Det som helt klart begränsar val av djur i akvariet är hur kompatibla de är med kampfisken. Jag har provat några tigerräkor som hade en bra storlek direkt ifrån butiken, men även dessa har till stor del konsumerats. Några räkor finns kvar, men gömmer sig konstant.
Det som verkar fungera är snäckor. Även om kampfisken bråkar med snäckorna är det inget som varit ett problem. De två Neritina snäckor jag skaffat är dessutom effektiva algätare. Hoppas bara att de inte kommer lägga för många ägg, som brukar vara svåra att få bort från inredningen.
På tal om alger verkar min strategi ha fungerat ganska bra. Cyano och de två gröna håralger jag fajtas med (en finare och en med grövre "hårstrån") har överlag minskat i tillväxt och mängd.
Tyvärr misstänker jag att det kommer krävas fler åtgärder för att helt undanröja algerna. Ett problem med denna uppsättning är avsaknaden av filter. Varje vecka suger jag upp mulm som fastnar i mossan. Ett filter hade undvikt att detta fastnar i växterna och bildar en groplats för alger, dessutom hade vattencirkulation antagligen hjälpt mot cyanobakterierna.
H. pinnatifida har inte helt övergått i submers form och har angripits av en del alger på grund av den långsamma tillväxten. Ändras inte detta snart kommer de få kvarvarande stänglarna ryka.
Även Riccardian har växt dåligt och angripits av mycket alger, den har därför tagits bort från akvariet.
Jag har istället skaffat flytväxten andmat, av många ansedd ett rent ogräs, för att dels öka konkurrensen med algerna och blockera ljuset från den aningen för kraftiga lampan.
Fler snabbväxande växter kommer att införskaffas för att motverka algtillväxt. Jag har också noterat att växter med kraftigt rotsystem verkar trivas bättre och kunna ta upp näring från soilen, därför kommer fler sådana växter att planteras in.
Min lokala akvariebutik, under 100 meter från min lägenhet, har fått in ett gäng intressanta Bucephalandra. Jag köpte sorten sp. "Brownie Jande" som nu är planterad i ett utrymme mellan stenarna. Ska bli intressant att se hur den utvecklas i submers form.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar