31 mars 2007

160l VB

Det blev ett mindre VB på 160l idag, ca 30%.
Jag planterade lite växter som flutit upp och la ner doppvärmaren på tvären, nere vid marken, så att den inte syns.
Jag tror inte att jag kommer lyckas med Glosson bra denna gången heller, den kommer nog bli ganska ojämn, men det kanske är snyggt, eller? Funderar lite på Marsilea också, men den växer ju så långsamt, så det kanske inte är "värt" att testa :S Annars kan den nog se ut typ dom Glosso, det finns ju många fler arter Marsilea än bara hirsuta!
Jag tod tiden, på hur lång tid det tog för ytterfiltret att fylla en behållare på 2l, det tog 19.1 sekunder, dvs ca 360l/h. Den ska ju pumpa 1200l/h utan filtermaterial och i jämnhöjd med akvarium, men jag tycker ändå att det verkligen är skitkasst! =( Blir riktigt sur! Detta är självklart problemet med AM Reaktor 1000.
Ytterfiltret jag har är ett TetraTec EX1200, kommer aldrig mer att köpa ytterfilter av Tetra igen =( Nästa gång kommer det ganska säkert bli Eheim! Jag känner för att byta ytterfilter redan nu, men jag har inte råd.
Växterna har bubblat dåligt under hela tiden jag använt Reaktorn, jag har inte kört på med mycket CO2 heller, men den löser verkligen ingen CO2 alls! Jag kör nu CO2 genom ytterfiltret först och sedan in i reaktorn (alla raparna som kommer), och den hinner ändå inte med 2bps, även om det bara pump 360l/h.
Jag funderar på att ha kvar AM Reaktor 1000, och skaffa ett nytt ytterfilter.
Gödning efter VB blev så här:
5-10ml micro+
4krm KNO3
5krm K2SO4
1dl KH2PO4
10ml EasyCarbo (6-12ml dagligen)
Grejer som ska ändras med layouten är dessa:
  • Bort med Samolus valerandi och Bacopa sp.
  • Fin, tät matta av Glosso eller Marsilea
  • Mycket få alger
  • Ta bort alla flytande växter på ytan
  • Plantera Tonina mer kompakt på vissa platser
  • Skaffa lite nya växter: Ammania gracilis, Taxiphyllum sp. (på roten), (Marsilea hirsuta?), Ludwigia palustris, Limnophila sessiliflora, mm
  • Få Rotala wallichii och (Ludwigia acurata?) att växa snyggt och vara fräscha
  • Mer röda växter i mitten av karet
  • Micranthemum umbrosum och Rotala sp. "Green" växa sig högre i bakgrund, men lägre i framkanten
  • Fler förslag? Skulle verkligen uppskattas!!

29 mars 2007

CO2 upplösning

Iom att min AM Reaktor 1000 tydligen inte fungerar (vill inte lösa upp CO2:n), så kör jag nu CO2:n in genom ytterfiltret och sedan kommer alla rapar ner i AM 1000, och ändå klarar den inte att lösa upp det lilla (lite rapar från 2pbs CO2)!!! =( Jag fixade detta idag, då jag var skit-irriterad på reaktorn! Jag ska byta tillbaka den. Det känns väldigt onödigt att ha en reaktorn för 650kr bakom ett ytterfilter för att fånga upp raparna :S så antingen byter jag denna reaktorn mot en annan (om den nu skulle vara fel på den och inte på ytterfiltret), bygger en egen PET-reaktorn eller kör bara genom ytterfiltret, som jag alltid gjort innan (även om jag förlorar skitmkt gas på det). Jag kan verkligen inte förstå vad som kan vara fel med reaktorn eller ytterfiltret, så dåliga kan dom väl ändå inte vara :S Jag har nog fått måndagsexemplar av både ytterfilter och reaktor =(

