31 mars 2008

Räkkar VB

Vattenbyte i räkkaret. Nu har mossan bakom gallret faktiskt börjat kika fram med små gröna skott =) Härligt!! Jag doserade mineralpulver och FFM efter VB denna gången.
Räkorna verkar må bra, men dessa som jag köpte nu verkar det inte vara lika fin gradering på, mer åt C - B än A som jag tror jag fick av första gången jag köpte. Jaja...
Jag har lagt in lite aktivt kol i innerfiltret, för att få bort eventuella gifter som skulle kunna finnas kvar i vattnet. Jag tar ut kolet igen nästa helg.Här ser ni Cryptocoryne parva i framkanten, det och min lilla planta Crypt. wendtii "Tropica" är nog det enda som är nytt sedan förra uppdateringen. Kanske också Crypt. balansae var. Crispatula också är nytt. Min idé med layouten nu är att låta C. balansae växa upp till ytan och lite till. Mossan ska såklart få växa ut ur gallret ordentligt! Jag funderar på att göra en pinne till med mossa på. Kanske också byta ut roten (som Anubias'en är knuten på) mot ett rör av Bamboo Charcoal, det gillar nog räkorna bättre! ;) C. parva ska få växa ihop lite glest i förgrunden och jag kanske petar in lite mossa som får sprida ut sig under C. parva's blad. Vattenpesten ska bort och jag tänkte plantera en större Cryptocoryne-art där sedan, kanske C. cordata. Lite i bakgrunden ska jag ha en mix an främst C. wendtii "Green" och lite C. wendtii "Tropica". Jag vill nog ha lite flytväxter, men inte lika mycket som jag har just nu.
Vad tror ni om det? Några idéer om vad jag borde göra istället? Tips? =)

29 mars 2008

24l Växtkar

Jag vet inte riktigt vad jag vill göra med växtkaret, hur jag vill forma layouten. Just nu tycker jag att det ser illa ut! Här kommer iaf en bild så att ni ser hur karet ser ut i nuläget, så att ni kan ge förslag vad jag ska göra med det! Rotala macrandra "Green" har stuntat rätt mycket (topparna har växt/krypt till yttepytte-format), även Mayacan lite. Jag har haft en del problem med denna typen av stuntning och om någon vet vad det beror på (ska fixa en ordentlig bild!) så skulle jag vara väldigt tacksam!
Jag såg detta på min Potamogeton perfoliatus-stängel:Jag skulle plantera om den och ansa lite. När jag höll på att dra upp rötterna, så följde stängeln som satt bredvid också med, även en utlöpare från stängeln! Jag har aldrig tidigare sett en stängelväxt som skjuter utlöpare =) Själva utlöparen såg nästan ut som en luftrot från växten, så jag har inte lagt märke till detta för än nu!Jag tycker Potamogeton perfoliatus är en rätt cool växt! Tyligen ovanlig, men har inga gigantiska krav på varken ljus, CO2 eller gödning. Växer mycket fort och jag tror den skulle funka lika bra i ett Walstad jordbottens kar, som i mitt växtkar.
Mina Japan Blue Guppy är fortfarande kvar, en del yngel också.Bra med dom är att dom käkar lite Cyano-alger. Dessutom är dom ju enormt snygga!!
Äntligen har jag fått tummen ur och letat rätt på läckaget i CO2 systemet. Tidigare när jag tittat på bubbelräknaren, så har bubblan som kommer hackat sig fram, vilket då tyder på att det är en liten, liten läcka någonstans. Jag kollade alla skarvar och fick för mig att byta slangarna i hela systemet och jag har även bytt backventilen (den som läckte) till en ny i plast, men med muttrar som man kan skruva åt slangen med, ni fattar säkert vad jag menar ;) Nu verkar hela systemet vara helt tätt och det känns jäkligt gött att veta att det inte längre pyser ut en massa CO2 hela tiden!
CO2 diffusorn har algat igen, så nu ligger den i en klorinlösning över natten. Jag tvättar den imorgon och kan sedan sätta tillbaka den igen, då är den som ny =)
Gödning igår:
0.5 ml EasyCarbo (varje dag)
20 ppm NO3 (2ggr/vecka, från KNO3)
1.7 ppm PO4 (1ggr/2 veckor, från KH2PO4)
13.4 ppm K (från KNO3, KH2PO4 och ibland K2SO4)
0.2 ppm Fe (2ggr/vecka, från micro+)
Jag tänkte börja med någon slags GH-boost också! Fast jag vet inte riktigt vart jag kan köpa CaCl2. KNO3 kör jag ganka hårt med nu för att inte få allt för mycket Cyano som lägger sig på botten. Det är faktiskt rätt mycket slam som ligger där och ett rejält drag med slamsugen hade inte vart fel, men det är lite jobbigt när jag har HC över hela botten ;)

