kameror känns väldigt förtroendeingivande, men Sonys kameror känns plastiga och lite rangliga/klena. När man lyfter upp Sony-kameran så knarrar det lite, man kan vicka/vrida den lite när man håller i det. Inte jättebra kvalietet med andra ord.
Nikon D60 känns väldigt bra, skön att hålla i, kvalitet, men inte så stor. Deras tidigare modell, Nikon D40 verkar vara nästan precis samma kamera och går att köpa väldigt billigt idag. Jag väljer hellre D40 än D60 faktiskt. Dessa kameror känns lite för enkla/automatiserade och jag vill hellre ha någon där jag ställer in alternativ själv och lär mig, än en som bara tar bra bilder när jag trycker av och samtidigt blundar ;)
Nikon D80 är steget över D60, även dyrare. Den är större och faktiskt lite plastigare tycker jag, men det är väldigt skönt grepp på den vilket ger mer stabilitet. Det här är en kamera som jag kan tänka mig att köpa.
Canon 450D har inte lika bra grepp och jag kan inte hålla den lika stabilt (p.g.a. lägre vikt och konstigt format grepp) som Nikons kameror, men denna är fortfarande inte dålig. Man känner att det är kvalitet i 450D och en fördel med denna kameran är att den har LiveView, det vill säga att man kan se bilden på skärmen när man fotar, som på en vanlig komapktkamera. De flesta andra kamerorna har inte LiveView, men jag gissar att det kommer komma på nästan alla nya modeller. Modellen som var innan 450D, 400D är säkert också bra, men den har inte LiveViwe och jag är faktiskt beredd att betala mer för det. Med kameror som har LiveView kan man självklart även också välja att bara använda sökaren, vilket nog är bättre när man fotar "normalt" (hur man nu gör det...). I skärmen blir det lite fördröjning, vilket kan vara störande, men det är också bra för att göra det enklare att se bilden utav att behöva ligga på mage på makren om man vill fota någon ;) Även tjeckt i början när man är van vid kompaktkamera att ha skärmen att kolla på. 450D är en fin kamera som jag verkligen kan tänka mig att köpa!
Sedan har vi ju Canon 40D, som är steget över 450D. Den här gillar jag verkligen, men den är också dubbelt så dyr som de andra jag kikat på. Den är den absolut bästa kameran att hålla, utav de som jag provat, och är mest stabil, även stor och tung. Superkvalietet i kameran. Även denna har LiveView. Tyvärr lite för dyr och jag är lite rädd att jag inte kommer kunna använda alla dess funktioner, men det lär jag nog mig med tiden. Den har kan jag även växa i, mer än någon utav de andra, men som sagt är priset också högre. Hur som helst en mycket fin kamera!
Jag har även provat Olympus's kameror, men de har inte fått så bra rescensioner på nätet ochs i tidningar, har inte heller alls lika mycket tillbehör som Canon och Nikon har. Säkert inte lika lätt att få tag på reservdelar till den, m.m. Så Olympus skippar jag nog helt, även om kamerorna kändes bra.
Pentaxs standard är att ha vädertätade hus, vilket är mycket bra. Kamerorna är rejäla och stabila att hålla i. De har nu två modeller ute på marknaden, K200D och K20D. K200D är billigare och den jag skulle valt om jag var tvungen att ha en Pentax. Väldigt bra kvalitet i kamerorna och deras objektiv känns också bra. Tyvärr så har Pentax ännu bara två kameror och om jag senare skulle vilja uppgradera mig ännu mer, så är jag tvungen att byta till ett annat kameramärke, och även byta alla de objektiv och tillbehör, som jag förmodligen har samlat på mig tills dess. Det är inte så roligt att behöva byta alla tillbehör då, så Pentax skippar jag nog också.
Till sist har vi Sony. De modeller jag tittat på från dem är Alpha 300 och Alpha 350. Skilladen mellan dessa kameror är nästan bara antalet MP (vilket inte spelar någon roll för mig) och priset, därför väljer jag hellre Alpha 300 som är lite billigare. Båda dessa kameror har LiveView. De är ganska stora och går att hålla stabilt. Däremot känns det inte som att det är någon jättebra kvalitet. Kamerahusen knarrar lite om man vrider i kameran, det känns inte bra. Sonys menyer tycker jag verkar hyfsat lätta och knapparna är placerade smart utanpå kameran. Sony har nyligen börjat tillverka systemkameror och de har redan gjort flera kameror. De kommer säkert göra fler kameror och satsa mer på det.
Det som är viktigt för mig när jag ska välja kameran nu är främst: LiveViwe (bra vid makrofotografering och i svåra ställningar, men annars värdelöst), vikt & storlek, stabilitet, DRO (Dynamic Range Optimizer - lättar upp skuggor och mörkar ljusa högdalar), lågt brus vid högt ISO, kvalitet/känsla att hålla i, bildstabilisator, enkla menyer, stor & ljus optisk sökare, SD-kort som minneskort, lågt pris och säkert flera andra saker som jag inte kommer på just nu.
Det gäller väl att åka och känna på kamerorna flera gånger så att man tycker att den känns bra. Sedan spelar bildkvalieteten stor roll på vilket objektiv man använder och att man har rätt vid rätt tillfälle.
Jag var på MediaMarkt för första gången i fredags och de var mycket större och bättre än vad jag hade förväntat mig. De hade alla kameramodeller jag på läst om på nätet och man kunde gå och klämma på dem fritt. Det stod även framme några objektiv som man kunde känna på och Canons kameramodeller i set, tillsammans med olika objektiv (Canon EF 50/1.8 II, Canon EF-S 10-22/3.5-4.5 USM, Canon EF-S 18-55/3.5-5.6 IS, m.m.) vilket var väldigt trevligt. Expert brukar också vara trevliga att gå och känna på kameror hos.
För att sammafatta vilka kameror jag har kikat mest på är det dessa:
Canon 450D
Canon 40D
Nikon D80
Sony Alpha 300
Jag är faktiskt ganska säker på att jag gillar Canon 450D mest. Den verkar väldigt bra, lågt brus vid högt ISO, det finns väldigt mycket tillbehör till den, inte för stor och tung att ta med sig, har LiveView, m.m. Sedan beror ju bildkvaliteten mycket på vilket objektiv man använder.
Om det blir en sån, så köper jag den tillsammans med kitobjektivet och köper nog också till ett EF 50/1.8 II som är väldigt billigt och prisvärt. Jag gillar att fota makro mycket, så det får nog bli några mellanringar till att börja med också (till 50/1.8 II) för att skaffa ett riktigt makroobjektiv senare när jag har råd, då ett Canon EF-S 60/2.8 USM Macro.
En bättrenormalzoom behövs väl också, och då verkar Sigma EX 18-50/2.8 DC Macro eller Tamron SP AF 28-75/2.8 XR bra. Ett vidvinkelobjektiv och teleobjektiv hade också vart kul.
Utav de objektiv jag kännt på så gillar jag Sigmas mycket. De känns stabila och är kvalitetingivande.
På dessa sidor är det bra att läsa recensioner, tester, priser och en massa annat om kameror:
http://www.cyberphoto.se
http://www.fotosidan.se
http://www.prisjakt.se