27 mars 2007

Micro+

Fick hem 1.6l Micro+, från Peter Haack, idag. Skitsmidigt att handla av honom tycker jag =) Superbra verkligen! Snabbt och smidigt! =D Det passade verkligen bra nu, när min TMG tagit slut. Jag kommer troligen köra med Micro+ istället för TMG nu. Och inte använda så mycket NutriSI för att jag tycker inte att det fungerar bra. Det kanske inte håller sig tillgängligt för växterna, under så lång tid i vattnet, dåligt chelat (kallas det så?)? Iaf tycker jag att det har funkat mkt bättre med TMG än NutriSI iaf, hoppas att Micro+ funkar nu också =) Micro+ ska tydligen spädas ungefär 25ggr för att få ungefär samma styrka som TMG. Jag har också problem med min nyinköpta AM Reaktor 1000. Den löser inte upp CO2:n =( Under dagen, så åker CO2 bubblorna bara upp genom hela reaktorn och lägger sig i toppen av den. Sen under natten (när jag inte kör i någon mer CO2 i reaktorn), så löser reaktorn sakta upp det. Under 8.5h med 1bps så har halva reaktorn fyllts med CO2-gas =( Skitkasst verkligen! Jag blir riktigt irriterad!!! Reaktorn ska lätt klara 10bps, jag kör 2bps! Den ska drivas av en pump på minst 1000l/h, mitt ytterfilter pumpar ca 700l/h, den ska kunna klara att lösa upp gas till ett 2000l kar, mitt kar är 160l!!! =( Jag fattar verkligen inte vad det är som är fel! Undrar om den löser upp någon CO2 alls under dagen :S Växterna bubblar, men dom kanske tar kolet ifrån EasyCarbo gödningen (typ som Seachem Exel). Dom bubblar inte alls lika bra som när jag bara körde CO2 genom ytterfilter-materialet!

25 mars 2007

Växter!

Efter att ha slutat att dosera MgSO4, så har bristerna (smala toppar) på Rotala wallichii och Mayaca fluvatilis blivit värre! Men Det känns som att Myriophyllum tuberculatum (Red) kommer igång mer igen, även Ludwigia acurata (fast inte alls snabbt). Jag funderar på att välja bort Rotala wallichii och Ludwigia acurata och ersätta med något annat, men jag har svårt att komma på någon finbladig växt, som blir röd (ej rosa-lila!). En jag funderat på är Ludwigia inclinata var. verticillata ("Cuba"). Kanske ska testa Proserpinaca palustris också, den blir ju rätt så röd, men verkar rätt så krånglig. Jag ska ge den röda Myriophyllumen ett rejält försök till! Ludwigia glandulosa (inte "Perennis") verkar också snygg, blir väl rätt så röd (ej lila) också, fast inte så finbladig. Eller är Ludwigia repens "Rubin" mer röd än glandulosa (ej lila-rosa?)? har inte för mig det... eller är vanlig repens mer röd än "Rubin"? Vill ju inte ha en rosa aktig växt. Sen hade jag väl tänkt skaffa Ammania gracilis, den ser snygg och röd ut på många bilder iaf =) Tycker ni att jag ska ge Ludwigia acurata en sista chans? Dom blir ju skitsnygga, om man lyckas med dom! men frågar är bara hur man gör för att lyckas med dom :S De andra Ludwigia-arterna kanske är lika krångliga... Maila mig gärna om ni har någon av växterna, som jag vill testa!!!

160l VB

45% VB på 160l växtkaret imorse.
Doserade detta efter VB:
5krm KNO3
5krm K2SO4
1.2dl KH2PO4
1dl TMG
Jag ryckte upp hela Glosso-mattan, rensade varje planta från dåliga blad och alger, och platerade sedan i sanden igen.
Denna gången tog jag flera, kortare Glosso-sticklingar och tryckte ihop tillsammans och satte i gruset, så att det blev som en "boll" av Glosso. Satte ner några sånna i sanden, jag tror att dom tar sig bättre, snabbare och blir snyggare om man sätter dom så.Detta tog rätt så lång tid! =)
Jag slamsög rent sanden, under Glosson lite också, lika bra. Jag kommer ändå inte komma åt det på ett bra tag nu.
Sandslamsugningen gjorde att det blev rätt så grumligt i vattnet, därför kommer foto senare :)
Efter vattenbytet + omplantering av Glosso, så bytte jag ut de 2 sista lysrören i rampen. Su nu har jag helt nya, fräscha lysrör: 2st Philips Aquarelle (är det TL-D 89?) och Sylvania AquaStar i rampen.
AM Reaktor 1000, har varit igång (utan CO2) i lite lver 1 dygn nu. Jag ser ingen tendens till läckage någonstans heller, känns skönt =) Hoppas jag slipper hålla på med teflontejp och sätta fast ventilationen på nytt :S
Jag "monterade" ;) fast reaktorn på sidan av akavrierampen, så att den nu står med rätt sida uppåt för att det ska funka att lösa CO2. Jag satte bara fast den med silvertejp, det kommer absolut bli en snyggare och mer praktisk lösning senare!
Ytterfiltret rapar lite luft sedan att den sugit in lite under vattenbytet, så det kommer ner luft i reaktorn :S Då ser jag inte om det är luften eller CO2:n som blir oupplöst.
Den borde sluta med det imorgon, så då kan jag ordentligt se om den verkligen löser upp CO2:n eller inte.
Det känns ju som att det inte borde vara några problem att lösa 2bps i ett TetraTec EX1200 ytterfilter, men jag är ändå inte riktigt säker på att det funkar bra. Den kanske måste "köra in" sig lite, ett tag?
Jag har sparat en del Glosso (som blev över), så ni som vill köpa får höra av er!

