22 februari 2009

Fortsättning

Jag har varit på fotomässan under i princip hela helgen. Det har varit mycket trevligt och intressant. Jag har läst och hört att en del har klagat på att mässan (speciellt köerna för att köpa biljetter) var dåligt anordnad. Jag har inte den upplevelsen, men det kan nog ha att göra med att jag inte hade någon bil att parkera under samma helg som Göteborgs HorseShow är i samma byggnad (som lockar en hel del människor). Sedan så kom jag ju inte direkt när dom öppnade mässan offentligt utan jag kom några timmar senare på eftermiddagen. Så min frustration var nog inte lika hög som andras kan jag tänka mig ;)
Det som fanns på mässan var utställningar från mer eller mindre kända fotografer eller klubbar, föreläsningar utav duktiga fotografer och Photoshop-lärare samt att märken så som Canon, Nikon, Sigma, LowePro och Manfrotto ställde ut sina olika objektiv, blixtar, väskor och stativ för allmän provning. Jag tillbringade nog min mesta tid med att prova objektiv, speciellt makroobjektiv som står näst på inköpslistan om inget oväntat händer, som att jag exempelvis ändrar mig
Föreläsningarna var också riktigt intressanta. Jag gick på fyra olika förläsningar och min absoluta favourit var en förläsning med Göran Segeholm, som har skrivit boken "Konsten att ta vinnande bilder". Som han själv sa så stämmer inte titeln riktigt överens med innehållet i boken, som egentligen handlar om hur olika människor ser och relaterar till bilder på olika sätt och hur man kan göra för att få fler att känna något för bilden. Mycket intressanta tankar! Kan absolut rekommendera er som inte varit på fotomässan att istället köpa hans bok.
Här kommer lite bilder ifrån utställningarna på fotomässan:
Pieter ten Hoopen, bilderna från honom är mycket känslosamma. Jag gillar verkligen hans bilder, väldigt speciella och ger mycket åt betraktaren att tänka på.
Jag köpte faktiskt en sak på mässan och det var en bok utav Mirelle De La Lez som heter "En Värld av Is". Jag har inte hunnit titta särskillt mycket i den ännu, men det jag såg i affären på fotomässan såg mycket fint ut. Jag tror inte att vi har kvar våra glaciärer så länge till, så om man vill veta hur det såg ut innan allt smälte bort så får man antingen åka dit själv eller köpa en bok. Jag valde boken.Jag har verkligen fått ångest över vilka objektiv som jag vill köpa. Jag har nog helt ändrat min planering angående normalzoom och telezoom. Nu blir det istället en superzoom. Anledningarna är att det är dessa två brännviddsområden (normalzoom och telezoom, mellan 30-300mm brännvidd) som jag troligen kommer att använda minst och kommer att kräva minst kvalitativa bilder ifrån, typ semesterbilder. Om jag köper en superzoom (exempelvis 18-200mm) så slipper jag köpa två objektiv istället för ett och så spar jag pengar. Och så har jag kommit fram till att jag kan tänka mig att istället lägga lite mer pengar på ett makroobjektiv och ett vidvinkelobjektiv.
Här kommer lite test-bilder från olika objektiv på mässan. Nästan alla bilder är tagna med ISO 1600, annars ISO 800. Bilderna är inte redigerade utan de kommer direkt ur kameran. Lägg märke till hur intressanta saker det finns att fotografera när man står fastklistrad vid märkets monter ;)
Vi börjar med jämförelsen av de makroobjektiv som jag nu står och väljer mellan (alla fanns inte på mässan tyvärr):
Canon EF 100/2.8 USM
f/2.8
f/7.1
f/2.8