27 mars 2008

Nya räkor & växter

Idag var jag på Zoo Kompaniet igen och köpte nya räkor till 24l karet där nästan alla Crystal räkor dog när jag lade ner Cryptocorynen jag köpt från Singapore, utan att spola av den. Troligen besprutad med nåt insektsmedel och mycket kraftig gödning... jaja, dom verkar iaf må bra nu och jag hoppas verkligen att inget sånt ska hända igen.
Jag köpte även Phyllanthus fluitans som jag letat efter ett tag =) Snyggaste flytväxten jag sett. Bladen och rötterna blir röda i kraftigt ljus och gödning! Här är foto av mina nya:Dom får nog mer färg senare när dom växt mer. Jag har satt några plantor i växtkaret, men mest i räkkaret där jag tänkt ha dom. Jag vill bara se så att dom klarar sig där först, så jag sparar några plantor i växtkaret för att inte alla ska dö, om dom nu skulle göra det.

25 mars 2008

Svenska mossor

Här kommer en uppdatering om hur det går med mossorna, som jag hittat i skogen!
Jag har hittat en ny moss-art som jag plockat från en liten pöl. Den borde fungera bättre i akvariet än de mossor som växt naturligt på torra platser.
mossa
Fungera än så länge bäst av de mossor jag provat.
Jag har också hittat en växt som växte i diket och tagit ett nytt skott av samma mossa som jag haft tidigare, Björnmossa.
Björnmossa
I början lät jag denna "stängeln" av Björnmossa stå upp från vattenytan och då verkade den må bra. När jag sedan tryckte ned den i vattnet, så har "bladen" blivit fläckvis bruna. Den verkar alltså inte gilla att växa under vatten, eller så har förflyttningen gått för snabbt.
Växten verkar inte trivas att växa under vatten, eftersom att bladen som satt under vattenytan, där jag tog den, var bruna och döda. När jag nu lagt stängeln i växtkaret, så har de blad som hamnat i vattnet krullat sig, men inte blivit bruna...
Den nya växten och mossorna lade jag först i en låda med ganska kallt vatten direkt när jag kom hem. Sedan har jag alltså flyttat över växten till växtkaret, men båda mossorna ligger ännu kvar i lådan med numera rumstempererat vatten. Alla verkar ha klarat temperaturskillnaden rätt bra. Jag plockade dom innan all snön kom, annars hade det nog inte alls fungerat.
Totalt sett har jag nu alltså 1 sorts växt och 3 olika sorters mossor.
Ena mossan är den jag hämtade första gången och den ligger nu inne i ryggsäcksfiltret, ovan på filtermaterialet, alltså emerst, men luften är mycket fuktig. Jag har fått hjälp att identifiera den som Kvastmossa.
Kvastmossa
Jag tror inte att Kvastmossa fungerar att ha i akvariet. Nu verkar det som att den ruttnar.
Mossorna som ligger kvar i lådan med vatten är Björnmossa och en art som jag inte vet vad det är. Växten vet jag inte heller vad det är.
Hjälp med att identifiera mossan och växten är mycket välkommet =)

20 mars 2008

Aldrig mer!