24 mars 2007

AM Reaktor 1000

Efter att tittat lite på reaktorn och ytterfiltret, såg jag till min förskräckelse att det inte skulle vara samma dimension på slangarna till reaktorn, som det är på ytterfiltret! =S Jag fick panik. Först tänkte jag lämna tillbaka reaktorn och bygga en egen, liknande reaktor. Problemet med det är att det tydligen är så j*vla svårt att hitta plexiglasrör och adaptrar, från plexirörs storlek --> 16/22mm slangar! Skit ovanligt tydligen :( Annars hade jag nog byggt en själv. AM Reaktor 1000 ska ha 12/16mm slangar och mitt ytterfilter (TetraTec EX1200) har 16/22mm slangar. Med 12/16mm slangar, så sitter dom skittajt på reaktorn, så då behöver man knappt slangklämmor heller (ingår föresten inte när man köper Reaktorn, kasst! Jag köpte sånna idag). Så jag provade att trä på den på mitt ytterfilter, med för grova slangar. Den satt väldigt löst, men har ändå kontakt med reaktorn, så om man spänner åt med slangklämmor, så blir slangen inte skrynklig. Jag testade med det, körde på 16/22mm slangar och spände på slangklämmor på varje ände.Det läckte lite i början, men sen dess har det inte gjort det direkt från slangarna.
Det läckte också lite från öppningen till reaktorn (vid O-ringen, där man kans skruva isär den), men genom att bara vrida åt den lite mer, så slutade det droppa där också.
Nu har det börjat läcka vid limfogen, där dom satt fast ventilationsventilen. Jag tror att det läcker i själva fogen =SNågon som vet vad det är för lim, som AquaMedic själva använder? Eller vad som annars kan funka?
Nu kör jag iaf med för grov slang + hårt åtdragna slangklämmor, det kommer nog bara bli en tillfällig lösning, för jag har beställt slangadaptrar (från 16/22mm --> 12/16mm), som ska komma typ i nästa vecka tror jag. Då kommer jag köra med dom istället tror jag, får se, men jag har iaf alternativet.
Nu har jag den liggande uppe på akavrierampen, istället för att ha den bakom akvarium, där alla kontakter och uttag är, dvs om det läcker på dom så blir det nog inte så roligt. Så under minst 1 dygn tänkte jag ha reaktorn på rampen, så att inget större händer om det börjar läcka.
Jag kör inte heller med CO2 än iom att den liggern horisonellt nu, då kan den inte lösa CO2:n. Så det blir minst 1 dygn utan CO2 för växterna, hoppas inga alger kommer nu då =S
Det är lite luft i reaktorn, men det försvinner nog om man vänder reaktorn, så att den blåser ut det.

102l VB

Jag bytte 20% i 102l karet i morse, kommer göra det ungefär med 2-3 veckors mellanrum nu.

Fiskarna har parat om sig. Nu är det dessa grupperna dom är i:

  • 1 stor + 1 liten
  • 3 små
  • 1 stor

Det ser ut som att 2 av de 3 grupperna håller på att börja leka nu =)

Jag hade i lite kallare vatten än vad akvariumet hade och tillsatte ingen bikarbonat eller Sera Aquatan efteråt heller.

Det var några fiskar som gned sig mot sanden lite, men jag tror inte att det har någon betydelse.