Riktigt grymt snabb AF, skulle absolut fungera bra att använda som ett teleobjektiv. Mycket bra kvalitet på det också, men prislappen ligger ungefär 1000kr över de andra som jag kikat på.
Sigma EX 150/2.8 DG HSM APO
Kände aldrig ordentligt på den och fick inte ta några kort med den heller. Annars verkar det på andra som att detta nästan är det bästa makroobjektiv man kan få. Dock lite sort på min lilla EOS 450D.
Sigma EX 105/2.8 DG
f/7.1
f/2.8
Fin kvalitet på objektivet, men jag fick inte särskillt bra resultat med det, kanske bara otur...
Sigma EX 70/2.8 DG
f/2.8
f/7.1
f/2.8
Detta objektiv gillar jag mycket. Jag gillar känslan i Sigmas EX-serie och det passar bra viktmässigt med min kamera. Skärpan är på topp! och AF'en är snabb för att vara ett makroobjektiv. En sak jag störde mig mycket på var att objektivet "åkte ut" när man lutade det nedåt. Dessutom är det egentligen lite för kort brännvidd, hade gärna haft ett omkring 100mm istället.
Sedan kommer superzoomarna:
Canon EF-S 18-200 IS
f/7.1, 200mm
f/5.6, 200mm
f/8, 18mm
Denna zoomen gillar jag. Jag får med hela brännviddsomfånget som jag vill ha. Känner att det är lite mer kvalitet än kit-zoomen, men inte helt på topp.
Canon EF-S 55-250 IS
f/8, 55mm
f/5.6, 200mm
f/5.6, 250mm
Skarpast av de superzoomar eller telezoomar som jag provat på mässan. Funkar bra ihop med min kamera viktmässigt. Sort plus är att det är billigt, men så får jag ingen vidvinkel heller.
Tamron 18-270 VC
f/6.3, 270mm
f/5, 84mm
Zoomen var rätt så trög och ojämn, dessutom så kändes det plastigt och ingav inte direkt en känsla av kvalitet. Gillar inte denna modellen.
Tamron 28-300 VC
Kunde bara känna på denna monterad på en Nikon kamera eftersom att de inte hade den med Canon-anslutning. Den kändes riktigt bra faktiskt. Mer kvalitet än den förra Tamron zoomen och mycket mjukare smidigare zoom. Aningen snabbare AF än den förra också.
och till slut de fasta objektiven:
Canon EF 85/1.8 USM
f/2.2
f/2.2
Grymt häftigt objektiv med riktigt pricksäker och snabb AF. Tycker att skärpan ser riktigt fin ut också. Gillar verkligen detta, men frågan är hur mycket användning jag skulle ha för det och när jag skulle använda det...
Canon EF 28/1.8 USM
f/2.2
f/2.2
Gillade inte riktigt känslan i det, tyckte det kändes gammaldags med en del metall(?), fast den kändes ändå plastig på något sätt. AF var inte särksillt snabb heller.
Sigma EX 30/1.4 HSM
f/2.2
f/2.2
Detta objektivet gillade jag mycket. Jag gillade känslan i det, kvaliteten verkade bra. AF var förhållandevis snabb. Denna brännvidden tror jag att jag kan ha en del användning för, ex. vid gatufotografering eller allround-objektiv att ta med på semestrar, fester, m.m.
Canon EF 24/2.8
Fanns inte alls på mässan.
Canon EF 35/2.0
Kände inte på detta objektiv alls tyvärr.
Och om någon mot förmodan nu skulle se sig själv på någon av dessa bilder så kan ni se det som en komplimang tycker jag.
Kommentera gärna om ni har några åsikter kring objektiven jag provat och om jag har fått fel uppfattning om dem.

4 kommentarer:

heeke sa...

Du har inte funderat något alls på Tamrons 90mm macro?

Leonard sa...

Jag tog bort det från min lista redan från början eftersom att jag tyckte att det kändes plastigt, men det kanske är dags att prova det ordentligt nu. Jag får ta och åka till en affär och prova alla objektiv en gång till innan jag köper något.

Et puslespill sa...

Heisan!
Flotte akvarium du har!

Leonard sa...

Kul att du tycker det =)