Igår kom mina växter som jag köpt från AquaSpot World. Jag hämtade ut dom nästan direkt och var jättesugen på att få hem dom! Rätt snabb frakt även om dom kommit ända hit från Singapore. De skickades i måndags och kom fram på onsdagen.
Min lycka sjönk ner under noll när jag tog emot ett vadderat C5 kuvert, som vägde under 100 gram. Jag hade betalat en fraktkostnad som skulle vara på $50 USD, men istället kostade den $27 USD. Jag hade betalat för att få växterna skickade i en kartong, så att dom hade klarat en frakt från Singapore. Nu har jag fått kontakt med säljaren och fått tillbaka de pengar som skiljde i frakten. Men det spelar egentligen inte så stor roll, växterna är fortfarande i lika dåligt skick.
När jag kom hem packade jag upp växterna och jag blev verkligen besviken när jag såg vad jag fått! Jag hade beställt 3 krukor Cryptocoryne parva, 1 kruka Elatine triandra och 3 st Fissidens fontanus (100 blad/st). Vad jag fick var 1 kruka (ingen kruka medskickad) Cryptocoryne parva, 5-6 mosade, krossade, döda stänglar Elatine triandra och 1.5 st Fissidens fontanus =( Löjligt!
Denna säljare har fått en hel del negativa omdömen på Aquabid och jag förstår dom verkligen. Min förra beställning från honom gick ju jättebra, så jag vet inte vad jag ska tycka, men just nu känner jag att jag aldrig mer kommer beställa från honom igen!!
På deras hemsida finns några kommentarer från köpare, men såklart har han plockat bort de dåliga. Kommentarerna ger absolut ingenting.
Jag vet att han är medlem på APC, så jag ska ta ett snack med honom och forumet där tänkte jag.
Jag plockade upp växterna och tog foton på dom direkt. Sedan lade jag ner det som möjligtvis kunde ta sig i akvarierna.
Jag satte mig framför dator och började skriva på svenska arbetet som skall lämnas in efter påsklovet på måndag. En timme gick...
När jag inte orkade skriva längre, kollade jag till akvarierna igen.
Det första jag får syn på i räkkaret är en Crystal Red räka som ligger på botten med benen flaxande uppåt i vattnet liggandes på rygg. Jag fattar inte vad den gör, men ett ögonblick senare får jag syn på ännu fler räkor som ligger på botten, döende! =( Det första jag tänker på är de nya växterna och jag plockar snabbt upp dom ur akvariet. Gör ett snabbt 50% VB och i med FFM.
Det verkade inte som någon av Crystal räkorna kunde räddas...
Ikväll hittade jag en Crystal Black räka och det var den enda Crystal räkan som överlevde. "Malaya" räkorna verkade inte alls påverkas, inte heller snäckorna. Mystiskt! Nu verkar det inte vara något problem längre. De räkor som finns kvar lever, men fyfasen vad tråkigt att bli av med nästan alla Crystal räkor! =(
Växterna jag fått (Cryptocoryne parva) måste ha varit besprutade med något giftigt medel eller med enormt stark gödning. Det tog alltså bara en timme innan räkorna hunnit reagera på det och redan var halvdöda. Jag vet inte vad det kan varit för ämne, men vi kan konstatera att det inte är bra att skicka växter som är besprutade/gödda med det!
Nu ligger växterna i vatten i en plastlåda bredvid karet och jag ska plantera dom om nån dag när jag är säker på att det inte finns något gift kvar på dom! Jag har också sköljt dom, så det borde inte finnas kvar längre.
Jag rekommenderar er inte att köpa från denna mycket oseriösa säljare som inte alls verkar bry sig om sina köpare! Packar otillräckligt för att växter ska kunnas transporteras längre sträckor.
Jag är verkligen missnöjd och har bara gått minus i denna affär, ordentligt mycket minus.
Varnar för att köpa av AquaSpot World!

18 mars 2008

VB i räkkaret

Jag hållare fortfarande på med mina 50% VB, men inte lika ofta. Numera ett VB med ungefär sex dagars mellanrum. Om ett par veckor lägger jag av med det och kör nog på 10-30% VB en gång per vecka. Och till slut 30% VB varannan vecka. Så här ser karet ut nu: Cryptocoryne crispatula var. "Balansae" är ny i karet. Köpte den för några dagar sedan. Nu är den planterad bredvid min C. bullosa och bakom roten med Anubias på. Jag vill byta ut C. wendtii "green" mot parva och ersätta Vattenpesten med C. cordata "Rosanervig". Sedan vill jag nog inte ha Javaormbunkarna ("Narrow") kvar i layouten egentligen, men eftersom att jag känner mig själv, så vet jag att jag ändå kommer behålla nåt skott ;) Om ni klickar på länken under sidorubriken "Mina Akvarium" kan ni se bland annat vilka växter jag har i de olika akvariumen. Även vilka fiskar/djur jag har och hur jag sköter gödningsregim, teknisk data, m.m. Jag brukar uppdatera bilderna där oftare än jag gör på själva bloggen, så kolla där om ni är intresserade av se hur något av mina akvarium ser ut med de senaste fotot och uppdateringarna! Jag har idag doserat PMDD. Växterna tar upp lite näring även om karet inte är så värst high-tech. Jag kommer att fortsätta med det, om inga problem uppstår. Det blir säkert lagom att göda en "basic-dos" efter vartannat vattenbyte. Inget annat än PMDD tillsattes till akvariumet idag. Doserad PMDD: 0.2ml micro+ (koncentrerad) 0.5ml KH2PO4 (blandning: 1,5msk KH2PO4 i 500ml vatten ,tror jag) 0.2krm KNO3 (torrt) Det ger ungefär dessa värden i akvariumet: 0.17 ppm Fe 6.8 ppm NO3 4.5 ppm K 0.45 ppm PO4 När hag tittade på gamla bilder märkte jag att Crystal Red räkor fått tjockare vit färg. Det är bra eftersom att dom får en lite högre gradering.