Snäckorna blev också piggare, de rejsade över hela karet =) Dom nya snäckorna är coola, Clithon corona =D

22 mars 2007

Nyblandad PMDD

Flaskorna med KH2PO4 och NutriSI tog slut igår. Idag blandade jag upp 2 nya blandningar, så här ser de ut: 500ml kranvatten + 1.5msk KH2PO4 500ml dest. vatten + 2tsk Citronsyra + 1msk NutriSI

21 mars 2007

En massa nya grejer! =)

Jag kom nyss hem från Herkules Zoo, med tom plånbok och tunga kassar =)
Jag tog mig in till Herkules med komunala trafiken idag, tog ca 1.5h ifrån Kungsbacka.... som tur var hämtade pappa mig hem iaf, nåt ska man ju ha sina föräldrar till ;)
Jag köpte allt detta:
AM Reaktor 1000
11st Clithon corona ("Horn snäckor")
500ml EasyLife EasyCarbo (flytande kol-näring)
Samolus valerandi
Microsorum pteropus "Windellöw"
2st 30watt Philips Aquarelle
1st Sylvania AquaStar
Äntligen har jag köpt en AM Reaktor 1000!!! =) jäklar va gött! =D
Jag har inte installerat den ännu, kommer göra det om någon dag nu. Rätt spänd på att se hur den fungerar!
På Herkules hade dom även AM Reaktor 500 i ett visningkar, den såg ut att funka fint! borde inte vara några problem alls med en sån i ett 100l kar iaf!
650kr kostade den på Herkules Zoo i Göteborg, inte alls farligt! =)
Snäckorna jag köpte är tydligen rätt så ovanliga. Har sett sånna på Zoo Kompaniet också, fast humle-färgade då, dom var nästan coolare. Men mina svarta är också coola tycker jag.
Jag tror jag ska starta ett 10-30l kar med dessa snäckorna + nån sorts dvärgräka. Får fundera lite mer, men det hade vart kul att försöka odla dom + ha som low-tech växtkar. Kan ju inte använda CO2 då, så isf blir det det flytande kol'et + PMDD. Filter + ljus är fortfarande en fråga.
Det flytande kol'et köpte jag för att det tydligen ska hämma alger (som Seachem Excel), ska ha i sånt i mitt 160l nu. Sen testar jag väl lite i 2l nanokaret också.
Detta skulle nog bli bra i ett odlingskar för snäckor och räkor iom att det inte sänker pH och KH (tror jag)!
Ska bli spännande att se hur det fungerar.
Man ska i 1-2ml av detta, per 50l, 1ggr/dag. Jag har då i 6ml i mitt 160l 1ggr/dag. Då räcker en 500ml flaska i ca 83 dagar för mitt 160l, dvs ca 1.8kr/dag kostar det för mig.
Jag har för mig att detta medlet är billigare än Seachem Excel.
Salladsplantan (Samolus valerandi) köpte jag mest för att testa, jag tror att det är mer emerst växande växt, så att den inte funkar så bra under vatten.Jag har letat en del efter Windellöw, men så fick jag lite av Herkules visningskar, jätteschysst av dom!!! =) TACK!Jag satte dit Windellöwen på Red Moore roten, jag ska nog binda fast dom också, sitter rätt löst nu.
Nu när jag snart ska byta alla 4 lysrören i rampen på mitt 160l, så har jag köpt en del nya lysrör (för många).
Dessa har jag nu liggande (oanvända, helt nya):
2st Aquarelle
2st AquaStar
1st Grolux
1st Philips TL-D 840
Vilka tycker ni att jag ska använda för att få bästa ljuset? Glosson stegrar lite, jag vill sänka den!
Jag tänkte nog ha 2st Aquarelle + 2st AquaStar.

20 mars 2007

Stuntande växter

En del av mina växter har stuntat en längre tid nu. Jag har fått rådet att INTE dosera något Magnesium (som finns i MgSO4) överhuvudtaget. Idag har det gått 2 dagar sedan ett stort vattenbyte utan Mg dosering i växtkaret.
Växterna som stuntat i växtkaret är dessa: Ludwigia acurata (inte mkt röd färg + knappt märkbar tillväxt), Myriophyllum (småväxta toppar + nästan ingen tillväxt alls), Rotala wallichii (små toppar + dåligt med röd färg), Mayaca fluviatilis (små toppar), Tonina fluviatilis (tveksamt om det räknas som stuntande; aningen små toppar).
Jag tycker det ser ut som att Ludwigian kommer igång nu, även den röda Myriophyllumen, men har inte sett någon skillnad på de andra växterna, hoppas det kommer funka! :S Tyvärr är det nog också för tidigt att kunna säga om det verkligen fungerar eller inte, men jag hoppas såklart på att växterna får fina färger och växer bra sen.
Jag funderar starkt på MH eller T5 belysning, men det har jag verkligen inte råd med! jag kommer få nöja mig med mina 0.75watt/l med T8 rör, tills vidare och antagligen ganska lång tid framåt... Det känns som att en del växter skulle få rödare färger och att Glosson skulle lägga sih ned då.
Jag ska dosera mera KH2PO4 och mikro också, för att få mera röd färg på växterna.

19 mars 2007

Bottentäckare?

Jag tycker att min Glossostigma elatinoides ser risig och buskig ut, den ska ju vara låg och snygg, men det är den ju inte. Känns som att jag kanske har för lite ljus, så att den inte riktigt vill lägga sig ned...
Jag tänkte nog plantera om den eller iaf skära ut stora delar av den, om ett tag. Eller kanske tom byta ut den mot HC, eftersom att jag tydligen inte lyckas få den snygg.
Den växer ju, och bubblar, men den vill tydligen inte bli platt! =(
Tycker ni att jag ska försöka med glosson en gång till eller ska jag satsa på någon annan bottentäckare, som är låg, typ HC?
Det som verkar jobbigt med HC är trimmning...
Hade vart kul om akvariumet kunde se fräscht ut tills sista Maj ;)

18 mars 2007

Stort VB

Efter/före.
Idag bytte jag drygt 60% av 160l (nästan 100l). Puhh! tungt.... jag bär ju hinkar ner och upp för en trappa, så det tar ju en stund också. Jag skulle vilja installera slangar som går genom huset, till toaletten, så kan man suga ner akvarievattnet direkt dit, och såklart skulle man ju också isf kunna trycka upp vatten från kranen till karet. Fast det är mina föräldrar inte så sugna på :S Får jag fixa när jag flyttar hemifrån =)
Ideén med det stora vattenbytet är väl främst för att nolla alla nivåer av Magnesium i akvarievattnet. Jag håller på med ett försök nu: att inte dosera något Mg och se om Rotala wallichii kommer växa bättre och se bättre ut. Om den kommer igång ordentligt, så tror jag faktiskt att jag löser problemet med Myriophyllum tuberculatum (Red) och Ludwigia acurata samtidigt, att dom lider av samma anledning som wallichii. Hoppas att det fungerar nu då!!! *håller tummarna*
Jag ska samtidigt dosera mycket mikrogödning (TMG, NutriSI) för att få dom rödare.
Jag klippte ner Micranthemum umbrosum med en sax och kortade Rotala sp. "Green" och planterade dom tätare, så att jag, förhoppningsvis, kommer få en snyggare växt =)
Förutom det, så gjorde jag inget mer, förutom att byta vatten då. Tog bara bort lite alger och planterade växter som flutit upp, gödde, mm.
Efter det stora vattenbytet (ett av de största jag någonsin gjort i det karet!!), så hade jag i detta:
60ml KH2PO4
90ml TMG
4-5krm KNO3
5-6krm K2SO4
Dessutom har jag fått med ett "ogräs" när jag köpte Glossostigman, den har växt i karet ett tag nu och är ca 15cm hög. Rätt cool, har ingen aning om vad det är för växt, tror inte att det egentligen är en akvarieväxt, men det lever och växer iaf i vatten, så jag behåller den nog =)

16 mars 2007

Bytt 1 lysrör, Problem med Rotala wallichii

Jag bytte ut 1 av 4 lysrör idag, brukar göra det 1ggr/år ungefär vecka 13. Så jag tänkte jag 1 lysrör per vecka nu.
Jag bytte ett 30watt PowerGlo mot ett nytt Sylvania AquaStar, satte på 1 (för 18watt lysrör, har 2st i rampen) Arcadia reflektor på det nya AquaStar röret, istället för att ha det på ett gammalt Philips Aquarelle.
Mina Rotala wallichii har tappat färg, vet inte riktigt vad det beror på... jag har ändå haft i en del mikronäring i veckan, tycker jag.
Jag har inte doserat någon KNO3 under hela veckan (har trotts allt inte kommit cyano, nästan tvärtom, den har försvunnit lite), förutom idag. Hade då i 4krm KNO3 och ca 70ml NutriSI.
Dessutom har tillväxten av topparna på wallichii:n också blivit tunn (ser ut som att någon ätit på den), men iom att tillväxten är exakt lika "sliten" som resten av plantan är (på flera stänglar) så tvivlar jag på att det är Ampullaria snäckorna som ätit på dom ändå.
Efter nästa VB ska jag testa att inte ha i någon MgSO4 alls, får se om det går bättre....
Rotalan ser också lite rosa ut, på dom topparna som inte är skadade: för mig ser det ut som kväve-brist?

14 mars 2007

Växtkaret

Jag kör mkt mindre CO2 nu, sänkt mig till 3-4b/s, förr körde jag nog 8-10b/s :S läskigt mycket, men det var dålig upplösning. Tydligen fungerar det mycket bättre (iaf för mig) med mera filtervadd i ytterfiltret. Jag mätte pH och KH, och igår låg jag på 26.5ppm CO2, inte alls mycket, om man också jämför med att jag låg på minst 60ppm när jag körde så mkt CO2. Växterna verkar ändå överleva, men dom bubblar inte alls lika mycket, däremot så är fiskarna lyckligare nu. Idag hade jag i ca 60ml KH2PO4 och 5krm K2SO4. Jag har i PMDD och/eller TMG nästan varje dag nu, jag har ju inga tester heller, så att jag kan se om jag ligger ungefär rätt heller, ska köpa det snart tänkte jag. Efter lite diskussioner om brister på mina Rotala wallichii, så har vi kommit fram till att jag nu, under några veckor, ska testa att inte göda med något Magnesium alls. Jag brukar bara göda 1ggr/vecka (dirket efter VB), men det ska jag ta bort helt nu då. Egentligen tror jag inte att det kommer hända någonting alls, men det är alltid värt att prova. Jag skulle nästan göra vad som helst för att få min Ludwigia acurata snygg också :( ser INTE bra ut nu, egentligen borde jag slänga den, men vill ge den minst en chans till i karet nu. Om ingen dosering av MgSO4 inte ger några resultat så, blir till att minska på nitratet också. Men det känns inte bra med tanke på att jag redan har lite Cyano, som ligger i gruset, mellan framrutan och Glossostigman :S får se hur jag gör med det... Toninan var iaf glad idag, bubblade som den aldrig gjort innan =) Också sugen på att skaffa någon ny växt till karet också, typ Ammania gracilis, Microsorum pteropus "Windellöw" och Taxiphyllum sp. (Taiwan moss). Får se när jag hittar dom.

11 mars 2007

Växtträff

Idag kom några av växtakvaristerna i Göteborgsområdet hem till mig. Vi träffades i Zoomässan och kollade runt lite, sen åt vi på Vallda Pizzeria och åkte hem till mig, snackade och tog en liten fika med kaffe. Jag tycker det är kul att träffa dom andra på nätet, veta vilka man skriver till och bra att ha kontakter om man skulle behöva nån växt eller nåt också. Så jag tycker det är kul!
Äntligen kunde jag göra mig av med Mayacan och Nympheaen, kunde inte med att bara slänga ut dom i skogen =)
Sen köpte jag 500g KH2PO4 av Brams, det är typ 2krm kvar i den sista påsen, så det behövdes ju!
Får se om vi gör nåt nästa gång, eller vad det blir med detta hära.
Växtkaret såg rätt fräscht ut idag, bara att Glosson typ ställt sig upp, för att Red Moore roten legat rakt ovanför den, så Glosson fått lite ljus, men det blir nog bra rätt snart!
Det känns som att det inte kommer ta enormt lång tid tills layouten ät klar.
Vi kom fram till att det är någon som äter på mina Rotala wallichii och Mayaca fluviatilis, det måste vara Ampullariorna eller Ottosarna! Jag har trott att det var nån brist, men det kanske det inte är ändå.
Dom toppar av wallichiin, som är hela, ser bra ut nu. Dom är lite mer rosa än vanlig wallichi, som ska vara mer röd, min kanske är en annan art... vet inte faktiskt.

