31 januari 2007
Mera med CO2
29 januari 2007
CO2
28 januari 2007
VB
27 januari 2007
Tagit ur grus ur 102l
Lite nya grejer
26 januari 2007
Växtakvarist-träff
24 januari 2007
Alger och brister
Grönalger
Jag har också en del sorts grönalger, jag vet vilken sort. Att man får grönalger beror (oftast) på för högt tillskott mikronäring, alltså t ex Fe (järn), Mg (magnesium), Cu (Koppar), Ca (kalcium), m.m. Mina grönalger lägger sig som en luddig yta över rutor och växter (alla blad utom de allra nyatse).Jag har även mikrobrister (ljusa toppar) på en del växter, på bland annat Limnophila aromatica, Blyxa japonica och Elatine triandra.
Jag förstår inte hur det kan bli så. Kan det vara så att jag har brist på en sorts mikroämne (t ex Mg) och att jag har överdoserat med ett annat ämne (t ex Fe)? Då borde jag väl få denna symptomen?
Vad tycker ni att jag ska göra? Jag gar slappat lite med vattenbyte de senaste gångerna, det kanske kan hjälpa?
22 januari 2007
Snigelätare
16 januari 2007
VB + ny bakgrund
15 januari 2007
Ny blandning KH2PO4
6 januari 2007
VB
4 januari 2007
Leoparddanio!
Dom är jobbiga att ta kort på, simmar hela tiden. Jag kommer med bättre bilder senare...
2 januari 2007
Ny Digitalkamera!
Och någon som vet vad detta är för växt? Jag fick med en liten stängel när jag köpte en helt annan växt i en zoo affär. Jag tror att det är någon slags Vattenpest, Najas eller Rotala (typ Nanjenshan ("Mayaca sellowiana") ).
160l Växtakvarium
Bilden är mer blå än vad det egentligen är, ska ställa in rätt vitbalans på kameran =) Här är en inte lika bra bild, men där iaf färgen är mera rätt.
Jag ska köpa Grolux och lite mer gula och varma lysrörs-färger nästa gång jag byter, istället för att ha Aquareller + AquaCoral + PowerGlo, vilket blir ganska blått.
1 januari 2007
Mina akvarium
Jag har även ett 2l Här i finns 3st Guld Ampullaria-snäckor, Anubias nana på en typ kalksten (från Cypern) och Najas guadelupensis. Jag har ett Red Sea Nano-filter (ryggsäcksfilter) på 60l/h, det är lite för starkt för det karet. ytan rör sig för mycket, så att CO2, från snäckor och bakterier i filtret som "andas", luftas ur vattnet. Det som gör att karet håller sig fräscht är snäckorna, annars hade det vart en glasvas med alger. Belysningen är en IKEA skirvbordslampa på 25watt.
Jag sköter ett 1050l kar Det är väldigt stort, jag står på en liten stege och pillar i det =) Gruset är sånt, som man lägger på gångar och stigar, blåa och röda korn. Diametern är ca 3-5mm, då det passar ju bra till ett low-tech (växtkar) med Walstad metoden. Under gruset ligger alltså lite jord. Än så länge är det bara ett TetraTec EX1200 till karet, men vi bör nog köpa 1 eller 2 ytterfilter i samma storlek till, isåfall ett likadant, JBL Cristal Profi 500, AM-Top 3338, Fluval 404 eller Sacem Marathon 1500 (från www.aquaristic.net), typ nåt sånt iallafall. Det finns inte heller någon speciell belysning till karet, så det är ganska mörkt i det. Sen när vi köper, då bygger jag en ramp och sätter i 6-10st 36watt t8 lysrör, det blir lagom till ett växtkar-low-tech =) Jag skulle även vilja att dom köpte ett UV-C filter, bra att ha om något skulle hända.
Jag håller en temperatur på 19-24grader med en 300watt Tetra termostatdoppvärmare och en äldre 150watt Eheim doppvärmare. Växter i karet är: Echinodorus bleheri Gymnocoronis spilanthoides Microsorum pteropus (Javaormbunke) Anubias nana Cryptocoryne wendtii "Mi Oya" Crinum thiainum Alla växter ska tåla hårda tag från Guldfiskarna, det ska vara "Guldfisk-säkert". Fiskar är: Guldfiskar (förvaras där under vintern, istället för att frysa i utedammen, men kommer ut på sommar, vår och höst) Siamesiska algätare Praktbotior Platy Svärdbärare Pterygoplichthys gibbiceps (Segelfens Pleco/ Gibbi) Palettciklider Jag ska köpa Segelfensmolly, Pimelodus pictus eller Syndotis petricola och kanske fler Praktbotior till karet. Det behövs även fyllas på med växter, typ Nomaphila stricta, olika Anubias, Javaormbunkar, kraftiga Vallisneria, m.m. Ja, nu har jag säkert glömmt att skriva något viktigt, men isåfall får ni fråga mig om ni undrar =)