17 mars 2008

VB i växtkaret

Jag gjorde vattenbyte och matade fiskarna igår. Jag har rensat ut en hel del växter (bl.a. Myriophyllum mattogrossense), så ni får vänta med att se bilder för att det ser väldigt glest ut. Förgrunden är jag inte heller särskillt nöjd med... väldigt rörigt med alla olika arterna. Jag har nu totalt 3 arter som ska bilda matta i förgrunden. 1-2 arter måste bort!! Annars får jag spel ;) Jag såg för några dagar sedan mina första Guppy yngel. Jag kunde räkna upp till 10st, tjoho! ;)Dom är stora när dom föds (precis som hos endlers Guppy), så det är inte så stor risk att föräldrarna äter upp dom. Däremot föder de färre yngel per omgång, men totatl sett är det nog mer effektivt att föda som dessa gör. Om man vill öka beståndet vill säga! Jag har gött växterna lite i akvariet också. Orkar inte räkna ut halten i ppm denna gången, så jag skriver bara vilka ämnen jag gött av och hur mycket. 0.5krm KNO3 0.3krm K2SO4 0.5krm MgSO4 1ml micro+ 0.7ml KH2PO4 0.5ml EasyCarbo Jag önskar mig en PMDD kalkylator där man kan räkna baklänges, alltså få ut hur mycket man har gött i efterhand. Alltså från doserad mängd PMDD till hur många ppm det blir i karet! =)

13 mars 2008

Taxiphyllum sp. "Spiky"

Jag fick hem Taxiphyllum sp. "Spiky" - Spiky moss, från Coleoptera som jag köpt av honom! Alltid smidig att göra affärer med och frakten gick bra denna gången också! =) Tack så mycket!
Sedan några dagar tillbaka har jag dränkt en träpinne, så att den nu nästan sjunker. Det lär väl inte ta så lång tid, men jag har pressat ner den i sanden nu, så den flyter inte i ytan iaf.
Jag har bundit fast mossan på pinnen, som för övrigt är en kaprifol, med nylonlina (fiskelina). Jag tror det kommer bli läckert. Har sett det på bilder lite här och var. T.ex. här: http://www.aquamoss.net/Spiky-Moss/Spiky-Moss.htmDet krävs nog egentligen lite kraftigare belysning för att få ett sådant resultat, men det fungerar nog OK ändå hoppas jag!
Jag önskar att jag kunde haft lite starkare belysning över räkkaret, annars är det helt lagom för mig! Kanske ska sätta in fler lysrör... vet vem?
Jag kom också på en till ide att göra med karet! Har jag flera liknande pinnar, som jag kan dränka. Sedan klär jag dom med Cladophora ageagrophila (Algbollar). Det kan nog blir läckert! =) Fast nu har jag ju precis sålt algbollarna, så då behöver jag ju nya. B*js också! ;)
Men jag tror det kan vara snyggt att ha 4-5 pinnar med Algbollar och bara 1 pinne med Spiky mossan!
Angående kaprifolgrenar så har jag "behandlat" mina pinnar rätt länge. Jag plockade dom för 4-5 år sen. Då lät jag dom ligga i en stor tunna (utomhus) i ett halvår. Sedan tog jag in dom, sköljde, skrubbade och kokade i flera omgånger. Sedan dess har jag haft pinnarn i 2 akvarium, så det ska inte vara några problem med pinnarna släpper ifrån sig giftiga ämnen.