10 mars 2007

VB i 2 kar

Jag gjorde små vattenbyten i både 160l och 102l idag, runt 20-30% VB i båda karen, hann inte med mer, men det räckte nog ändå, särskillt i 102l =)
Red Moore roten har börjat sjunka lite nu, jag har tryckt ner den på rätt plats och lagt stenar på så länge, så kommer den nog suga upp mer vatten ganska snabbt, så att jag kan ta bort stenarna som tynger ner den, en tillfällig lösning.
Det känns som att jag går bättre att lösa CO2:n genom ytterfilret nu, när jag stoppat i mer filtervadd. Det blev ju för mycket CO2 i karet för några dagar sedan, då körde jag nog på 7-9b/s, nu kör jag 3b/s och det är lagom nu.
Jag hade i ca 70ml TMG, 40ml KH2PO4, 6krm KNO3, 4-5tsk MgSO4 och 4-5krm K2SO4 i 160l efter vattenbytet.
Rotala wallichii, som hade så snygg färg för några dagar sedan, har börjat få lite alger på sig, förkrympta toppar här och där och bara några plantor som är röda i topparna :(
Ludwigia acurata växer inte heller bra, en del alger på äldre blad och växer långsamt, som vanligt. Jag funderat på att slänga ut den och skaffa någon annan växt, som är någorlunda röd också, får se...
Innan vattenbytet i 102l, så hade jag dessa vattenvärden:
pH: 8.2
KH: 11
NO2: 0ppm
Jag hade i 2tsk bikarbonat i det nya vattnet, till 102l karet, även lite Sera Aquatan, lika bra att använda det, även om det kanske inte skulle behövas.
Jag matade multisarna med frusna Bosmider nyss, dom åt lite grann, men det mesta hamnade nog i filtret tror jag :S det ska nog gå bra med nitrit och så ändå, men, men...

7 mars 2007

CO2 förgiftning

Det hände något med CO2 tuben idag, när jag var i skolan. Den hade tagit slut och bara hållt i ca 2 veckor, väldigt konstigt. Jag har inte kört på SÅ mkt... :S När jag såg karet, så låg nästan alla Ottosarna, Pannaquen och några danios och flåsade... :( Jag fyllde ett glas med vatten (kranvatten) och la i fiskarna, alla utom 1 danio klarade sig igen =) tur i oturen. 1 Palettciklid och 1 Sewellia lineolata var redan döda också. Växterna bubblade iaf, men surt när fiskarna dör :(

3 mars 2007

Multisar till 102l! =D

Äntligen!!!
Jag kollade nitrit, pH och KH hemma idag, innan jag åkte iväg till Zoomässan för att köpa fiskar.
Idag såg det ut så här:
pH: 8.0
KH: 11
NO2: 0ppm
2 dagar tidigare hade jag 0.1ppm NO2, så det har sjunkit eller så är det bara testet (eller mängd vatten jag lyckats testa) som "ändrat" sig, men jag tror inte det ändå. Det jag använder nu är fräscht, typ 2 veckor gammalt.
Jag tog med lite vatten till affären ändå, och det blev 0ppm nitrit med deras test också (Sera dropptest), så jag köpte 6st Lamprologus multifasciatus, F1!!! Riktigt coola fiskar! Lite blyga i början, men strax efteråt började dom gräva lite och "bråka" =) Verkar mycket roliga.
Jag hoppades på att dom skulle simma till snäckorna, så att jag kunde få plats med någon sorts Julidochromis också, men ungefär hälften av dom är vid snäckorna och dom andra är vid stenarna tillsammans. Jag borde iof ändå få plats med jullar, för multisarna håller till vid botten, men jullarna är nog uppe vid ytan och överallt i stenröset, isf. Eller så kör jag med Syndotis petricola istället för jullar, men jag tror inte det.
Jag är riktigt nöjd med layouten också, fick till det snyggt med stenarna tycker jag faktiskt =)

160l växtkaret VB

50% VB i morse. Rensade ut lite smått, inte större eftersom att jag väntar på att växterna ska växa till sig mera. Jag hade i lite pmdd också: 60ml TMG, 5-6krm KNO3, 4krm K2SO4, 40ml KH2PO4, 3tsk MgSO4. Fasen, jag undrar hur man egentligen får snygg f'ärg på acuratan, ingen som har tips på hur man får den helt röd/ (inte bara topparna, som jag)? Jag köpte en Red Moore Rot idag också, Zoomässan =) Slog till när jag fick 10% rabbat av Hans ;) inte så mkt, men ändå... Fortfarande har den inte sjunkit, men det känns som att den kommer göra det ganska snart. Glossosn ser bra ut tycker jag =) som sagt bara att den kanske breder ut sig LITE mer, blir tätare på vissa ställen och riktigt låg.