12 mars 2008

Räkor

Uppdatering på räkfronten! I räkkaret går nu Caridina baubaltii var. "Malaya", Crystal Red (2st, i grad A och S) och Crystal Black som jag nyss köpt. De skulle jag gradera som A. Alla verkar trivas och idag efter vattenbytet i karet simmade CR räkorna runt som galningar ;)
I 24l räkkaret doserar jag mineralpulver för att räkorna ska kunna ömsa skal och bilda ägg. Snäckorna behöver det också för att bilda nytt skal och för att höja pH lite, så att dess skal inte erroderar. Jag har i EasyLife FlytandeFilterMedia (FFM) för att få bra vattenkvalitet och tillsätta inkörningsbakterier till filtret. Men det behövs inte längre och jag tror nästan att det verkar negativt mot räkor, även om räkorna simmar väldigt mycket efter att man haft i det i akvariumet ;) Jag tror faktiskt inte att det är så jättebra med räkor. Sera Aquatan ska tydligen inte vara bra iaf, så då kanske FFM inte heller är bra... vet inte. Nu har jag iaf slutat dosera FFM i räkkaret. Kommer säkert ha i det någon gång ibland ändå, bara för att testa.
Jag och Batski (zoopet) har pratat lite om ifall våra C. "Malaya" (vi har båda köpt likadana från samma affär) verkligen är Caridina baubaltii var. "Malaya". Jag har hela tiden trott det, men jag är inte helt säker längre... Jag vet iof inte vad det skulle vara för art annars. Kanske Ninja, vild Neocaridina eller blandning av C. baubaltii. Fast ingen av dem är riktigt lika våra. Jag tror ändå att det är "Malaya" och om dom senare får yngel i mitt kar (äggfläckar syns på några bilder) så kan jag ju ta bort Ninja från listan eftersom att dess larver kräver saltvatten för att utvecklas. Om det är något annat än "Malaya", så tippar jag på Ninja. Men det viktiga är väl egentligen att dom är snygga! =)
Nu kommer jag inte ha fler arter i detta karet, förutom att möjligvis köpa till en finare gradering av Crystal räkor.
Jag har Blonda Tigerräkor i växtkaret. De utrotas, sakta. Jag hittar en del räkor, som hoppat ut ur akvariumet, på skrivbordet ibland. Då ligger de intorkade och döda runt omkring akvariumet =(
När jag doserar så mycket gödning som jag gör, så skadar det räkorna. Räkor är väldigt känsliga mot nitrat och EasyCarbo. Just dessa ämnen göder jag en hel del utav. Jag försöker verkligen hålla igen med gödningen, men växterna behöver det ju! Svårt att välja vilkas hälsa man ska främja i första hand. Jag tror jag väljer växterna i detta fallet och då dör en del räkor p.g.a. övergödningen till växterna. Men räkorna finns fortfarande kvar! Och jag ser ibland nån hona som går runt med rom.
Tigerräkor är nog mina favouriträkor. Inte lika fega som dom andra och dom verkar inte alls tänka på Guppiesarna som går i karet nu och nafsar lite efter dom. Coola =)
En rätt häftig grej med just dessa blonda är att de varierar så mycket i färg. Ju längre generationerna kommer, dessto blåare blir räkorna verkar det som. Iaf i mitt kar =) De verkar också bli blåare utav hårdare vatten med högre pH. Det märkte jag när jag flyttade dom från 54l karet till detta växtkaret där pH var lite högre. Nu är dom mer blåa än förut! Det kan säkert vara så att man får en annan färg med andra vattenvärden än mina. t.ex. röd-brun.
Här är två helt olika tigerräkor från mitt växtkar:
Mörkblå. Har en del sånna här nu.
Albino. Det här var en konstig räka, mutant!
Någon gång vill jag starta ett 50-100l akvarium med ADA Amazonia II och svarta Tigerräkor! Ha några Tonina och Eriocaulon arter i karet, som nästan aldrig annars går att ha i vanliga växtkar. De växterna kräver så speciella nivåer av gödning att man måste ha ett eget kar för att kunna få dom att växa, iaf de flesta av dom. I annat fall vissnar dom ner efter bara några dagar.
Kombinationen med svarta Tigerräkor och Tonina & Eriocaulon växter hade nog fungerat bra. Egentligen borde man nog också köra CO2 och göda en del, men det fungerar nog om man inte kör på för fullt. Kraftigt ljus ska det vara också =) T8 rör får det isf bli.
Då vet ni vad jag önskar mig i julklapp ;)

10 mars 2008

Mossjakt

Idag plockade jag hem lite mossa från skogen, alldeles utanför huset. Tanken med detta lilla experiment, som jag iof tror kommer bli ganska misslyckat, är att kunna odla mossorna i akvariumet, under vatten alltså.
Det finns bl.a. Fissidens fontanus, Plagiomnium affine, Riccardia chamedryfolia (minipellia) och Fontinalis antipyretica (willow moss) ute i vår svenska natur. Det ska gå att hitta, men jag kan tänka mig att det är rätt jobbigt att hitta precis rätt arter. Jag hade stora problem i att artbestämma mina 4 mossor och jag har ännu inte lyckats. Har liksom ingen aning om vart jag ska börja leta efter namn, foton eller vad man nu ska göra ;)
Jag har placerat alla arterna på en bit fuktig filtermatta, som jag balanserat på kanten av ett akvarium. Det kommer inget ljus från lysrören på mossorna, men dom får lite fuktig luft och CO2 från akvarievattnet.
De 4 olika sorterna jag hittat, ser ut såhär (halvkassa bilder):
typ 1:
typ 2: (torkade in redan några minuter efter att jag tagit in den inomhus, så den är väl redan i princip död...)typ 3:typ 4:
Det är bättre att gå ut på mossjakt på sommaren eftersom att det inte skiljer så mycket i temp. inomhus som utomhus då. Nu när jag plockade in dessa skiljde det ca. 15gr C.
Är det någon som vill hjälpa mig med hur jag ska identifiera mina fynd? ;) Någon som har hittat mossor eller andra växter ute i naturen som fungerar att odla i akvariumet? Vart ska man leta? sjöar, åar, på träd, m.m? VART?

8 mars 2008

Ny förgrund

Ja, förgrunden är utbytt!
Glosson är utsliten ur karet och ersatt med en härlig, kanske överflödig ;) blandning av HC, Utricularia graminifolia och Marsilea hirsuta =D
Nu när jag ser det direkt efter plantering, så ser det jäkligt stökigt ut, men om jag tar bort en, kanske 2, av arterna när det växt ihop så blir det säkert bra! Marsilean ska vara kvar iaf! Skulle gärna haft lite Echinodorus tenellus också.... Jag kan aldrig bestämma mig för en enda art, det är det som är mitt problem när jag gör layouterna.
Jag har hört talas om Echinodorus tenellus "Amano", men jag undrar om den arten verkligen finns... Sökte på google och hittade några brasilianska sidor som har den, men man undrar ju om dom döper den till det för att sälja mera.... Iof hade dom den vanliga tenellusen också.
Nya växter på G i bakgrunden också. M. mattogrossense ska nog tyvärr åka bort, även om jag gillade den. Grym snabbväxare var den iaf!

Plan och uppdatering!

Idagsläget ser räkkaret ut såhär:Jag byter vatten ungefär var 5-6e dag, då 50% för att laka ur det sista ur ADA AquaSoil'en. Jag tyckte att vattnet såg lite disigt ur förra veckan, men nu verkar det ha lagt sig igen. Jag hoppas verkligen inte att jag håller på att få grönt vatten i det karet =S Jag tror inte det, men jag ska inte ta ut något i förskott!
Jag har ändrat lite i karet sedan sist. Jag har bytt ut mossan i bakgrunden (som inte ville ta sig och dog) till ny V. ferriei mossa. Den kommer från växtkaret efter utrensningen där, så det passade ju perfekt! Om den här mossväggen också misslyckas, så lägger jag ner försöket helt.
Jag har också tagit bort allt försök till mossmatta eftersom att det inte heller ville växa något alls. Först hade jag tänkt göra en ny matta, då av Cladophora ageagrophila, men nu har jag ändrat mig igen och tänker helt enkelt bara ha grus i framkanten. Inte så svårt ;) Jag ska försöka få tag i Cryptocoryne parva för att plantera nån planta i framkanten, men det kommer inte bli någon slags bottentäckare.
Jag har varit hos Zoo Kompaniet och Brams och handlat en del växter och Crystal Black räkor! Jag köpte 6st till detta karet och dom var rätt så fint färgade, trots att dom var ganska små! Dom är pigga och ser fina ut =) Bilder kommer absolut, men senare. Det behöver ni inte vara oroliga över ;)
Nya växter i detta karet är alltså Cryptocoryne wendtii "green", Sylvania natans, Anubias coffefolia, Vesicularia montagnei och Vesicularia ferriei i mossväggen. Jag band fast Anubias coffefolia och christmasmossan på en roten jag hade kvar i karet, den ihopsättningen blev lyckad. Roten får bli basen i layouten.
Alla Crypto's i karet sitter planterade endast med några få rottoppar nere i gruset. Jag läste någonstans (hittar inte sidan igen....) att om Crypto's drabbas av "smältsjukan" så är det bra att dra upp dom och låta dom flyta i ytan för att bilda nya blad och återhämta sig. Jag försökte att ha dom flytande nån dag, men det fungerade inte så bra för att pumpen ändå pumpar omkring dom i akvariumet, så att dom vänder sig upp och ned. Därför planterade jag dom såhär istället. Givetvis ska dom planteras som vanligt i karet senare, men till en början får det bli såhär.
Jag ska nog ta hem mer växter om ett tag, vi får se vad det blir...

5 mars 2008

växtkar VB

Jag gjorde ett mindre VB idag när jag rensade massa växter. Jäklar vad fort och mycket Myriophyllum mattogrossense växer säger jag bara! Slängde minst 0.5l av den idag och det är ju en del med tanke på att karet är så litet.
Tog också ur all Weeping mossa och "Narrow" Javaormbunkarna. Mossan kommer jag sätta i 24l räkkaret istället och Ormbunkarna säljer jag nog. Ni får säga till om ni är intresserade.Glosson som är kvar i karet nu ska jag ta bort i helgen för att sedan skicka iväg till en lycklig köpare =)
Grenarna ska jag försöka täcka med Fissidens fontanus och sen ska jag fixa en snygg förgrund. Får se hur det går =)
Jag ska försöka skriva PMDD:n jag doserat i PPM istället för volym (ml) eftersom att det blir mycket lättare för er som läser att få en känsla av hur mycket det är. Det skulle jag tyckt iaf =)
12.5ppm NO3
8ppm K
0.4ppm Fe
0.5ml EasyCarbo
Hoppas på att detta ska stämma nu ;)

54l nedlagt

Nu har jag stängt ner 54l karet helt och hållet. Kommer inte att ha kvar det för framtida experiment, utan ska försöka sälja det nu.
Så här ser karet ut nu (tomt som ni ser ;) )
Här är filterhörnan, gömd bakom en BTN Slimeline bakgrund. Pumpen är en Eheim Aquaball 2212 (210-650l/h) och den säljs tillsammans med akvariumet. Hade väl även tänkt sälja sanden som jag hade i akvariumet tillsammans, som ett start-set.

2 mars 2008

Japan Blue Guppy

Jag var på Zoomässan idag och äntligen hade dom fått hem sina Japan Blue Guppies, som jag tjatat om länge efter ;)
Såklart köpte jag några par, och har nu koppat in dom i växtakvariumet. Dom fick mycket finare (blå) lyster i mitt akvarium och än så länge verkar dom trivas. Jag tror inte att det ska vara några problem med vattenvärdena, men jag är lite orolig för att dom ska hoppa ut akvariumet, som är helt öppet. Fast om det har fungerat med räkor, så borde också Guppies fungera hyfsat bra.
Jag ville ha en ny art efter att Kantnålarna dött. Jag valde mellan Japan Blue Guppy (denna), lyrfens Black molly, Påfågelgoby och Humlefisk. Funderade lite på någon dvärgrasbora (Galaxy eller axelrodi), men lade ner det alternativet p.g.a. att dom troligen skulle hoppa ur akvariumet. Black Mollys var lite för stora för mitt 24l kar också, men dom kanske skulle käka lite cyano... Guppiesarna blev nog perfekta! =) Hoppas på yngel, nästan alla honor jag fick var jättetjocka iaf!
Helt underbart vackra fiskar tycker jag. Jag har letat efter denna sort ett tag nu, så det var ju smidigt och bra att man bara behövde åka nån km för att köpa dom ;) Hade egentligen planerat lite mer
Här kommer de första bilderna, som jag tagit nyss: